Enää kolme kuukautta jouluun – suomalaisten suosikkikukat odottavat jo juhlaa kasvihuoneiden hämärässä

Suomen suurin sipulikasvien kasvattaja, Partaharjun puutarha, on valmistautunut joulusesonkiin heinäkuusta lähtien.

Joulukukat
Hyasintin mukuloita ruukuissa odottamassa lämpimään pääsyä.
Tässä kasvaa sinisiä hyasintteja, sen paljastaa ruukun väri. Tarja Nyyssönen / Yle

Partaharjun puutarhalla Pieksämäellä kymmenkunta työntekijää lapioi multaa punaisiin kukkaruukkuihin. Mullan sekaan istutetaan Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta lennätettyjä amarylliksen mukuloita. Ruukun väri kertoo tulevan kukinnon värin.

– Niin amaryllikset kuin hyasintitkin lähtevät meiltä sellaisessa vaiheessa, etteivät kukinnot ole vielä useinkaan avautuneet. Tavoite on, että asiakkaalle lähtiessä kukat ovat mahdollisimman tuoreita ja hyväkuntoisia, kertoo Partaharjun puutarhan toimitusjohtaja Hanna Suhonen.

Työntekijät ruukuttamassa amarylliksen mukuloita Partaharjun puutarhalla.
Amaryllikset istutetaan juurtumaan paria kuukautta ennen myyntiintuloa. Tarja Nyyssönen / Yle

Amarylliksiä Partaharjun puutarhalta lähtee joulumyyntiin tänä vuonna yli 500 000. Hyasintteja on yli 800 000 kylmiössä odottamassa marraskuuta ja kasvihuoneeseen siirtoa. Hyasintit on jo aiemmin istutettu ruukkuihin ja nyt ne ovat +9 asteen lämpötilassa pimeässä, jottei kukinto puhkea liian varhain.

– Mukuloita kastellaan kasvihuonevaiheessa hyvin vähän, ettei kasvu ole liian nopeaa. Amaryllikset saavat vielä pienen kylmäkäsittelyn ennen asiakkaalle lähtöä, sillä lämpötilan lasku hidastaa kasvua, ja kukka avautuu tällöin vasta asiakkaalla, Suhonen kertoo kasvihuoneen käytännöistä.

Yhä useampi haluaa joulukukaksi amarylliksen

Ihmisten joulukukkamieltymykset ovat pysyneet melko samoina vuodesta toiseen. Amarylliksen suosio on hienoisessa kasvussa sen kylmänkestävyyden ja hajuttomuuden vuoksi. Myös värejä on nykyisin tarjolla aiempaa enemmän.

– Amarylliksessä on perinteisen punaisen rinnalle tullut valkoinen ja vaaleanpunainen väri. Ja tänä vuonna on myös kaksiväristä lajiketta. Kyllä suuntaus on sellainen, että muutakin kuin joulunpunaista halutaan, Hanna Suhonen kertoo.

Amarylliksen mukuloita ruukuissa.
Istutuksen jälkeen amaryllikset siirretään kasvihuoneeseen joulua odottamaan. Tarja Nyyssönen / Yle

Tulppaani kasvaa myyntikuntoon 10 päivässä

Pieksämäen Partaharjussa puutarhatoiminta alkoi 1950-luvulla ja tuotantosuunnat ovat vuosien saatossa ehtineet vaihtua useaan kertaan. Nykyään puutarha on Hollannin ulkopuolisen Euroopan suurin sipulikukkien kasvattaja.

Partaharjulla on haluttu keskittyä joulun ja pääsiäisen sipulikasveihin, ja aiemmin kasvatetusta joulutähdestä on nyt luovuttu. Sen sijaan jouluksi puutarhalta tulee amarylliksen ja hyasintin lisäksi tulppaaneja.

– Tulppaanin sipulit tulivat Uudesta-Seelannista jo heinäkuun alussa. Ne istutettiin laatikoihin ja nyt ne odottavat kylmiössä marras–joulukuun taitetta, jolloin ne nostetaan kasvihuoneeseen. Kymmenessä päivässä tulppaani kasvaa myyntikuntoon, kertoo toimitusjohtaja Hanna Suhonen.

Partaharjun puutarhan toimitusjohtaja Hanna Suhonen näyttää vielä kylmässä uinuvia tulppaanin alkuja.
Partaharjun puutarhan toimitusjohtaja Hanna Suhonen näyttää, mille jouluna myyntiin tulevat tulppaanit näyttävät tähän aikaan syksystä.Tarja Nyyssönen / Yle