Arundhati Roy onnistui pysymään kirjamaailman huipulla huolimatta 20 vuoden tauosta – kansalaisaktivistia pelotti uuden kirjan julkaisu

Intialainen Arundhati Roy nousi maailman maineeseen esikoiskirjallaan Joutavuuksien jumala, joka voitti Booker-palkinnon 20 vuotta sitten. Sen jälkeen kirjailija on keskittynyt kansalaisaktivismiin.

Arundhati Roy
Arundhati Roy
Arundhati Royn uusin romaani on kirjamaailman odotetuimpia tapauksia.Outi Kuitunen / Yle

Vain harva kirjailija pystyy samaan kuin Arundhati Roy. Hän on pysytellyt kirjamaailmaan huipulla, vaikka esikoiskirjan, Joutavuuksien jumala, julkaisusta on kulunut jo 20 vuotta. Kirja oli aikanaan jättimenestys ja sitä on myyty noin kahdeksan miljoonaa kappaletta. Tänä vuonna fanien pitkä odotus vihdoin palkittiin, kun Roy julkaisi toisen romaaninsa.

_Äärimmäisen onnen ministeriö _ (suom. Hanna Tarkka) on saanut ylistäviä kritiikkejä ja se oli jälleen Booker-palkinnon pitkällä listalla. Onko helpottavaa, kun on pystynyt täyttämään lukijoiden odotukset?

– En ole ajatellut lukijoita yhtään. En ole koskaan elämässäni toiminut odotusten mukaisesti, nauraa Roy.

Se on totta. Moni kirjailija olisi Royn asemassa viettänyt mukavaa elämää palkintorahoilla ja julkaissut silloin tällöin uuden romaanin. Sen sijaan Roy lahjoitti rahansa patohanketta vastustavaan projektiin ja ryhtyi kokopäivätoimiseksi kirjoittavaksi aktivistiksi.

Kymmenen vuotta sitten Roysta alkoi tuntua, että hän voisi kirjoittaa jälleen romaaniin. Nyt se on vihdoin valmis, ja Roy kiertää jälleen Eurooppaa juhlittuna kirjailijana. Kysyntää riittää, sillä muutaman viikon aikana Royta on viety ympäriinsä, Portugalista Norjaan asti.

Arundhati Roy
Arundhati Roy opiskeli arkkitehdiksi, mutta ei ole tehnyt päivääkään sen alan töitä.Outi Kuitunen / Yle

Pitkä Euroopan kiertue on tuonut Royn myös Helsinkiin pariksi päiväksi. Täällä hän vetää henkeä ennen kuin suuntaa Göteborgin kirjamessuille, joiden päävieras hän on. Siellä ohjelmaa riittää aamusta iltaan. Helsingissä Roy on karsinut haastattelut minimiin, jotta hän ehtii hieman katsella ympärilleen. Luvassa on muun muassa kierros Porvoossa.

Hektisen kotikaupungin Delhin rinnalla Pohjola tuntuu rauhan tyyssijalta.

– Täällä on ihanan rauhallista ja vähän ihmisiä. Tulin juuri Stavangerista ja siellä pääsin ihastelemaan vuonoja ja luontoa.

Roylla on vaikutusvaltaa

Kotimaassaan Intiassa Roy on arvostettu, mutta samaan aikaan hyvin kiistelty henkilö. Juhlitun esikoiskirjansa jälkeen Roy tunsi velvollisuudekseen ottaa kantaa kotimaansa asioihin.

– Tulen maasta, jossa monet eivät osaa lukea tai eivät pääse kouluun. Sellaisessa paikassa on hieman erilaista olla juhlittu kirjailija.

Roy päätti lähetä kiertämään kotimaataan ja kirjoitti samalla lukuisia poliittisia esseitä ja pamfletteja. Aktivistitoiminnassa vierähti parikymmentä vuotta, sillä Intiassa riittää epäkohtia.

Roy on noussut barrikadeille vastustamaan kastilaitosta, korruptiota, hindunationalismia, ydinaseita ja saastuttamista. Häntä vastaan on nostettu useita oikeusjuttuja ja häntä syytetään milloin mistäkin. Mutta häntä myös kuunnellaan. Vuonna 2014 Time-lehti nosti hänet sadan maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon. Hänen sanomisillaan on vaikutusvaltaa. Viime aikoina Roy on ajanut voimalla Kashmirin itsenäistymishaaveita.

