Printtijulkaisujen lukijamäärät kulkevat eri suuntiin – Pohjois-Karjalassa lukijamäärä kasvaa, Etelä-Karjalassa vähenee

Etelä-Karjalan päälehden Etelä-Saimaan printtilehden lukijakato näyttää kiihtyneen kesällä. Samaan aikaan toisaalla lukijamäärät lisääntyy.

sanomalehdet
Sanoma Lehtimedian sanomalehtiä.
Yle

Huhut paperille painettujen sanomalehtien kuolemasta ovat ennenaikaisia. Tuoreimpien mittausten mukaan joidenkin paperilehtien lukijamäärät ovat jopa nousussa.

Suomen lehdistön (siirryt toiseen palveluun) mukaan yhdeksän sanomalehteä on pystynyt kasvattamaan printtilehtensä lukijamäärää. Luvut perustuvat lukijamäärämittauksia tekevän kansallisen mediatutkimuksen eli KMT:n tilastoihin.

Maakuntalehdet vetävät eri suuntiin

Kokonaiskuva lehtikentällä on kuitenkin ristiriitainen. Esimerkiksi naapurimaakunnissa Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Karjalassa päälehtien printtijulkaisujen lukijamäärät näyttävät menevän eri suuntiin.

Pohjois-Karjalan päälehden Karjalaisen lukijamäärä näyttäisi olevan kasvussa. Etelä-Karjalan päälehden Etelä-Saimaan lukijamäärä näyttäisi sen sijaan olevan laskussa. Uusimpien kuukausitilastojen valossa jopa selkeässä laskussa.

Näin ainakin lukijamäärämittauksia tekevän KMT:n lukujen mukaan.

Etelä-Saimaan paperilehden lukijamäärä oli KMT:n viimeisimmässä mittauksessa, jossa mitattiin viime vuoden heinäkuun ja tämän vuoden kesäkuun välistä aikaa, 52 000 ihmistä. Koko viime vuoden mittauksessa Etelä-Saimaan lukijamäärä oli vielä 56 000 ihmistä. Laskua on siis 4 000 ihmistä.

Karjalaisen paperilehden lukijamäärä sen sijaan olisi hienoisessa nousussa. Vuoden 2016 heinäkuun ja vuoden 2017 kesäkuun välillä lehden lukijamäärä oli KMT:n mukaan 83 000. Vuoden 2016 koko luku on 82 000. Nousua siis vain 1 000 lukijaa, mutta nousua kuitenkin.

Tuoreet luvut (siirryt toiseen palveluun) on kerätty viime vuoden heinäkuun ja tämän vuoden kesäkuun välillä. Niitä vertaillaan koko viime vuoden (siirryt toiseen palveluun) lukuihin. Näin luvuissa on päällekkäisyyttä puoli vuotta eli viime vuoden syksy.

Etelä-Saimaan lukijamäärä kovassa laskussa kesällä

KMT:n lukujen valossa Etelä-Saimaan lukijamäärän pudotus näyttäisi kiihtyneen kesällä. KMT:n elokuun mittauksen mukaan Etelä-Saimaan lukijamäärä olisi vain 37 000 lukijaa. Tässä luvussa ovat mukana myös heinäkuun ja kesäkuun tulokset.

Viime vuoden elokuussa Etelä-Saimaan lukijamäärä oli KMT:n mittauksen mukaan vielä 59 000 lukijaa. Laskua on siis 22 000 lukijaa eli 37 prosenttia.

Karjalaiseen verrattuna lasku tuntuu vieläkin hurjemmalta. Karjalaisen printtilehden lukijamäärä oli elokuun mittauksessa tänä vuonna 79 000 lukijaa. Viime vuoden samaan aikaan mittaustulos oli 78 000 lukijaa. Karjalainen olisi siis nostanut lukijamääräänsä tuhannella.