1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Tutkijat: Pohjois-Korean maanjäristys ei ollut ydinkoe, mutta saattoi liittyä sellaiseen

Maa järisi alueella, jolla Pohjois-Korea on tehnyt ydinräjäytyksiä. Tutkijat arvelevat, että uusi maanjäristys saattoi olla ydinkokeen aiheuttaman maanjäristyksen jälkijäristys.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pohjois-Koreassa havaittiin aamupäivällä 3–3,4 magnitudin maanjäristys.

Kiinan maanjäristyksiä valvova viranomainen arveli aluksi, että kyseessä saattoi olla ydinräjähdys. Sen mukaan järistys tapahtui maan pinnan tasolla muutaman kilometrin päässä paikasta, jossa Pohjois-Korea teki viimeisimmän ydinkokeen.

Tarkemmissa tutkimuksissa on kuitenkin todettu, ettei kyse ollut ydinkokeesta.

Ydinsulkusopimusta valvova kansainvälinen CTBTO totesi, että järistys tapahtui noin 50 kilometrin päässä Pohjois-Korean ydinkoealueelta ja lähellä maan pintaa. Tämä sai tutkijat arvioimaan, että Pohjois-Korean ydinkokeella saattoi olla jotain tekemistä uuden järistyksen kanssa.

CTBTO:n mukaan on luultavinta, että kyse oli jälkijäristyksestä, joka johtui ydinräjäytyksen aiheuttamista muutoksista maaperässä.

– Näyttää todennäköiseltä, että nämä pienet järistykset liittyvät viimekertaiseen suuren [ydin]kokeen aiheuttamiin muutoksiin maaperässä, sanoo myös Union of Concerned Scientists -järjestön edustaja David Wright uutistoimisto Reutersille.

Etelä-Korea pitää luonnollisena

Etelä-Korean meteorologinen laitos arvioi myös, että kyseessä oli luonnollinen maanjäristys. Sen mukaan järistyksen aiheuttamat ääniaallot eivät viittaa ihmisen aiheuttamaan järistykseen.

Etelä-Korean mukaan järistys tapahtui Kiljun alueella Pohjois-Hamgyongin maakunnassa noin 20 kilometrin päässä Punggye-rin ydinkoealueesta, jolla Pohjois-Korea on aiemmin kokeillut ydinaseitaan.

Pohjois-Korea teki syyskuun alussa ydinkokeen. Se mitattiin alun perin maanjäristyksenä, jonka voimakkuus oli 6,3.

Lue lisää:

Kiina kiristää otetta Pohjois-Koreasta: leikkaa öljyn vientiä ja lopettaa tekstiilien tuonnin

Trump ja Kim haukkuvat toisiaan rakettimieheksi ja huru-ukoksi – Huomion hakua vai sodanlietsontaa?

Pohjois-Koreassa järähti – oliko kyseessä vetypommin koelaukaisu?

Etelä-Korea: Jopa viisi kertaa Nagasakin atomipommia kovempi räjähdys