1. yle.fi
  2. Uutiset

YK haluaa reilut 167 miljoonaa euroa auttaakseen Myanmarista paenneita rohingyoja

YK:n mukaan Myanmarin etnisiä puhdistuksia on paennut jo reilut 400 000 rohingyaa.

Ulkomaat
Rohingya-pakolaisia rantautumalla veneellä.
Reilut 400 000 rohingya-muslimia on paennut Myanmarista viime kuukausien aikana.Kirsi Crowley / Yle

YK arvioi tarvitsevansa 200 miljoonaa dollaria eli noin 167 miljoonaa euroa auttaakseen Myanmarista Bangladeshiin paenneita rohingya-muslimeja kuuden kuukauden ajan. YK:n mukaan alueelle tarvitaan nopeaa apua humanitäärisen hädän estämiseksi.

Bangladeshiin on paennut reilut 400 000 rohingyaa elokuun 25. päivän jälkeen, jolloin etniset puhdistukset Myanmarissa alkoivat.

Myanmar ei myönnä rohingya-vähemmistön jäsenille kansalaisuutta. Myanmarin viranomaisten mukaan vähemmistön edustajat ovat Bangladeshin kansalaisia, vaikka rohingyat ovat asuneet Myanmarissa jo satoja vuosia.

Erimielisyydet Myanmarin buddhalaisen enemmistön ja rohingyojen välillä ovat leimahdelleet jo vuosia. Viime vuosina rohingyoja on kuitenkin vangittu eristysleireihin tai estetty liikkumasta kotikylistään. He eivät saa äänestää, käydä koulua tai tehdä töitä buddhalaisten kanssa.

Seitsemän valtiota vaatii perjantaina YK:n turvallisuusneuvostoa koolle Myanmarin väkivaltaisuuksien takia. Uutistoimisto AFP:n mukaan turvallisuusneuvoston kokoontumista ovat vaatineet muun muassa Senegal, Ruotsi, Egypti ja Kazakstan.

Lähde: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi