YK: Rohingya-pakolaiset tarvitsevat massiivista apua Bangladeshissa – 436 000 rohingyaa tarvitsee "kaikkea"

Bangladesh ei selviä Myanmarista paenneiden pakolaisten auttamisessa paikallisten ihmisten vieraanvaraisuudella.

Rohingyat
Rohingya-pakolaiset ylittävät pientä kanavaa bambusta tehtyä siltaa pitkin. Vesi on ihmisiä vyötäisille asti.
Rohingya-pakolaiset ylittävät pientä kanavaa bambusta tehtyä siltaa pitkin. Pakolaiset joutuivat vaihtamaan pakolaisleiriä syyskuun 20. päivä, sillä sade tuhosi suurimman osan heidän teltoistaan.Stringer / EPA-EFE

YK:n pakolaisjärjestön pääsihteeri Filippo Grandi on kertonut sunnuntaina, että Myanmarista viime viikkoina paenneet rohingya-muslimit tarvitsevat Bangladeshissa massiivista apua. 436 000 rohingyaa tarvitsevat kansainvälistä avustusta ruuan ja suojan suhteen. Asiasta kirjoittaa Al Jazeera -televisiokanava.

Grandi kertoi vierailustaan Etelä-Bangladeshissa Cox’s Bazarin alueella.

– Minut pysäytti uskomaton tarpeiden määrä, he (rohingyat) tarvitsevat kaikkea: he tarvitsevat ruokaa, puhdasta vettä, yösuojaa, he tarvitsevat kunnollista terveydenhuoltoa, Grandi kertoo.

Grandi on kertonut rohingya-pakolaisten tarpeesta myös sosiaalisessa mediassa. Grandi kertoo kysyneensä pakolaislasten äideiltä mitä he tarvitsevat eniten. Äidit vastasivat, että "kaikkea".

Grandi kertoi kohdanneensa uskomatonta paikallista vieraanvaraisuutta, mutta ”nyt tarvitaan kansainvälistä apua, sekä taloudellista että aineellista”. YK on aiemmin arvioinut tarvitsevansa 200 miljoonaa dollaria eli noin 167 miljoonaa euroa auttaakseen Myanmarista Bangladeshiin paenneita rohingya-muslimeja.

Bangladesh ei halua myöntää pakolaisasemaa

YK kertoi sunnuntaina, että Myanmarin Rakhinen osavaltiosta on paennut 436 000 rohingya-muslimia heihin kohdistuneen väkivallan puhjettua. Filippo Grandin mukaan pakolaisten pakeneminen Bangladeshiin on hidastunut viime päivinä, mutta on mahdotonta arvioida onko rohingya-pakolaisia vielä liikkeellä lisää.

Bangladeshislla ei ole aikomusta myöntää pakolaisasemaa vast’ikään saapuneille rohingya-joukolle. Bangladesh on ilmoittanut, että se haluaa rohingyoiden palaavan omaan maahansa, Myanmariin.

Rohingya-pakolaiset ovat kertoneet Yle Uutisille vainosta ja väkivallasta, jota he ovat kohdanneet Myanmarissa.