Iran uhmaa Donald Trumpia: julkaisi videon uudesta ohjuskokeesta

Iranin valtion televisio on näyttänyt videokuvaa ohjuskokeesta.

Ulkomaat
Uutisvideot: Iranin televisio näytti kuvaa ohjuskokeesta
Uutisvideot: Iranin televisio näytti kuvaa ohjuskokeesta

Iran väittää tehneensä uuden ohjuskokeen. Valtion television mukaan keskipitkän matkan ohjusta kokeiltiin perjantaina, muun muassa uutiskanava CNN kertoo. (siirryt toiseen palveluun) Iranin televisio näytti kuvaa ohjuskokeesta.

Televisiokanavan tietoja ei ole vahvistettu muista lähteistä. Uutta Khoramshahr-ohjusta esiteltiin perjantaina sotilasparaatissa Teheranissa. Sen kantama on noin 2 000 kilometriä.

Koe kiristänee Iranin välejä Yhdysvaltoihin. Presidentti Donald Trump on uhannut irtautua Iranin ydinohjelmaa rajoittavasta sopimuksesta. Tiistaina hän lyttäsi sopimuksen YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa.

Iranin presidentti Hassan Rouhani taas puolusti sopimusta ja kutsui Trumpin YK-puhetta tietämättömäksi, järjettömäksi ja vihaiseksi retoriikaksi.

Khoramshahr -ohjus rekan kyydissä
Khoramshahr-ohjus sotilasparaatissa Teheranissa 22. syyskuuta.Abedin Taherkenareh / EPA

Sopimus katkolla lokakuussa

Trumpin on vahvistettava kolmen kuukauden välien, aikooko Yhdysvallat jatkaa sopimuksen noudattamista vai palauttaako se Irania vastaan säädetyt pakotteet.

Seuraava määräaika sopimukselle on lokakuun puolivälissä. Trump on sanonut tehneensä jo päätöksen asiasta mutta ei ole kertonut, mikä se on.

Yhdysvallat asetti jo heinäkuussa uusia pakotteita Iranin ohjusohjelman takia. Iranin ja kuuden suurvallan kaksi vuotta sitten solmima ydinsopimus ei rajoita Iranin ohjusohjelmaa.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Kun "Amerikka ensin" -presidentti kohtasi maailman

Iran ja Trump uhittelevat toisilleen ydinsopimuksen kohtalosta – Rouhani: "Yhdysvallat tuhoaa uskottavuutensa"

Lähteet: AFP, STT