1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhteiskunnan avoimuus

Kenen kanssa Helsingin päättäjä käy lounaalla tai istuu iltaa? Tapaamiset halutaan julkistaa

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava ei innostu tapaamiskalenterin julkaisusta verkossa: "Monet haluavat tavata hyvin henkilökohtaisissa asioissa."

Joukko Helsingin kaupunginvaltuutettuja on jättänyt aloitteen valtuutettujen vierailukalenterien avaamisesta julkisiksi. Asia on tullut ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun eduskunta on ottanut käytännöksi tuhota vieraslistat, jotka korkein hallinto-oikeus on määrännyt julkisiksi. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Joukko Helsingin kaupunginvaltuutettuja on jättänyt aloitteen siitä, että valtuutettujen tapaamiskalenterit julkaistaisiin verkossa. Näin kansalaisilla olisi mahdollisuus saada tietoa siitä, ketkä valtuutettuihin pyrkivät vaikuttamaan ja mitä asioita käsitellään.

Julkisen kalenterin ehdotetaan perustuvan valtuutettujen vapaaehtoisuuteen.

Aloitteen on laatinut vihreiden kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra, ja allekirjoittajina on 16 edustajaa vihreistä, SDP:stä, RKP:sta ja Feministisestä puolueesta.

Fatim Diarra painottaa, että lobbaamisessa sinällään "ei ole pahasta".

– On hyvä, jos edunvalvontajärjestöt ja yritykset tuovat osaamisensa esiin. Mitä enemmän tietoa päättäjillä on, sitä parempia päätöksiä he tekevät. Jos lobbauksen ympärillä leijuvasta salamyhkäisyydestä päästäisiin eroon, kaikesta tulisi paljon avoimempaa, Fatim Diarra kertoo Yle Uutisille.

Diarra kertoo itsekin olevansa lobbari edunvalvontajärjestössä: Suomen ylioppilaskuntien liitossa SYL:ssa.

– Käytännössä voi sanoa, että olen työssäni lobbari. Minä lobbaan opiskelijoiden etujen puolesta. Aina kun tapaan työssäni ihmisiä, kirjaan ne tapaamiset kalenteriin, jonka SYL julkaisee netissä toimintakertomuksen osana.

Valtuutettuna Diarra kertoo tavanneensa muun muassa Helsingin yliopiston opiskeiljoita, OAJ:n edustajia ja lastentarhanopettajia.

– Vaikka mitä! Kyllä niitä tulee pari kuukaudessa. Olen tavannut esimerkiksi yksityisiä päiväkotiyrittäjiä siitä, miksi he haluaisivat palvelusetelit käyttöön Helsingissä.

Keskustelu koulukiusaamisesta on liian henkilökohtaista julkaistavaksi

Kaikki eivät ole aloitteesta suinkaan innoissaan. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Risto Rautava sanoo olevansa yhteydessä eri tahoihin päivittäin sekä kasvokkain että puhelimen ja sähköpostin välityksellä.

– Ei kuulu tapoihin julkistaa, keitä tapaan. Osa tapaamisista koskee asioita, jotka ovat hyvin henkilökohtaisia. Sellaisten tapaamisten julkistaminen ei olisi sopivaa, Rautava huomauttaa.

Rautava tarkentaa vielä, että tällaisia luottamuksellisia keskusteluja voivat olla esimerkiksi asiat, jotka koskevat vaikkapa koulu- tai työpaikkakiusaamista.

Aloite menee nyt kaupungin käsittelyyn ja viime kädessä sen kohtalosta päättää Helsingin kaupunginvaltuusto.

Poliitikkojen tapaamisten julkisuus nousi tapetille, kun kävi ilmi, että eduskunta tuhoaa kansanedustajien tapaamiskalenterit, vaikka korkein hallinto-oikeus oli päättänyt, että listojen tulee olla julkisia.

Päätoimittajien yhdistys ja yhteensä 29 mediaa kantelee eduskunnan oikeusasiamiehelle eduskunnan vierailijatietojen tietopyyntöjen käsittelystä. Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Ylen, STT:n, MTV:n ja Helsingin Sanomien päätoimittajat.

Helsingin valtuustoon aloitteen tehnyt Fatim Diarra sanoo, että "Helsinki haluaa hoitaa asiat paremmin kuin eduskunta".

– Jos eduskunta ei halua edistää avoimuutta, Helsinki voi tehdä sen.

Lue aiheesta lisää:

Politiker i Helsingforsfullmäktige vill berätta vem de träffar: "Helsingfors kan göra saker bättre än riksdagen"

Päätoimittajilta kantelu eduskunnan vieraslistojen salaamisesta

Pekka Haavisto esittää lobbausrekisteriä Suomeen: "Eri asia kuin eduskunnan vierailijalista"

Professori: Eduskunta rikkoo lakia salatessaan vierailijalistat

SK: Eduskunta ei aio luovuttaa tietoja vierailijoista

KHO tuomitsi eduskunnan vieraslistat julkisiksi – nyt tiedot hävitetään päivittäin

Kello 13.57 lisätty tieto siitä, että Diarra työskentelee Suomen ylioppilaskuntien liitossa SYL:ssa ja ketä hän on tavannut poliitikon roolissaan.