Joukko keskustan kansanedustajia: Hallituksen tehtävä seksin ostosta rangaistavaa

Pääministeripuolueen kansannedustajat penäävät hallitukselta toimia seksin oston kieltämiseksi kokonaan.

politiikka
Miehen hattu ja takki naulakossa
Keskustanaiset sanovat, että ulkomaiset prostituoidut ovat kotoisin köyhistä maista.Tommi Parkkinen / Yle

Seksin osto pitää kieltää, vaatii joukko keskustan kansanedustajia. Kansanedustaja, Keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen vaatii kirjallisessa kysymyksessä hallitukselta seksin oston kriminalisoimista.

Parviaisen kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila, Hannakaisa Heikkinen, Elsi Katainen, Eeva-Maria Maijala, Aila Paloniemi ja Mirja Vehkaperä.

Kansanedustaja Ulla Parviainen kiteyttää seksin oston kysymykseen: Voiko minun lastani ostaa?

– Tuskin kukaan seksin ostaja haluaisi oman äitinsä, vaimonsa, tyttärensä tai poikansa työskentelevän prostituoituna. Voiko kukaan hyvällä omalla tunnolla hyväksyä jonkun toisen kohtaloksi sen, mitä ei suurin surminkaan halua omille rakkailleen?

Kansanedustajille ei riitä, että Suomen lain mukaan seksin osto on kriminalisoitu vain, jos seksin myyjä on alaikäinen tai ihmiskaupan uhri.

Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa seksin osto on kokonaan kielllettyä. Suomessa on käyty keskustelua seksin oston kieltämisestä kokonaan vuonna 2006 säädetyn jälkeen.

"Rikas käyttää hyväkseen köyhää"

– Seksibisnekseen liittyy ihmiskauppaa, vapauden riistoa, alistamista, häpeää ja hyväksikäyttöä. Prostituutiota pyörittävät usein ulkomailta kansainväliset toimijat. Se on merkittävä osa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Keskustanaiset sanovat, että ulkomaiset prostituoidut ovat kotoisin köyhistä maista. Kansanedustaja Ulla Parviainen kertoo, että itseään myymään joutuvat tulevat usein muuttoaallon mukana.

– Samalla meille on alkanut ketyä kahden kerroksen väkeä. Toisia saa ostaa. Mutta lähellä olevia naisia suojellaan. Heihin ei saa koskea.

Itseään myymään joutuvat ovat usein rikollisuuden uhreja.

– Kyse on toiminnasta, missä rikas käyttää hyväksi köyhää. Eivät ulkomaiset prostituoidut tule Ruotsista tai Norjasta. He tulevat meitä köyhemmistä maista.

Seksikauppaa puolustellaan usein sillä, että kyseessä on maailman vanhin ammatti ja prostituution kieltäminen veisi monilta toimeentulomahdollisuudet.

– Samoilla perusteilla puolustettiin aikanaan orjuutta. Orjan omistaja antoi orjalle ruuan ja asunnon. Orjuudella ihmiseltä vietiin vapaus ja ihmisarvo. Niin tapahtuu myös seksikaupassa. Prostituoitu on alisteisessa asemassa ja häpäisty silloinkin, kun hän on näennäisesti omasta tahdostaan ajautunut alalle.

Pääministeripuolueen kansanedustajat penäävät hallitukselta ja oikeusministeri Antti Häkkäseltä (kok.)lakimuutokseen tähtääviä toimia. Heti alkuviikosta.

– On tarkoitus ottaa ministerit ns. luokalle. Budjettikeskustelun yhteydessä on hyvä nostaa myös tämä asia esille. Poliittisilla päätöksillä pystymme ohjaamaan ihmisten käyttäytymistä. Ruotsissa on tutkittu seksin oston kriminalisoinnin vaikutusta asenteisiin. Etenkin nuoret suhtautuvat seksin ostoon aiempaa kielteisemmin.

Juttua täydennetty kansanedustaja Ulla Parviaisen kommenteilla klo 16:07