Lukemista sunnuntaiksi: Näin eroon töihinlähtöahdistuksesta, oululaiskeksinnön tie iPhoneen ja suomalaisperheiden tabut

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Kuva: Yle
Nainen katselee ikkunasta ulos kotonaan. Kuva: AOP

Heräät aamuyöllä, ja mielessä pyörivät työasiat. Aamulla ajatus töihin lähdöstä tuntuu kamalalta. Kuulostaako tutulta? Kysyimme asiantuntijoilta, missä vaiheessa töihin liittyvästä ahdistuksesta pitäisi huolestua ja miten sitä voi lievittää.

Kuva: Pini Hellstedt / FSC Illume Oy

Oululainen MyOrigo kehitti kosketusnäyttöisen puhelimen 2000-luvun alussa. Tuolloin idea ei vielä kelvannut teknologiajäteille, mutta nyt esimerkiksi Applen iPhonessa on monia oululaisfirman kehittämiä toimintoja. Miten ne päätyivät amerikkalaisen mobiilijätin lippulaivaan?

Kolme sukupolvea Mannisia: isoäiti Kirsti, hänen vanhin lapsenlapsensa Eva Farigu ja tyttärensä Katri. He tapaavat päivittäin, koska asuvat samassa kylässä Mäntsälässä. Kuva: Ville Tapio / Yle

Kun asioista oppii puhumaan suoraan, häpeä kaikkoaa, sanoo Katri Manninen. Yle kysyi suomalaisilta, mistä asioista ei haluta puhua omien lasten tai vanhempien kanssa.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Saimi Hoyer on ollut malli, kolumnisti, säätyttö, tv-kasvo, toimittaja ja mallituomari. Nyt hän sanoo löytäneensä eteläsavolaisen maaseudun keskeltä uran, jota ei tarvitse enää vaihtaa.

Kuva: Kirsi Crowley / Yle

Myanmarin sotilaat ovat ajaneet lähes puoli miljoonaa rohingya-muslimia pakosalle polttamalla heidän kylänsä. Pakolaiskriisi on pahin vuosikausiin.

Kuva: Juha Nurminen / Yle

Pariisin kuuluisassa Pompidou-keskuksessa on avautunut suomalaisvalokuvaaja Elina Brotheruksen yksityisnäyttely. Sen kaikki teokset piti toteuttaa vain muutamassa kuukaudessa.