Saadaanko brexitiin viimein vauhtia? Brysselissä käynnistyy tänään neuvotteluiden neljäs kierros

Neuvottelupöydässä keskustellaan jälleen Britannian EU-eron kustannuksista sekä EU- ja brittikansalaisten tulevasta asemasta.

Brexit
Britannian brexit-ministeri David Davis (vas.) ja EU:n neuvotteluvastaava komissaari Michel Barnier
Britannian brexit-ministeri David Davis (vas.) ja EU:n neuvotteluvastaava komissaari Michel Barnier Brysselissä 20. heinäkuuta, toisen neuvottelukierroksen jälkeen.Stephanie Lecoco / EPA

Brysselissä alkaa tänään Britannian EU-eroneuvotteluiden neljäs kierros. Ensimmäisellä kolmella neuvottelukierroksella brexitin sorvaamisessa ei ole juuri edistytty.

Britannian pääministeri Theresa May piti Italian Firenzessä perjantaina puheen, jonka uskottiin etukäteen tuovan lisätietoa maan neuvottelutavoitteista. Odotus oli, että May saattaisi kertoa, minkä suuruiseen EU-eromaksuun britit ovat valmiit.

Vaikka Mayn ensimmäinen linjapuhe sitten kevään sisälsi myönnytyksiä, May ei puhunut tarkoista rahasummista.

May myönsi, että Britannia tulee tarvitsemaan virallisen, maaliskuun 2019 lopussa koittavan EU-eropäivän jälkeen vielä siirtymäkauden. Sen aikana maa ei enää osallistu EU:n päätöksentekoon mutta unionin sisämarkkinat ovat sille auki – ja vastavuoroisesti ihmisten, tavaroiden, pääoman ja palveluiden vapaa liikkuminen kanaalin yli EU:sta Britanniaan jatkuu. May arvioi, että siirtymäkausi jatkuisi ainakin kaksi vuotta virallisen eron jälkeen.

EU:n puolesta brexit-neuvotteluita luotsaava Michel Barnier tulkitsi omassa lausunnossaan (siirryt toiseen palveluun), että May puheessa oli rakentava sävy. Jotta EU-eroneuvottelut edistyisivät, puhe on muunnettava Barnierin mukaan neuvottelukannoiksi.

– Meidän tulee päästä sopuun Britannian EU:sta poisvetäytymisen yksityiskohdista syksyyn 2018 mennessä, Barnier kirjoitti.

Neuvottelupöydällä ovat kolmannen kierroksen tapaan Britannian eromaksujen lisäksi EU- ja brittikansalaisten asema sekä Irlannin raja. Maanantaina iltapäivällä alkava neljäs neuvottelukierros päättyy torstaina.

Lue myös:

Brittilehti Guardianin analyysin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Saksan liittokanslerin Angela Merkelin sunnuntaisella uudelleenvalinnalla ja Saksan uudella hallituksella ei tule olemaan vaikutusta brexit-neuvotteluiden suuntaan.

Näin Britannia eroaa EU:sta: Tänään alkaa pitkä loppukiri kohti unionin ulko-ovea