Pieni populistipuolue nousi vaa'ankieliasemaan Uudessa-Seelannissa

Konservatiivit ja työväenpuolue eivät saaneet ehdotonta enemmistöä vaaleissa, jolloin Uusi-Seelanti Ensin -puolue pääsi ratkaisevaan asemaan.

Uusi-Seelanti
Kuvakollaasissa vasemmalta lukien Winston Peters, Bill English ja Jacinda Ardern.
Kuvakollaasissa vasemmalta lukien Winston Peters, Bill English ja Jacinda Ardern. EPA ja AOP

Uuden-Seelannin parlamenttivaaleissa yksikään puolue ei ole saanut ehdotonta enemmistöä. Ratkaisevaan asemaan uuden hallituksen muodostamisessa nousee populistinen, ulkomaalaisvastainen Uusi-Seelanti Ensin -puolue (NZ First).

Aiemmin hallitusvallassa ollut konservatiivinen Kansallispuolue sai vain 46 prosentin äänisaaliin ja 58 paikkaa. Näin se jäi niukasti enemmistöstä 120-paikkaisessa parlamentissa.

Uuden-Seelannin Työväenpuolue teki kovaa nousua nuoren, karismaattisen johtajansa Jacinda Ardernin johtamana. Kiri ei kuitenkaan riittänyt. Työväenpuolue sai 35,8 prosenttia äänistä ja 45 paikkaa.

Uusi-Seelanti Ensin kokosi 7,5 prosentin äänisaaliin ja yhdeksän parlamenttipaikkaa. Neljäntenä parlamenttiin pääsevät vihreät, jotka saivat 5,8 prosenttia äänistä ja seitsemän paikkaa.

Tässä tilanteessa Uusi-Seelanti Ensin -puolueen johtajasta Winston Petersistä tulee kuninkaantekijä. Hän voi päättää, kenen kanssa puolue muodostaa hallituksen.

Peters on ollut hyvissä väleissä Kansallispuolueen johtajan Bill Englishin kanssa ja vaikuttaisi todennäköisimmältä, että hallitus muodostettaisiin näiden puolueiden kesken. Peters ei ole kuitenkaan halunnut spekuloida asialla.

Työväenpuoluella ja vihreillä on perinteisesti ollut paljon yhteisiä näkemyksiä.

Uusi-Seelanti Ensin on populistinen ja maahanmuutoa vastustava puolue. Se edustaa talouspolitiikassa keskustalaista linjaa, mutta sosiaalipolitiikassa konservatiivisia arvoja.

Puoluejohtaja Peters on räiskyvä puhuja, jonka kerrotaan usein olevan riidoissa paikallisen median kanssa, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, AFP