Hyppää sisältöön

Vihreät nostaisi kiintiöpakolaisten määrän heti 2 500 ihmiseen

Pakkopalautukset vihreät keskeyttäisi väliaikaisesti. Suomen kiintiö on tällä hetkellä 750 pakolaista vuodessa.

Vihreät nostaisi kiintiöpakolaisten määrän heti 2 500 ihmiseen ja tulevaisuudessa vähintään muiden pohjoismaiden tasolle. Näin linjaa vihreiden puoluevaltuuskunta sunnuntaina hyväksymässään turvapaikkapoliittisessa paperissaan. Suomen kiintiö on tällä hetkellä 750 pakolaista vuodessa.

Vihreät vaatii myös tulo- ja aikarajojen poistamista kokonaan kansainvälistä suojelua saaneiden ihmisten perheenyhdistämiseltä.

– Kokeneiden turvapaikkajuristien mukaan turvapaikkapäätösten taso on romahtanut ja turvapaikanhakijoiden oikeusturva vaarantunut ennennäkemättömällä tavalla. Kiristyspolitiikan kokonaisvaikutukset pitää nyt selvittää ja tehdä korjausliike, sanoo vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg.

Vihreät haluaa myös tukea turvapaikanhakijoiden majoittamista suomalaisiin koteihin. Hernbergin mukaan tavoite on helpottaa kotimajoitusta etsiviä ja vapaaehtoisia majoittajia löytämään toisensa ja tekemään kotimajoitusmahdollisuus tutuksi ihmisille.

Puolue sanoo linjapaperissaan hallituksen kiristäneen turvapaikkapolitiikkaa radikaalisti ilman, että päätösten kokonaisvaikutuksia olisi arvioitu. Hallitus on muun muassa heikentänyt turvapaikanhakijoiden oikeutta saada oikeudellista apua samalla kun maahanmuuttovirasto on kiristänyt tulkintakäytäntöjään, suomii vihreät.

Päätösten seuraukset näkyvät vihreiden mukaan kielteisten turvapaikkapäätösten suhteellisen osuuden suurena kasvuna. Puolueen mielestä pakkopalautukset on väliaikaisesti keskeytettävä, kunnes on varmaa, että turvapaikkaprosessi takaa hakijoiden oikeusturvan sekä perus- ja ihmisoikeudet.

.
.