Uutissuomalainen: EK rakentaa omaa tupoa

EK hakee vientialan avaukseen perustuvaa kierrosta.

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK)
Jyri Häkämies
EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan EK:ssa tavoitellaan nyt Suomen mallin mukaista palkkaratkaisua.Jarno Kuusinen / AOP

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) pitää työmarkkinaneuvotteluissa ohjaksia käsissään, vaikka se on irtisanoutunut tulopoliittisista kokonaisratkaisuista. Asiasta kertoo Uutisuomalainen. (siirryt toiseen palveluun)

Liiton omien vaatimusten mukaisesti palkoista sekä työehdoista neuvotellaan liittotasolla. EK:ssa myös tavoitellaan kariutuneen Suomen mallin mukaista palkkaratkaisua.

– Vaikka työmarkkinajärjestöjen keskinäistä koordinaatiota ei ole, olemme sopineet työnantajien koordinaatiosta. EK on se pöytä, jossa yhteisiä linjauksia on tehty, ja niistä pidetään kiinni, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Häkämies muistuttaa, että Ruotsissa vastaava malli on ollut käytössä jo 20 vuotta. Hän on toiveikas sen suhteen, että teknologiateollisuus näyttää syksyn palkkaratkaisun suunnan. EK:n jäsenliitot ovat sitoutuneet siihen, että ne pitävät vientiteollisuuden avauksesta kiinni.

– Lopputuloksena voi tulla Suomen malli, vaikka kaikki osapuolet eivät ole etukäteen sitoutuneet siihen. EK:n liitot hakevat vientialan avaukseen perustuvaa kierrosta.