Sikatilat vaikeuksissa: Eläinlääkärit eivät saa Oriolalta lääkkeitä ja rokotteita – Evira: "Isoimman mittaluokan ongelma Suomessa"

Lääketukku Oriolan uuden toiminnanohjausjärjestelmän jumittaminen haittaa jo kolmatta viikkoa myös eläinlääkkeiden saamista perille isoille tuotantotiloille ja pieneläinasemille.

Oriola-Kd Corporation
possuja aitauksessa
AOP

Lääketukku Oriolan toimitusvaikeudet tuntuvat myös eläinten lääkkeiden toimituksissa. Jo kolmatta viikkoa on jatkunut tilanne, että eläinlääkärit eivät saa isoille tuotantotiloille tilaamiaan lääkkeitä ja rokotteita.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Liisa Kaartisen mukaan ongelman mittaluokka on iso. Eviran tietojen mukaan erityisen vaikea on saada perille kylmäkuljetusta vaativia rokotteita, jotka vaativat erityiskuljetuksen säilyttääkseen tehonsa.

Eviran mukaan osa eläinlääkäreistä saa tilaamiaan lääkkeitä ja rokotteita, osa ei.

– Tämä on isoimman mittaluokan ongelma, mihin Suomessa minun tietääkseni on törmätty. Meillä on kokemusta penisilliinin valmistusongelmista, missä yksi kriittinen valmiste oli jumissa. Tässä on nyt eläinlääkkeiden saaminen eläinlääkäreille jumiutunut jo useamman viikon ajan ja tämä on pahin ongelma, mihin minä olen törmännyt virkamiesurallani, ylitarkastaja Liisa Kaartinen toteaa.

Parvovirus voi aiheuttaa emakoille porsaiden kohtukuolemia

Isoissa tuotantoeläinyksiköissä tarvitaan paljon lääkkeitä ja rokotteita tarkkojen rokotusohjelmien takia. Lääke- ja rokotetilausten uupuminen tai epätietoisuus siitä, milloin eläinlääkäri saa tilauksen, aiheuttaa paljon stressiä tiloilla.

– Yhdenkin tilauksen jääminen jonnekin tai epätietoisuus koska se saadaan, on erittäin stressaavaa sekä tilalle että eläinlääkärille.

Esimerkiksi parvovirusta vastaan annetaan emakkosikaloissa säännöllisesti rokote, ylitarkastaja Kaartinen Evirasta kertoo. Parvovirus voi aiheuttaa porsaiden kuolemia kohtuun tai porsaat voivat syntyä heikkoina. Osalla tiloista käytetään rokotteita myös ripulitautia vastaan.

Vakavasta elänten lääkkeiden saatavuusongelmasta huolimatta Eviran tietoon ei ole kantautunut eläinten kuolemista tai sairastumisista.

Eviran ylitarkastaja Liisa Kaartinen
Eviran ylitarkastaja Liisa KaartinenYle

– Pahimmassa tapauksessa eläin on lopetettava, jos lääkkeitä ei ole ja eläin kärsii, huomauttaa Eviran ylitarkastaja Liisa Kaartinen.

Suomesta on juurittu vakavat eläintaudit, joten tuotantotiloijen tautitilanne on Kaartisen mukaan hyvä. Kuitenkin jos esimerkiksi parvovirus pääsee valloilleen sikatilalla, sen taltuttaminen kestää pitkään ja on työlästä.

Vasikkakasvattamot tarvitsevat antibiootteja

Eviran mukaan nautatiloilla antibioottien puute on kriittisempi kuin rokotteiden saatavuus. Antibiotteja voidaan tarvita esimerkiksi isoissa vasikkakasvattamoissa. Jos ne jäävät ilman antibiotteja, edessä on hyvin nopeasti sairaiden eläinten lopettaminen.

Siipikarjatiloilla tarvitaan rokotteita vähemmän, koska tautien torjunta on hyvällä tasolla. Viranomaisten tietoon ei ole kantautunut ongelmia siipikarjatiloilta.

Eläinlääkärit pitävät tilannetta vakavana

Eläinlääkäriliittoon on tullut myös paljon palautetta, että tilanne on erittäin vakava ja eläinlääkärit ovat huolissaan, milloin lääketoimitukset saadaan toimimaan.

– Elänlääkärit eivät saa tilaamiaan lääkkeitä tai tietoa siitä, tulevatko ne jossain vaiheessa. Lääkkeitä saattaa tulla vähän, mutta koskaan ei juurikaan normaalisti. Pahinta on se, että hätätoimituksetkaan eivät tunnu toimivan kunnolla, Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti sanoo.

Eläinlääkäriliiton saaman tiedon mukaan monien eläinlääkärien käsitys on, että eläinten hyvinvointi on vaarantunut erityisesti isoilla sikatiloilla, joille ei ole saatu toimitettua rokotteita sovitusti. Sairastumisia tapahtuu helposti ja eläinten kuolleisuus nousee, puheenjohtaja Päivi Lahti kertoo.

Lahti sanoo, että eläinlääkäreiltä ei ole kantautunut tietoja kuolleista tai lopetetuista eläimistä, mutta "ei se ole poissuljettuakaan".

Myös neulat ja ruiskut alkavat loppua

Paitsi lääketoimitusten ja rokotteiden kangertelu, myös hoitotarvikkeet eli neulat ja ruiskut alkavat loppua. Huoli on kiirinyt myös pieneläinten vastaanotoilta.

– Pieneläinasemilla on ollut varsin hyviä varastoja, mutta ne alkavat olla vähissä. Suurta huolta on kantautunut siitä, että esimerkiksi kiireettömiä toimenpiteitä pitää siirtää eteenpäin, jotta kiireelliset hätäleikkaukset pystytään hoitamaan, puheenjohtaja Päivi Lahti Eläinlääkäriliitosta sanoo.

Sikatiloja on eniten Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa, mutta toimitukset takkuavat kaikkialla Suomessa.

Lahti kuvailee eläinlääkärien tuntoja, että suuri ongelma on myös lääketukku Oriolan pitkät viiveet vastauksissa eläinlääkäreiden kyselyihin lääketoimitusten myöhästymisistä ja puutteista. Kaikki eläinlääkärit eivät ole saaneet Lahden mukaan vastauksia lainkaan, onko tilattuja lääkkeitä tulossa ja mahdollisesti milloin, vaikka asiakaspalvelu on ollut ystävällistä.

Kriisitilanne voi jatkua kauan

Elintarvikevirasto Eviralla ei ole käsitystä, kuinka kauan tilanne jatkuu. Alun perin käsitys oli, että ongelmat ratkeavat viikossa. Elintarvikeviranomainen on vakuuttunut, että Oriolassa tehdään kaikki mahdollinen ongelmien ratkaisemiseksi.

– Täytyy varautua siihen, että tilanne tulee jatkumaan pidempään.

Asiaa on pohdittu eri tahojen tapaamisissa, joihin ovat osallistuneet ainakin Evira, lääkevalvontavirasto Fimea, Eläinlääkäriliitto, Oriola ja Atrian sikaeläintuotantoa valvoa eläinlääkäri Tapani Tirkkonen.

Oriola: "Töitä tehdään yötä päivää" 

Lääketukku Oriolan konsernijohtaja Eero Hautaniemen mukaan eläintenkin lääkkeiden toimitusongelmissa on kyse yhtiön toiminnanohjausjärjestelmän vaihdosta.

– [Eläinlääkkeet] lähtee meiltä samasta varastosta, joten kyse on samasta ongelmasta eli toiminnanohjausjärjestelmän vaihdosta.

Hautaniemi kertoo, että edellinen toiminnanohjausjärjestelmä oli yli viisitoista vuotta vanha, eikä se olisi enää täyttänyt uusia säännöksiä, jotka tulevat voimaan ensi vuoden lopussa ja vuoden 2019 alussa. Muun muassa EU on uudistanut direktiivejään lääkkeiden jakelusta.

Oriola-konsernin toimitusjohtaja Eero Hautaniemi
Oriola-konsernin toimitusjohtaja Eero HautaniemiBrand Photo Oy / Oriola-konserni

– Tätä projektia on tehty puolitoista vuotta ja järjestelmää testattu useita kuukausia. Huolellisesta testaamisesta huolimatta järjestelmä ei lähtenyt toimimaan niin kuin olisi pitänyt ja meille tuli toimitusvaikeuksia, Oriolan konsernijohtaja Eero Hautaniemi kertoo.

Hautaniemi antaa ymmärtää, että myös SAP-toiminnanohjausjärjestelmän toimittaja on mukana ratkomassa ongelmia. Hän painottaa nopean ratkaisun löytämistä.

– Tässä tehdään yhdessä töitä yötä päivää, seitsemän päivää viikossa tämän ratkaisemiseksi, Hautaniemi sanoo.

Hän ei halua antaa arviota, milloin lääkkeiden toimitukset palautuvat ennalleen.

Häiriöiden kestäminen näin pitkään oli yllätys konsernijohtajalle.

– On ihan selvää, että ei odotettu, että näin pitkään olisi toiminnassa häiriöitä.

Millään varajärjestelmällä syntynyttä tilannetta ei olisi voitu välttää, sillä Hautaniemen mukaan lääkkeet voivat olla kerrallaan vain yhdessä toiminnanohjausjärjestelmässä lääkkeiden eräseurannan takia.

Hän sanoo, että aikanaan analysoidaan tarkkaan, mitä olisi pitänyt tehdä toisin, kunhan käsillä oleva ongelma on saatu ratkaistua.

_24.9. Klo 11.58 Korjattu jutun lopussa Eläinlääkäriliiton puheenjohtajan Päivi Lahden nimi. _