1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastopalvelut

Kemissä etsitään uusia tapoja viedä kirjaston digimaailma kotipalveluasiakkaille

Kemissä käynnistyneessä pilottihankkeessa viedään kirjaston palvelut kotiin lähihoitajaopiskelijoiden avulla.

Päivi Pahkasalo näyttää tabletilta Celia-kirjaston sivustoa. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kemin kaupunginkirjaston hankkeessa tärkeänä yhteistyökumppanina ovat ammattiopisto Lappian lähihoitajaopiskelijat. He vievät tablettitietokoneella kotipalveluasiakkaille esimerkiksi e-kirjoja ja muuta elektronista aineistoa.

Kemin pilottihankkeessa on saatu hyviä kokemuksia jo ensimmäisen lähihoitajaryhmän kanssa, kertoo projektia vetävä kirjastovirkailija Päivi Pahkasalo.

– Tämä on koettu hyväksi osaksi lähihoitajaopintoja. Paljon ovat palautteen mukaan saaneet irti tästä. Jos kaikkien asiakkaiden kanssa kirjaston palvelut eivät ole olleet niin osuvia, niin tabletit ovat olleet muussa käytössä kotikäynneillä. On pelattu muistipelejä ja kuunneltu musiikkia, Pahkasalo kertoo.

Kirjasto osti hankerahoituksella 24 tablettitietokonetta projektin käyttöön ja lähihoitajaopiskelijat ovat saaneet käyttää niitä vapaasti kotipalvelukäynneillään. Kirjaston palveluista tärkeimpinä on esitelty esimerkiksi Celia-kirjastoa. Sen kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden tai vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa.

– Myös Kemin kirjaston kirjakassipalvelua on esitelty.

Joku sanoi esittäneensä YouTubesta tanssivideoita ja olivat pistäneet yhdessä tanssiksi.

Päivi Pahkasalo

Yhtenä haasteena on se, että kotipalveluasiakkaina on monenlaisia ihmisiä.

– On todella erilaisia kohderyhmiä vanhuksista maahanmuuttajalapsiin ja kehitysvammaisista näkövammaisiin ja se onkin seuraavan lähihoitajaryhmän kanssa mietinnässä, mitä erilaisten kohderyhmien kanssa voi tehdä, Pahkasalo sanoo.

– Joku sanoi esittäneensä YouTubesta tanssivideoita ja olivat pistäneet yhdessä tanssiksi, että kyllä näistä tableteista on ollut kotipalvelussa monenlaista iloa.

"Kirjasto ja digimaailma kotipalveluasiakkaiden tavoitettavaksi" -projekti käynnistyi elokuussa ja pilotin päätyttyä on tarkoitus tarjota valmis malli, jonka voi ottaa käyttöön mikä tahansa lähihoitajakoulutusta tarjoavan paikkakunnan kirjasto.