Mistä äärioikeistolainen AfD sai kannattajansa?

Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) keräsi kannattajia niin oikeistosta kuin vasemmistostakin. Vain kahden puolueen äänestäjät näyttävät olleen lähes immuuneja AfD:n houkutukselle.

Saksan politiikka
AfD kannattajat
AfD kannattajia puolueen mielenosoituksessa Magdeburgissa 12. syyskuuta.Carsten Koall / Epa

AfD eli Vaihtoehto Saksalle keräsi 12,6 prosentin äänisaaliin ja 94 paikkaa liittopäiville. Vielä edellisissä vaaleissa vuonna 2013 se jäi viiden prosentin äänikynnyksen alapuolelle.

Puolueen menestystä on analysoinut muun muassa Die Welt. (siirryt toiseen palveluun)

Puolueen katsotaan erityisesti mobilisoineen taakseen paljon sellaisia äänestäjiä – noin 1,3 miljoonaa – jotka eivät viime vaaleissa äänestäneet.

Toiseksi eniten AfD:n kannattajia tuli kristillisdemokraattien leiristä. Noin miljoona CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n kannattajaa äänesti näissä vaaleissa Vaihtoehtoa Saksalle.

Sosiaalidemokraateilta puolue keräsi noin puoli miljoonaa äänestäjää ja vasemmistopuolue Die Linkeltä runsaat neljäsataa tuhatta.

Vähiten äänestäjiä AfD keräsi Vihreiden kannattajista, noin 40 000. Liberaalipuolue FDP:n kannattajista noin 50 000 äänesti nyt AfD:tä.

Alueellisesti suurin tuki tuli entisen Itä-Saksan alueelta, Saksi-Anhaltista sekä Mecklenburg-Etu-Pommerista.

"Puolue ymmärtää huoliamme"

AfD:n arvioidaan nostaneen esille tärkeitä teemoja ja alleviivanneen onnistuneesti sisäistä turvallisuutta, integraatiota ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta koskevia huolia.

– AfD on käsitellyt kampanjassaan kansalaisten huolia. Sosiaalidemokraatit välttelivät näitä aiheita vaalikampanjassaan, ja se oli väärä taktiikka nukkuvien äänestäjien herättämiseksi, sanoi Die Weltin haastattelema politiikantutkimuksen laitoksen johtaja Volker Kronenberg Bonnin yliopistosta.

Mielipidetiedustelun mukaan (siirryt toiseen palveluun) AfD:n kannattajista 99 prosenttia katsoo, että puolue on kilpailijoitaan paremmin ymmärtänyt kansalaisten turvattomuuden tunnetta. Puolue muun muassa haluaa palauttaa asevelvollisuuden ja karkottaa rikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat.

AfD johtoa
AfD:n kärkiehdokkaat, Alexander Gauland ja Alice Weidel poseerasivat yhdessä puolueen puheejohtajan Jörg Meuthenin kanssa puolueen vaalivalvojaisissa.Christian Bruna / Epa

Puolue myös katsoo Saksassa olevien islaminuskoisten kasvavan määrän uhaksi sisäiselle turvallisuudelle. Puolueen kannattajista 99 prosenttia on samaa mieltä ja tukee puolueen pyrkimystä islamin vaikutuksen ja muslimien maahanmuuton rajoittamiseksi.

Kaikki AfD:n linjaukset eivät ehkä miellytä

Toisaalta 55 prosenttia puoluetta äänestäneistä on sitä mieltä, että AfD:n pitäisi etääntyä äärioikeistosta.

Esimerkiksi Thüringenin osavaltioparlamentissa AfD:tä johtava Björn Höcke iski monen puolueen kannattajan hermoon kommentoimalla Berliinin Holokausti-museota: "Me saksalaiset olemme ainoa kansa maailmassa, jolla on häpeän muistomerkki keskellä pääkaupunkiaan."

– Monet äänestäjät eivät välttämättä kannata aivan kaikkia AfD:n tavoitteita, mutta he luottavat siihen, että AfD kritisoi nykypolitiikkaa, katsoo Kronenberg.

Toisaalta myös AfD:n äänestäjät saattavat vaihtaa puoluetta. Vain yksi neljästä AfD:tä vuonna 2013 äänestäneistä äänesti sitä jälleen näissä vaaleissa.

Lue lisää: Mitä Merkelin laiha vaalivoitto tarkoittaa Saksalle, Euroopalle ja Suomelle? – Tässä analyysit ja arviot yhtenä pakettina

Lue lisää: Saksan vaalitulos vahvistettu – CDU suurin