Roy myöntää olevansa hieman peloissaan kotimaassaan. Ei pelkästään itsensä puolesta vaan koko maan. Hänen mukaansa valtaa pitävät hindunationalistit terrorisoivat surutta Intian suurta muslimivähemmistöä. Tilanne on pahentunut koko ajan.

– Heidän elämänsä ja elinkeinonsa on laitettu todella ahtaalle.

Pako kotimaasta oli ahdistavaa

Kun Royn uusin kirja oli viimeistelyä vaille valmis, hän joutui pakenemaan Intiasta. Televisiokanavan uutisankkuri antoi ymmärtää, että Roy oli junaillut opiskelijamielenosoituksia, jotka paisuivat yhteenotoiksi virkavallan kanssa. Tilanne näytti niin pahalta, että Roy pakkasi käsikirjoituksensa ja lensi Lontooseen. Hän ei kuitenkaan pystynyt olemaan paossa muutamaa päivää kauempaa.

– Halusin saattaa kirjani loppuun ennen kuin jotain tapahtuisi. Mutta paossa oleminen oli kauheaa. En halunnut olla sellainen ihminen, joka pakenee kotimaastaan.

Äärimmäisen onnen ministeriö on toistaiseksi otettu maltillisesti vastaan Intiassa, vaikka se on hyvin poliittinen. Mitään julkistusjuhlaa Roy ei uskaltanut pitää, sillä hänen mukaansa äärioikeistolaiset hindunationalistit olisivat kuitenkin tulleet pilaamaan kaiken. Kirja julkaistiin vähin äänin, mutta se on kerännyt jo paljon lukijoita ja se on käännetty lukuisille kielille.

Arundhati Royn toinen romaani
Intian valtaapitävät eivät ilahtuneet Royn kirjasta.Outi Kuitunen / Yle

Vuodet aktivistina näkyvät uusimmassa kirjassa. Kuten esikoisessa, myös tässä kastilaitos saa osansa kritiikistä. Lisäksi romaanissa käsitellään Kashmirin tilannetta ja muslimien sortoa.

– Minulle olisi täysin luonnotonta olla kirjoittamatta sellaisista asioista, jotka ovat ilmassa, toteaa Roy, jonka äiti on kristitty ja isä hindu.

Hahmot syntyivät kuljeskellen ja keskustellen

Poliittiset teemat eivät kuitenkaan hypi silmille, sillä ne on ujutettu osaksi henkilöiden tarinaa. Roy sanoo juuri hahmojen luomisen olleen työläintä kirjoittamisessa.

Iltaisin Roylla oli tapana kuljeskella Delhin kaduilla ja jutella ihmisten kanssa. Näistä tutkimusmatkoista syntyi pohja kirjan rosoisille hahmoille, jotka ovat enemmän tai vähemmän poikkeavia. Yksi kirjan päähenkilöistä on transsukupuolinen.

Roylla hahmojen työstäminen ei suinkaan jäänyt tarkkailun tasolle. Hän ryhtyi keskusteluun hahmojensa kanssa. Vasta kun perinpohjaiset keskustelut oli käyty, joistain hahmoista alkoi syntyä tarinaa. Tai kuten Roy sanoo - hän pääsi osaksi hahmojen tarinaa.

– Elin hahmojeni kanssa pitkään ennen varsinaista kirjoitustyötä, ja ne tulevat seuraamaan minua aina.

Helsingistä Roy jatkaa Göteborgin kirjamessuille, joille osallistumista hän on joutunut perustelemaan moneen otteeseen. Pari sataa kirjailijaa on boikotoinut messuja, koska fasistiselle lehdelle on annettu osasto messuilta. Roy sanoo ymmärtävänsä boikotoijia, mutta hän tulee maasta, joka on jo fasistien käsissä.

– Meillä Intiassa ei ole enää mitään boikotoitavaa. Osallistun messuille, koska en halua antaa tilaa fasismille. Maani pääministeri on avoimen fasistinen eikä kukaan boikotoi häntä!