Suomalainen merikapteeni miehistöineen pakeni Maria-hurrikaanin alta Karibialla: "Ei tässä hommassa ole sijaa pelolle"

Suomalainen merikapteeni kertoo hurrikaanin alta pakenemisesta ja tuhoista, joita Maria-hurrikaani sai aikaan Saint-Martinin saarella Karibialla.

Hurrikaani Maria
Merikapteeni Timo Väänänen
Merikapteeni Timo Väänänen Juvel Deduyo

Merikapteeni Timo Väänänen kertoo lentäneensä viikko sitten Karibialle. Hän työskentelee seitsemän viikon ajan saarten välillä rahtia kuljettavan Mimer-aluksen päällikkönä.

Perillä Puerto Ricossa häntä odotti poikkeustilanne, kun 5-luokan hurrikaani Maria oli lähestymässä Karibian saaria.

Yhdysvaltain merivartiosto sulki Puerto Ricon pääkaupungin San Juanin sataman ja ohjasi kaikki alukset poistumaan satamasta.

Ihmiset pakenivat rannalta San Juanissa Puerto Ricossa ennen hurrikaani Marian saapumista 19. syyskuuta.
Ihmiset pakenivat rannalta San Juanissa Puerto Ricossa ennen hurrikaani Marian saapumista 19. syyskuuta. Hector Retamal / AFP

– Ensi töikseni jouduimme suunnittelemaan uuden reitin hurrikaanin liikkumisennusteiden perustella päästäksemme pois hirmumyrskyn alta. Päätimme, että suuntaamme 200 merimailia eli noin 370 kilometriä etelään päin, kohti Venezuelaa.

Kokenut merenkävijä kertoo, ettei tilanne varsinaisesti pelottanut, vaikka hurrikaanin reitti kulki pakoalueelta vain muutaman sadan kilometrin päässä.

– Olen toiminut laivan päällikkönä 14 vuotta, ei tässä hommassa oikein ole sijaa pelolle, vaikka nöyrä täytyy tietysti luonnonvoimien edessä olla. Tuuli- ja aaltoennusteista pystyi päättelemään, että olimme turvallisen etäisyyden päässä hurrikaanista, Väänänen kertoo.

Väänänen miehistöineen pääsi palaamaan torstaina Karibialle ja alkupäiseen kohdesatamaansa Saint-Martinille.

– Matkalla pohjoiseen myrsky aiheutti merenkäyntiä, vaikkei tuuli merellä noussutkaan varsinaisesti myrskylukemiin. Meressä oli selvästi havaittavissa vanhaa maininkia ja ristiaallokkoa, joka tietysti jossain määrin keinutti laivaa.

Nasan välittämä sateliittikuva hurrikaani Marian (alhaalla) ja hurrikaani Josen (ylhäällä) etenemisestä 19. syyskuuta.
Nasan välittämä sateliittikuva Puerto Ricon yllä olevan hurrikaani Marian (alhaalla kuvassa) ja hurrikaani Josen (ylhäällä kuvassa) etenemisestä 19. syyskuuta.NASA / EPA

Myrskyn tuhot Saint-Martinilla hirvittivät

Saint-Martinille päästyään Väänänen pääsi hyppäämään laivan paperitöitä hoitavan paikallisen laivameklarin kyytiin ja katsomaan minkälaisia tuhoja Maria-hurrikaani oli saarella aiheuttanut.

– Laivameklari ajelutti minua sekä Ranskan että Hollannin puoleisissa saaren osissa.

Väänänen näki myrskytuhojen olevan valtavia, siitä huolimatta, että Maria ei ollut osunut Saint-Martinille täydellä voimalla.

– Näky kaupungissa oli hirveä, roskia ja romua oli kaikkialla. Jätehuolto ei toiminut eli paikoin haju oli kauhea ja riskit tautiepidemioille ovat varmasti suuret, Väänänen arvioi.

Tuhoutuneita rakennuksia Saint Martinin saarella.
Timo Väänänen

– Lähes kaikki rakennukset olivat enemmän tai vähemmän tuhoutuneita, ravintolat ja hotellit mukaan lukien. Lentokentän terminaali oli maan tasalla, samoin aidat kentän ympäriltä. Vain sotilaskoneet ovat voineet kenttää käyttää. Eräällä aukiolla ihmiset odottelivat rekkaa, josta jaetaan ruoka-apua.

Näky kaupungissa aiheutti sellaisen tunnemyrskyn, ettei paikallisten ihmisten kuvaaminen siinä tilanteessa tuntunut oikealta.

Timo Väänänen

– Vettä tuli kuulemma hanasta alueittain muutaman tunnin kerrallaan ja sähköä oli saatavissa vain joillakin alueilla, hän kuvailee.

Väänänen kertoo, että näky kaupungissa aiheutti sellaisen tunnemyrskyn, ettei paikallisten ihmisten kuvaaminen siinä tilanteessa tuntunut oikealta.

Muukalaislegioona tuli paikalle järjestystä turvaamaan

Väänästä saarella kuljettanut laivameklari Remy Williams oli kertonut olevansa onnellinen, koska hänen talonsa oli säästynyt isommilta vahingoilta.

– Williams epäili kuitenkin, että vie hyvin kauan ennen kuin kaupunki palaa ennalleen ja ihmetteli, mistä rahat saadaan kaiken korjaamiseen.

Williams oli kertonut myös, että ryöstelevät jengit ovat olleet liikkeellä hurrikaanin jälkeisissä oloissa.

Tuhoutuneita rakennuksia Saint Martinin saarella.
Timo Väänänen

– Remy oli erittäin tyytyväinen, että ranskalainen palkka-armeija eli muukalaislegioona oli tullut paikalle ja ottanut järjestyksen pidon haltuunsa. Paikalliset viranomaiset eivät kuulemma siihen pystyisi, Väänänen kertoi.

Ulkonaliikkumiskielto oli astunut voimaan Saint-Martinin saarella kello 18. Väänänen uskoo, että ulkonaliikkumiskiellon syy oli se, että liikkuminen sähköttömillä, pilkkopimeillä teillä ja kaduilla oli vaarallista ja tavoitteena oli todennäköisesti myös estää ryöstelyä.

– Saaren satamaa vartioivat tukevasti aseistetut sotilaat. Satamassa oli armeijan tarvikkeita ja isoja telttoja. Teltoista legioonalaiset kuulemma rakentavat muun muassa kouluja tuhoutuneiden koulurakennusten tilalle.

Väänäsen päälliköimä Mimer-alus lähti vielä torstai-iltana Saint-Martinilta lastinsa purettuaan takaisin kohti Puerto Ricoa, jonne Maria-hurrikaani oli iskenyt muutamia päiviä aiemmin täydellä voimalla.

Lauantai-iltana tilanne oli se, että Mimer odotti San Juanin edustalla ankkuripaikalla satamaan pääsyä.

– Täälläkin on melkoinen kaaos: ei sähköä, kaupat kiinni ja kuulemma pitkät jonot huoltoasemille. Puhelimet ja netti toimivat hyvin rajallisesti, Väänänen luonnehti.

Tuhoja Saint Martinin saarella hurrikaani Marian jälkeen.
Timo Väänänen