Äärioikeisto nousee uusimmassa gallupissa – Saksa äänestää sunnuntaina, näin seuraat vaaleja Ylellä

Vaalien voittajiksi ennustetaan Angela Merkelin konservatiiveja.

Vaalikyselyt
Alice Weidel ja Alexander Gauland
Äärioikeistolaisen AfD-puolueen kärkiehdokkaat Alice Weidel (vas.) ja Alexander Gauland ovat kampanjoineet maahanmuuttovastaisilla teemoilla.Carsten Koall / EPA

Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue on kasvattanut suosiotaan perjantaina julkaistussa mielipidetiedustelussa. Saksan liittopäivävaalit pidetään sunnuntaina.

Tutkimuslaitos Insan mukaan puoluetta äänestäisi 13 prosenttia saksalaisista, mikä on kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisessä mielipidemittauksessa.

Gallup ennustaa liittokansleri Angela Merkelille neljättä kautta Saksan johdossa. Hänen konservatiivinen CDU/CSU-puolueliittonsa on saamassa vaaleissa 34 prosenttia äänistä, kun sosiaalidemokraatteja äänestäisi 21 prosenttia äänestäjistä.

Vasemmistopuolue Linke olisi saamassa 11 prosenttia, liberaalipuolue FDP yhdeksän prosenttia ja vihreät kahdeksan prosenttia äänistä. Kaikki mainitut puolueet olisivat siis ylittämässä viiden prosentin äänikynnyksen ja saamassa edustajia liittopäiville.

Seuraa vaalituloksen ratkeamista sunnuntaina

Yle seuraa tiiviisti vaalipäivän tapahtumia sunnuntaina. Vaalihuoneistot sulkeutuvat sunnuntaina kello 19 Suomen aikaa.

Ylen verkkosivuilla tuloksen selviämistä seurataan hetki hetkeltä.

Televisiouutiset lähetetään suorana Berliinistä, Yle TV2:ssa kello 19 ja TV1:ssä kello 20.30. Lisäksi vaalitulosta analysoidaan erikoislähetyksessä TV1:ssä ja Yle Areenassa sunnuntaina kello 20.45 alkaen.

Erikoislähetyksen juontaa Tommy Fränti. Tulosta ovat kommentoimassa EU-lähettiläs Pilvi-Sisko Vierros-Villeneuve, EK:n Brysselin johtaja Taneli Lahti, kirjeenvaihtajamme sekä Saksaan perehtynyt, Ylen ulkomaantoimituksen päällikkö Elina Ravantti.

Myös Radio Suomi seuraa vaalituloksen selviäimistä tiiviisti. Uutislähetykset ovat sunnuntaina kello 19, 19.30, 20, 20.30 ja 21.

Jos osaat saksaa, voit seurata Ylen saksalaisen yhteistyökumppanin, ZDF:n vaalilähetystä sunnuntaina kello 18.50-20 Ylen verkkosivuilla ja Yle Areenassa.

Tervetuloa mukaan – Willkommen bei uns!

Lue lisää:

Millaiset arvot rakentavat Saksan vaalien taistelukentän? Idässä ja lännessä ollaan yhä osin eri maata

Saksan demarien pelastajan tuoma gallupnoste jäi lyhyeksi – Kotikylä uskoo silti entiseen kirjakauppiaaseen Martin Schulziin

Nuorena Angela Merkel asui vallatussa talossa eikä tanssinut bileissä – Vaatimaton fyysikko kipusi huipulle älyllä, sinnikkyydellä ja tuurilla

Turvapaikanhakijat sieppasivat 13-vuotiaan Lisan ja muita valheita – Näin valeuutiset varjostavat Saksan vaaleja

Lähteet: Reuters