1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sumu

Sankka sumu laskeutui Suomen ylle – voi kestää loppuviikkoon saakka

Sumu ehti jo haitata lentoliikennettä aamulla Kuopion lentoasemalla.

sumu
Pasilan linkkitornin huippu katosi sumuun.
Pasilan linkkitornin huippu katosi sumuun maanantaiaamuna 25. syyskuuta.Derrick Frilund / Yle

Sakea sumupilvi laskeutui Suomen ylle tänään maanantaina. Ennusteen mukaan se voi jäädä roikkumaan Suomen ylle aivan viikon loppupuolelle saakka.

Vielä huomenna yön ja aamun aikana kehittyvä sumu hälvenee päivän mittaan pois, mutta viikon keskivaiheilla sumuja on tulossa yhä enemmän, eivätkä ne välttämättä hälvene aamun jälkeen enää ollenkaan.

– Kun ilma jäähtyy viikon loppua kohti, sumu ei enää hälvenekään. Pilvisyys tulee lisääntymään loppuviikon aikana. Sumuja pääsee kehittymään koko maassa loppuviikon aikana, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Koskelan mukaan tänään maanantaina pilvisyys on runsainta pohjoisessa ja itärajan tuntumassa. Etelä- ja Keski-Suomi ovat hieman selkeämpiä alueita. Illalla kehittyy taas lisää sumuja.

Koskela selittää, että tämänhetkinen sumu on säteilysumua, mikä syntyy kun ilmassa on kosteutta.

– Kun ilma on tarpeeksi lämmintä, kosteus ei näy ilmassa vaan se on vesihöyrynä. Mutta sitten kun ilma jäähtyy yön aikana, kylmempään ilmaan ei mahdu kosteutta niin paljon, että se pysyisi näkymättömässä muodossa, vaan se tiivistyy sumupisaroiksi ja muuttuu näkyväksi kosteudeksi ala-ilmakehässä.

Sankka sumu ehti jo haitata lentoliikennettä aamulla Kuopion lentoasemalla.

Lue seuraavaksi