1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puerto Rico

Puerto Rico yhä vailla sähköä ja puhelinyhteyksiä – myrskyn kustannuksiksi arvioidaan 30 miljardia

Puerto Rico oli vararikossa jo ennen myrskyä, samoin kuin sen sähköyhtiö.

Moottoripyöräilijöitä tulvavedessä Puerto Ricossa Kuva: Orlando Barria / EPA

Puerto Ricon toipuminen hirmumyrsky Marian iskusta on alkanut hitaasti. Myrsky osui keskelle saarta keskiviikkona 4. luokan hurrikaanina.

Myrskyn valtava tuuli tuhosi saaren sähkö- ja puhelinlinjat käytännössä kokonaan, eikä niiden korjaaminen ole vielä juurikaan edes alkanut.

Autoilijat pysäköivät autonsa harvojen toimivien puhelinmastojen äärelle saadakseen yhteyden ulkomaailmaan.

Monet tiet ovat käyttökelvottomia kaatuineiden puiden takia. Jotkut tiet ovat tyystin kadonneet tulvavesien mukana. Myös vesihuolto on paikoin poikki.

Sähkölinjojen korjaaminen kestää arvioiden mukaan kauan. Osa Puerto Ricon 3,4 miljoonasta asukkaasta ei saa sähköä todennäköisesti kuukausiin.

Talous täysin kuralla

Sähköjärjestelmän jälleenrakennusta haittaa pahoin sähköyhtiö PREPA:n surkea taloustilanne. Yhtiö hakeutui heinäkuussa konkurssiin.

Yhdysvaltoihin kuuluvan itsehallintoalueen talous on muutenkin kurja. Alkuvuodesta Puerto Rico ilmoitti hallinnollisesta konkurssista, eli että se ei kykene maksamaan kaikkia velkojensa lyhennyksiä. Puerto Ricolla on kaikkiaan 72 miljardia dollaria velkaa.

Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana Puerto Ricon talous on ollut lamassa seitsemänä vuonna, jolloin sen talous on supistunut vähintään yhden prosentin.

Asukkaista jopa 40 prosenttia on köyhyysrajan alla ja työttömyys ylittää 10 prosenttia.

Luonnontuhojen taloudellisia vaikutuksia arvioiva Enki Research sanoo, että hirmumyrsky Maria aiheutti Puerto Ricolle 30 miljardin dollarin vahingot. Tästä 20 miljardia on konkreettisia tuhoja ja 10 miljardia menetetään taloudellisen toiminnan heikkenemisen takia.

Saarelaiset toivovat nyt apua emämaasta Yhdysvalloista. Jotkut elättelevät toivoa, että talous kääntyy kasvuun siksi, että saarella alkaa nyt joka tapauksessa valtava jälleenrakennus.

Ensimmäiset avustuskuljetukset ovat saapuneet pääkaupungin San Juanin satamaan, joka on siis saatu avattua. Laivoissa tuodaan mm. ruokaa, vettä ja sähkögeneraattoreita, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).