1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sarjakuvat

Kovan luokan sarjakuvataiteilija vierailulle Lappiin – Chi Wang on työskennellyt Amerikan suurimmissa sarjakuvataloissa

Chi Wang on työskennellyt kaikissa suurimmissa amerikkalaisissa sarjakuvakustantamoissa, kuten Marvel, DC ja Archie Comics.

sarjakuvat
Kapteeni Kiina-sarjakuvaa.
Kapteeni Kiina on Chi Wangin luoma sarjakuvasankari.Chi Wang

Sarjakuvataiteilija ja kustantaja Chi Wang saapuu Kemiin sarjakuvakeskuksen vieraaksi lokakuussa viikolla 41. Kiinalaislähtöinen, nykyisin Yhdysvalloissa asuva Wang on freelancer ja graafinen taiteilija, jolla on 20 vuoden kokemus sarjakuvateollisuudesta.

Vuonna 1993 Wang aloitti harjoittelijana Marvel Comicsin toimituksessa. Sen jälkeen hän on toiminut ammattilaisena kaikissa suurimmissa amerikkalaisissa sarjakuvakustantamoissa, kuten Marvel, DC Comics ja Archie Comics. Wang on muun muassa toiminut värittäjänä esimerkiksi sarjakuvissa Hämähäkkimies, Teenage Mutant Ninja Turtles ja New Titans.

Lisäksi Wang on floridalaisen Excel Comics-kustantamon omistaja ja Kapteeni Kiina -sarjakuvan luoja. Hän on myös omistaja ja johtaja Anime Orlando Inc. -animekaupassa.

Sarjakuvataiteilija Chi Wang
Sarjakuvataiteilija ja kustantaja Chi Wang.Yle Kemi

Näyttelyssä kiinalaista manhuaa ja lianhuahua-sarjakuvaa

Vierailun yhteydessä Wang myös avaa sarjakuvakeskuksen kiinalaisen sarjakuvan näyttelyn.

Esillä on kokoelma, jossa näyttäytyy sekä moderni kiinalainen sarjakuvailmaisu että perinteisempi sarjakuva. Näyttelyssä on nähtävillä manhuaa, mutta myös Kiinalle tyypillistä lianhuahua-sarjakuvaa. Lianhuahua tarkoittaa linkitettyjä kuvia eli se on eräänlainen kerronnallinen kuvatarina. Varhaisimman lianhuahuan oletetaan olevan vuodelta 1884.

Manhuaa on julkaistu pääsääntöisesti Manner-Kiinassa, Hongkongissa ja Taiwanissa. Varhaisimmat manhuat ovat 1860-luvulta. Viimeisimpänä manhuan muotona pidetään myös sarjakuvia, jotka on tehty Kiinan ulkopuolella, mutta käsittelevät Kiinaa. Yksi sellainen esimerkki on Chi Wangin ja Jim Lain Kapteeni Kiina.

Kiinalaisia sarjakuva-albumeja.
Kemin sarjakuvakeskus

Kiinassa sarjakuvalla on suuri rooli. Sitä käytetään esimerkiksi opetuksessa, viihteessä, komiikassa ja propagandana.

Kiinalaisen sarjakuvan näyttely on esillä Kemin sarjakuvakeskuksessa 12.10.2017 – 31.3.2018.

Lue seuraavaksi