Rakoilua Saksan vaalivoittajan riveissä? Maahanmuuttovastaisen AfD:n puheenjohtaja poistui kesken lehdistötilaisuuden

Oikeistopopulistisen puolueen johtohenkilö ilmoitti, ettei lähde mukaan AfD:n parlamenttiryhmään.

Alternative für Deutschlandin puheenjohtaja Frauke Petry poistui lehdistötilaisuudesta 25. syyskuuta. Kuva: Clemens Bilan / EPA-EFE

Saksan liittopäivävaalien jälkeisen aamun lehdistötilaisuudessa nähtiin aamulla kummastuneita katseita, kun Alternative für Deutschland eli Vaihtoehto Saksalle -puolueen puheenjohtaja poistui tilaisuudesta kesken kaiken.

Frauke Petry, joka on toinen oikeistopopulistisen puolueen puheenjohtajista, ilmoitti myös jättäytyvänsä pois puolueen parlamenttiryhmästä. Hän kertoi päättäneensä asian huolellisen harkinnan jälkeen. Petry aikoo kuitenkin toimia kansanedustajana.

Uutistoimisto AFP tulkitsee, että kyseessä on kiistely kovempaa linjaa edustavien puoluekollegojen kanssa.

Petry sanoi ZDF-kanavan Morgenmagazin -aamuohjelmassa Der Spiegelin mukaan (siirryt toiseen palveluun), että hän ei pidä kollegansa Alexander Gaulandin retoriikkaa rakentavana. Gauland on sanonut esimerkiksi, että liittokansleri Angela Merkeliä tulee jahdata.

AfD:n johdossa on nähty aiemminkin erimielisyyksiä ja valtataistelua. Esimerkiksi huhtikuussa Petry ilmoitti yllättäen, ettei aio vetää puolueen liittopäivävaalikampanjaa.

"Vieraiden kulttuurien invaasio pysäytettävä"

AfD:n edustajat ohjasivat lehdistötilaisuudessa toimittajia kysymään syitä Frauke Petryn lähtöön häneltä itseltään.

– Olemme työskennelleet joukkueena, ja rouva Petry vetäytyi siitä pois, puolueen toinen puhemies Jörg Meuthen kommentoi.

Puoluejohto kommentoi myös AfD:n tavoitteita nyt, kun se sai noin 13 prosenttia äänistä sunnuntain liittopäivävaaleissa. AfD:n toinen puheenjohtaja Alexander Gauland sanoi, että "vieraista kulttuureista tulevien ihmisten invaasio" Saksaan on pysäytettävä.

Puoluejohto ilmoitti haluavansa elvyttää Saksan liittopäivien keskustelukulttuuria. Gauland tyynnytteli AfD:iin kohdistuvia pelkoja. Hän lupasi, että puolue tarjoaa kovaa debattia mutta on rakentava ja toimii oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti.

– Luonnollisesti hallitusta täytyy jahdata parlamenttikeskusteluissa, Gauland totesi.

Lue lisää Saksan vaaleista: