Muista pelisilmä, jos haluat vuolla Airbnb-euroja: "Myös idyllinen rantamökki huitsin nevadasta voi olla toimiva"

Oman asunnon vetovoima selviää usein vain kokeilemalla.

Airbnb
Ylen aamu-tv: Asunto vuokralle vai Airbnb:lle?
Ylen aamu-tv: Asunto vuokralle vai Airbnb:lle?

Syrjäinenkin asunto voi tuottaa omistajalleen tuohta Airbnb-markkinoilla, kunhan kohteessa, sen sijainnissa tai molemmissa on vetovoimaa.

– Myös idyllinen rantamökki huitsin nevadasta voi olla toimiva. Jos kohde kiinnostaa asiakkaita, siitä voidaan olla valmiita myös maksamaan hyvin, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo.

Menekiltään takuuvarmimpia ovat isoimpien kaupunkien keskustayksiöt ja -kaksiot. Nyrkkisääntö on, että kaupungin pitää olla elävä ja siellä pitää olla turisteja.

Oman asunnon suosion arvioiminen ennalta on kuitenkin vaikeaa, Koro-Kanerva sanoo. Persoonalliset kohteet, jotka erottuvat massasta, herättävät aina kiinnostusta.

– Melkein täytyy vain kokeilla palvelussa, miten oma asunto kiinnostaa.

Ei tuottoa tilille ilman hikeä pintaan

Vuokraeurot eivät putoa tilille ihan vihellellen.

Koro-Kanerva kehottaa huolelliseen suunnitteluun: omaa asuntoa kannattaa verrata palvelun muihin tarjokkaisiin ja pohtia sopivaa hintatasoa. Entä paljonko kysyntää voi realistisesti olla? Joka toinen yö, kerran viikossa vai kerran kuussa? Tuotto-odotusta kannattaa pohtia kriittisesti.

Ilmoitusta varten asunto on pyntättävä houkuttelevaan kuntoon. Kun vuokralaisia ilmaantuu, pitää hoitaa pedantisti yhteydenpito, avainten luovutus, siivous ja lakanapyykki.

– Tuotto ei todellakaan tule istumalla, vaan niin että teet aika paljon työtä sen eteen ihan ilmoituksesta lähtien, Koro-Kanerva sanoo.

Lupa vuokranantajalta vai ei?

Omaa asuntoaan saa tarjota Airbnb:ssä niin paljon kuin sielu sietää. Jos asuu vuokralla, asunnon vuokraamiseen tarvitaan vuokranantajan lupa, Koro-Kanerva muistuttaa – mutta yhdellä poikkeuksella: korkeintaan puolikasta asunnosta saa vuokrata ilman lupaakin.

– Mutta maltti on valttia tässäkin. Jos kerran kesässä tarjoaa koko asuntoaan vaikka Pori Jazzin viikon ajaksi, niin ei se nyt ihan vielä riitä vuokrasuhteen irtisanomiseen, Koro-Kanerva sanoo.

Maailman metropoleissa Airbnb paitsi ilahduttaa turisteja, myös herättää pahennusta paikallisissa. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonta on kaventunut, kun vuokranantajat vuolevatkin kämpillään tuottoa turisteilta.

Suomessa ihmisvirrat ovat vähäisemmät ja palvelun suosio yhä maltillinen.

– Meitä on hiukan suojellutkin se, että meillä on pääosin tosi pieniä vuokranantajia, Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 1,4 huoneistoa yhtä vuokranantajaa kohden. Ei ole ehkä niin laajamittaisesti sitä porukkaa, joka tarjoaisi asuntoja ammattimaisesti.

Koro-Kanerva ei rajoittaisi Airbnb:n toimintaa Suomessa.

– Palvelu on osoittanut suosionsa. Mutta pelisääntöjä pitäisi kyllä selventää, eli tehdä rajanveto esimerkiksi pienimuotoisen vuokraustoiminnan ja laajamittaisen majoitustoiminnan välillä.