Sokerin loputon välttely on turhaa ja jopa vaarallista – sokerista ei tule humalaan eikä riippuvaiseksi

Lukuisat tutkimukset kumoavat sokeriin liittyviä myyttejä.

sokerit
Sokeria.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Internet vilisee tietoa sokerin vaaroista tai hyödyistä. Usein neuvoihin kannattaa suhtautua epäillen, todetaan Business Insider (siirryt toiseen palveluun) –sivuston kokoamissa tutkimustiedoissa.

Liiallinen sokerin syönti aiheuttaa ylipainoa ja sydän- tai maksaongelmia. Sokeriin kuitenkin liitetään monia vääriä uskomuksia, sillä sokeri on ihmiselle käytännössä välttämätöntä.

– Me kaikki tarvitsemme sokeria – se on kehon toiminnan kannalta välttämätöntä, sanoo Jennifer Haythe. Haythe on Columbia Presbyterian Hospital -sairaalan kardiologi New Yorkissa.

1. Myytti: Jotkut sokerit ovat parempia kuin toiset

Fakta: Kaikilla sokereilla on sama vaikutus.

Haythen mukaan on pelkkä uskomus, että olisi ”eri tyyppisiä” sokereita, kuten hunajaa, valkoista sokeria ja ruskeaa sokeria. Kaikki hajoavat lopulta samaksi aineeksi: glukoosiksi. Kaikki eri muodoissa olevat sokerit ovat hiilihydraatteja, joita elimistö käyttää glukoosina.

2. Myytti: Sokeri tekee lapsista ylivilkkaita

Fakta: Sokerihumalaa ei ole olemassa.

Sokerihumala on Haythen mukaan huvittavin sokeriin liittyvistä uskomuksista. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että sokerin syönnin ja ylivilkkauden välillä ei ole yhteyttä.

Yhden vahvimmista tutkimuksista julkaisi Mark Wolraich (siirryt toiseen palveluun). Hän johtaa Oklahoman yliopistossa lasten kehitys- ja käyttäytymistieteiden laitosta (Developmental and Behavioral Pediatrics at Oklahoma University Health Sciences Center). Tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että sokeri ei vaikuta lasten käyttäytymiseen.

3. Myytti: Sokeri aiheuttaa kovien huumeiden tapaan riippuvuutta

Fakta: Pitäviä todisteita riippuvuudesta ei ole.

Ei ole löydetty pitäviä todisteita, että sokeri aiheuttaisi riippuvuutta. Tosin muun muassa nelisen vuotta sitten julkaistussa ranskalaistutkimuksessa löydettiin sokerin aiheuttamaa riippuvuutta, joka oli verrattavissa kokaiinin himoon.

Tutkimus on kuitenkin kyseenalaistettu (siirryt toiseen palveluun), koska siinä koe-eläimet saivat sokeria vain rajattuna aikana päivässä. Jos sokeria saa milloin vain, kuten ihmiset saavat, riippuvuutta ei tule.

4. Myytti: Sokerin liiallinen syönti aiheuttaa diabeteksen

Fakta: Diabeteksen syyt ovat hyvin moninaiset.

Kummankin diabetestyypin taustalla ovat perimä ja ympäristösyyt, mutta sokeria sisältävä ruokavalio ei yksin aiheuta niitä.

Haythen mukaan sokerin syönti ei aiheuta diabetesta. Sairauden taustalla on monimutkainen haimaan ja aineenvaihduntaan liittymä kokonaisuus. Diabeetikoilla insuliinin tuotanto on riittämätöntä. Insuliini auttaa glukoosia imeytymään verenkiertoon ja maksaan.

Ylipaino lisää diabetesriskiä, koska se voi johtaa insuliiniresistenssiin. Tämän vuoksi suuri sokerin määrä ruokavaliossa on lähinnä epäsuora kakkostyypin diabeteksen syy.

5. Myytti: Keinotekoiset makeutusaineet ovat parempia kuin sokeri

Fakta: Makeutusaine voi olla jopa haitallisempaa kuin sokeri.

Vaikka Stevian ja aspartaamin kaltaisissa makeutusaineissa on vähemmän kaloreita kuin sokerissa, tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan niillä maustettuja juomia runsaasti käyttävät ovat kaksi kertaa todennäköisemmin ylipainoisia kuin ne, jotka eivät käytä sokeroimattomia juomia.

National Library on Medicine (siirryt toiseen palveluun) havaitsi tutkimuksessaan, että sakariini aiheuttaa riippuvuutta enemmän kuin kokaiini. Yhdysvaltain diabetesliiton (American Diabetes Association) puolestaan on todennut (siirryt toiseen palveluun), että sokerittomien virvoitusjuomien käyttäjät sairastuvat diabetekseen selvästi useammin kuin ne, jotka eivät niitä juoneet.

6. Myytti. Sokeri on hampaiden reikiintymisen suurin syy

Fakta: Reikiintymistä aiheuttavat happohyökkäykset ja juomat.

Sokeri ei aiheuta hampaiden reikiintymistä, väittää lääkäri Mark Burhenne. Hän on mukana verkkoyhteisössä, joka vastaa netissä yleisön kysymyksiin. Burhennen mukaan eniten reikiintymistä aiheuttavat keksit ja leivät, eivät makeiset.

Kun ihminen syö sokeripitoista ruokaa, myös suun bakteerit saavat sokeria, minkä jälkeen ne tuottavat happoja. Hapot puolestaan tuhoavat hampaan mineraaleja.

Suomessa korostetaan hampaiden harjaamista (siirryt toiseen palveluun), ksylitolia ja fluorihammastahnaa sekä napostelun välttämistä.

7. Myytti: Kaikki sokerin syönti pitäisi lopettaa

Fakta: Ihminen tarvitsee välttämättä glukoosia.

Liiallinen sokerin syönti aiheuttaa ylipainoa ja ajan myötä muita terveyshaittoja. Glukoosi on kuitenkin välttämätöntä.

– On myytti, että sokeri olisi itsessään haitallista. Ilman sitä emme tulisi toimeen, sanoo Jennifer Haythe.

Näkemystä on kuitenkin haastettu ankarasti lääketieteellisessä yhteisössä. Business Insider –sivusto viittaa Dr. Robert Lustigin (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksiin. Niiden mukaan sokeri on myrkyllistä kaikissa muodoissaan, riippumatta kalorimäärästä tai ihmisen painosta.

Kaiken sokerin välttäminen on kuitenkin mahdotonta. Hedelmissä, perunoissa ja vastaavissa ruoka-aineissa on niin korkea glykemiaindeksi, että niiden syöminen olisi lopetettava kokonaan sokerin eliminoimiseksi.

8. Myytti: Sokeri on kaikkien terveysongelmien syy

Fakta: Sokeri on harvoin ainut syy ylipainoon tai sydänvaivoihin.

Sokeri on varmasti yksi syy ylipainoon, mutta kannattaa tarkastella muutakin, jos aikoo parantaa elintapojaan.

– Jos syö paljon kaloreita, paino nousee ja terveys heikkenee, Haythe sanoo.