1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Saksan vaalitulosta lasketaan: CDU suurin, oikeistopopulistinen AfD kolmanneksi suurin puolue

Kyselyiden perusteella Saksa saisi CDU-johtoisen hallituksen vapaiden demokraattien ja vihreiden tuella. Ääntenlaskun väliaikatiedot kertovat ovensuukyselyjen pitäneen melko hyvin paikkansa.

Saksa
Saksan liittopäivävaalien tilanne -grafiikka.
Tilanne kello 21.50 Suomen aikaa.Yle Uutisgrafiikka

Saksan parlamenttivaalien äänestys on päättynyt. Ovensuukyselyt nostavat kristillisdemokraattisen CDU-puolueen maan suurimmaksi 33 prosentin ääniosuudella.

ARD-uutiskanavan mukaan sosiaalidemokraatit pysyvät toisena, mutta häviävät selvästi Angela Merkelin CDU:lle. SPD:n kannatus on kyselyissä 20 prosenttia.

Suuren voiton on saamassa maahanmuuttovastainen ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue. Se nousisi liittopäiville noin 13 prosentin kannatuksella.

Vapaat demokraatit FDP ja vasemmisto ovat myös aivan AfD:n tuntumassa noin kymmenen prosentin tuntumassa. Vihreille tulisi yhdeksän prosentin kannatus.

Edellisissä vaaleissa 2013 CDU sai 41,5 prosentin kannatuksen, joten sen suosio on laskenut peräti yli kahdeksan prosenttiyksikköä.

SPD:n menetys edellisvaaleista on viiden prosenttiyksikön luokkaa.

Vasemmisto voittaisi noin prosenttiyksikön ja vihreät saman verran.

Edellisissä vaaleissa AfD ja FDP eivät ylittäneet viiden prosentin vaalikynnystä, joten niiden tulokset ovat selvästi edellisvaaleja korkeammat

Laskennan tilanne kello 22 Suomen aikaa

Kun Saksassa oli laskettu ääniä kolme tuntia, tilanne ei ole kovin paljon muuttunut ovensuukyselyyn verrattuna.

CDU ja sen baijerilainen liittolainen CSU ovat saamassa 32,8 prosenttia äänistä, eli se menettäisi 8,7 prosenttiyksikköä.

SPD:n osuus on 20,8 prosenttia, laskua 4,9 %-yksikköä.

AfD saisi 13,1 prosenttia, FDP 10,3 prosenttia, vihreät 9,1 ja vasemmisto 9,0 prosenttia äänistä.

Saksan tuloslaskennan seuraamista hankaloittaa se, etteivät viranomaiset kerro, kuinka suuri osuus äänistä on laskettu.

.

CDU:n kannattajat iloitsivat liittopäivävaalien ensimmäisestä ennusteesta puolueen päämajassa Berliinissä 24. syyskuuta.
CDU:n kannattajat iloitsivat liittopäivävaalien ensimmäisestä ennusteesta puolueen päämajassa Berliinissä 24. syyskuuta. Odd Andersen / AFP

Hallitusspekulaatiot alkoivat jo

Angela Merkelin kristillisdemokraatit ovat edelleen maan suurin puolue, mutta puoluekenttä sirpaloituu selvästi, kun liittopäiville tulee kaksi puoluetta lisää.

Ovensuukyselyn mukaan liittopäivillä olisi neljä suunnilleen samankokoista puoluetta; AfD, FDP, vihreät ja vasemmisto.

CDU ei voisi näillä edustajamäärillä muodostaa hallitusta vain yhden tukipuolueen kanssa. Todennäköisin hallituskoalitio olisi CDU vahvistettuna FDP:llä ja vihreillä. Tätä nimitetään Saksassa Jamaika-koalitioksi, koska puolueiden värit muodostavat Jamaikan lipun värit.

SPD on ilmoittanut, ettei se tämän tuloksen perusteella lähde hallitukseen, vaan jää oppositioon.

AfD on riemuissaan hyvästä tuloksesta. Puolue sanoo uudistavansa Saksan ja haastavansa liittokansleri Merkelin päätökset.

Lue tästä Ylen ulkomaan-toimituksen päällikön Elina Ravantin analyysi Saksan vaalituloksesta.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi