Trump suututti urheilupiirit – jenkkifutaajat protestoivat joukolla

Yhdysvaltain presidentti ilmoitti perjantaina koripallon mestaruusjoukkueelle, että perinteistä kutsua valkoiseen taloon ei ole tulossa.

Donald Trump
Amerikkalaisen jalkapallon pelaajia polvistuneena nurmelle.
New England Patriotsin pelaajia on polvistuneena maahan kansallishymnin aikana Foxborossa, Massachusettsissa 24. syyskuuta.john Cetrino / EPA-EFE

Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigassa (NFL) vastattiin sunnuntaina mieltä osoittamalla Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kommenteille.

Presidentti Trump twiittasi lauantaina, että NFL-liigassa pelaavien pelaajien tulee seistä Amerikan kansallishymnin aikana. Trumpin mukaan polvistuvat pelaajat ansaitsevat potkut.

Ja jos pelaaja ei sitä tee, niin ”saat potkut! Löydä itsellesi muuta tekemistä”.

Trumpin twiitti oli viittaus lukuisiin kiistellyihin protesteihin, joita pelaaja Colin Kaepernick teki viime vuonna. Kaepernick polvistui kansallishymnin aikana korostaakseen mustien amerikkalaisten kohtelua.

NFL:n liigajoukkueissa osa pelaajista osallistui protestiin sunnuntaina. Pelaajat polvistuivat kansallishymnin aikana protestoidakseen rodullisesta epäoikeudenmukaisuudesta sekä poliisin väkivallasta.

Osa amerikkalaisen jalkapallon pelaajista asettui polvilleen kansallishymnin aikana. Osa seisoo.
New England Patriorsin pelaajia kansallislaulun aikana 24. syyskuuta.CJ Gunther / EPA-EFE

Presidentti Trump on jatkanut tyytymättömyyden ilmaisuaan Twitterissä. Trumpin mukaan polvilleen asettuminen kansallishymin aikana ei ole hyväksyttävää. Trump twiittaa, että ihmisten on kunnioitettava Yhdysvaltain lippua.

Trumpin ja NFL:n kiista sai alkunsa, kun Trump perjantaina vaati NFL:n omistajia antamaan potkut pelaajille, jotka osoittavat mieltään kansallislaulun aikana. Trumpin puheet saivat pelaajat raivoihinsa, ja noin 130 pelaajaa osallistui lauantaina protestiin.

Trumpin vaalitukija mukana protestissa

Pelaajien mukana protestoimassa oli myös Jacksonvillen omistaja Shad Khan, joka lahjoitti miljoona dollaria Trumpin vaalikampanjaan 2016. Khan on antanut myöhemmin lausunnon, jossa hän luonnehti Trumpin viimeaikaisia kommentteja "hajottaviksi ja kiistanalaisiksi".

– Siksi meille oli tärkeää, ja erityisesti minulle, osoittaa maailmalle, että vaikka voimme toisinaan olla erilaisia, niin voimme ja meidän pitäisi olla yhtenäisiä pyrkimyksissämme tulla paremmiksia ihmisiksi ja kansakunnaksi, Khan sanoi.

Ei tulemista Valkoiseen taloon

Presidentti Trump on kohahduttanut urheilupiirejä aiemminkin. NBA:n koripallotähti Stephen Curry on tehnyt selväksi, että ei ole kiinnostunut vierailusta Valkoisessa talossa. NBA:n hallitseva mestari on perinteisesti saanut kutsun Valkoiseen taloon. Curry kertoi perjantaina, ettei ole osallistumassa vierailuun. Myös Curryn joukkuetoveri Kevin Durant on syyttänyt Trumpia lisääntyneistä rasistisista jännitteistä.

Seuraavana aamuna Trump laukoi Twitterissä, että kutsu Valkoiseen taloon onkin peruttu. "Kutsu Valkoiseen taloon on ollut suuri kunnia mestaruusjoukkueelle, Stephen Curry epäröi, joten peruutetaan!"

Lähteet: AFP, AP, Reuters