Teija Tiilikainen: Saksassa ääriliike ajaa nyt tavoitteitaan parlamentissa

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen pitää Vaihtoehto Saksalle -puolueen nousua liittopäiville historiallisena koko Euroopan kannalta.

Saksan liittopäivät
Teija Tiilikainen
Teija TiilikainenYle

Saksan sunnuntain liittopäivävaaleissa maahanmuuttovastainen ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue, AfD, kasvatti merkittävästi kannatustaan. AfD:n nousu liittopäiville muuttaa Saksan politiikkaa.

– Me olemme tottuneet näkemään Saksan poliittisesti keskitien kulkijana. Siellä ei ole ollut vahvoja ääriliikkeitä politiikan piirissä. Ne ovat kasvaneet virallisen poliittisen järjestelmän ulkopuolella, mutta nyt ne tulevat sinne sisään, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Ääripuhe voi lisääntyä

Tiilikaisen mukaan on vaikea ennakoida, miten AfD:n pääsy liittopäiville vaikuttaa Saksaan ja sen politiikkaan. Todennäköistä kuitenkin on, että ääripuhe lisääntyy ja saa enemmän näkyvyyttä.

– Kyllä tämä siihen kannustaa. Toisaalta on myös esimerkkejä siitä, että kun poliittinen ääriliike pääsee ajamaan omaa agendaansa parlamenttiin, niin sen puhetyyli maltillistuu.

Tiilikainen muistuttaa, että Vaihtoehto Saksalle -puolue on uusi poliittinen liike eikä vielä tiedetä, millainen sen rooli jatkossa on. Aiemmin AfD oli EU:n valuuttaunionin vastainen liike. Se ajoi Saksan eroa eurosta, mutta ei Euroopan unionista.

Saksan liittopäivävaaleissa puolue keskittyi vastustamaan Saksan pakolaispolitiikkaa ja liittokansleri Angela Merkeliä.

– On epäselvää, millainen poliittinen ohjelma AfD:llä jatkossa on ja millaisen roolin se omaksuu. Sen puhetyyli on kuitenkin hyvin äärimmäinen ja hyvin erilainen verrattuna siihen, mithin Saksassa on totuttu.

Merkel ei välttämättä heikentynyt

Tiilikainen muistuttaa, että kristillisdemokraattien äänimäärän vähentymisestä huolimatta se on yhä Saksan suurin puolue. Liittokansleri Angela Merkel jatkaa yhä Saksan johdossa.

– Vaalituloksen myötä on selvää, kuka lähtee vetämään hallitusneuvotteluja. Tähän peruslinjaan ei tullut muutosta, Tiilikainen korostaa.

Tiilikainen pohtii, että kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien suuren koalition loppu voi myös olla helpotus liittokanslerille. Kun oikeisto ja sosiaalidemokraatit olivat samassa hallituksessa, jouduttiin tekemään paljon kompromisseja.

– Minä en kuuluttaisi Merkelin heikentymistä tämän vaalituloksen perusteella. Katsotaan nyt, millaista hallituspohjaa hän ryhtyy kasaamaan ja millainen ohjelma sille tulee.

Saksalaisissa arvioissa on pidetty todennäköisenä, että kristillisdemokraatit muodostaisivat hallituksen liberaalin FDP:n ja vihreiden kanssa. Tiilikaisen mukaan nämä puolueet ovat hyvin EU-myönteisiä.

– Vihreät ovat hyvin EU-myönteinen puolue. Liberaalit puolestaan ajavat vapaakauppaa ja talousintegraation kehittämistä. Nämä puolueet saisivat varmasti aikaan hyvän yhteisymmärryksen Eurooppa-asioissa.

Tiilikainen sanoo, että Merkelin jatkaminen Saksan johdossa on myös Suomen etu.

– Suomen kannalta jatkuvuuden säilyminen Saksan johdossa on tärkeää. Meillä on ollut viime vuosina Merkelin kanssa tiiviit suhteet. Lisäksi Suomen poliittisen johdon ja liittokanslerin välillä on ollut hyvä yhteistyö ja vuoropuhelu.