1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talouspakotteet

Kiina kiristää otetta Pohjois-Koreasta: leikkaa öljyn vientiä ja lopettaa tekstiilien tuonnin

Kiinan päätökset merkitsevät, että se aikoo noudattaa YK:n turvallisuusneuvoston uusimpia talouspakotteita.

talouspakotteet
öljyrekkoja jonossa
Kiina leikkaa öljytuotteiden vientiä Pohjois-Koreaan. Kuva raakaöljyä kuljettavista rekoista on Kiinan Shandongin provinssista kahdeksan vuoden takaa.Wu Hong / EPA

Kiina rajoittaa öljyjalosteiden vientiä Pohjois-Koreaan lokakuun alusta lähtien, maan kauppaministeriö kertoo. Kiinan mukaan se toimittaa Pohjois-Koreaan lokakuun jälkeen enintään puoli miljoonaa barrelia öljyjalosteita.

Samoin Kiina kieltää välittömästi tekstiilien tuonnin sekä nesteytetyn maakaasun ja kaasukondensaattien viennin.

Päätökset noudattavat YK:n turvallisuusneuvoston uusinta päätöslauselmaa. Neuvosto päätti kiristää viime viikon tiistaina Pohjois-Korean vastaisia pakotteita sen tekemän ydinkokeen jälkeen.

Turvallisuusneuvosto päätti, että YK:n jäsenmaat voivat viedä Pohjois-Koreaan lokakuun jälkeen vain puoli miljoonaa barrelia öljyjalosteita. Ensi vuonna yläraja nousee kahteen miljoonaan barreliin.

Yhdysvallat vaati turvallisuusneuvostossa öljykuljetusten lopettamista kokonaan. Kiina ja Venäjä vastustivat ehdotusta, koska ne pelkäävät Pohjois-Korean romahtavan ilman kuljetuksia.

Kiina on Pohjois-Korean ainoa tukija. Sen on arvioitu olevan yhä kyllästyneempi Pohjois-Korean jatkuvan uhitteluun ohjuksilla ja ydinkokeilla.

Pohjois-Korea tuo valtaosan öljystään Kiinasta. Tarkkoja tuontilukuja ei tiedetä, koska Kiina ei ole kertonut vientimääriään vuoden 2014 jälkeen.

*Lue myös: *

Trump ja Kim haukkuvat toisiaan rakettimieheksi ja huru-ukoksi – Huomion hakua vai sodanlietsontaa?

Analyysi: Kiina ei tahdo katkaista Pohjois-Korean elämänlankaa – ainakaan vielä

Kuuntele myös podcast:

Mistä maailma puhuu, Kiinan-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen? – Miten kiinalaiset suhtautuvat Pohjois-Koreaan, entä kaupunkipyöriin?

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi