Hyppää sisältöön

Orpo Saksan vaalituloksesta: Merkel on yhä vaikutusvaltaisin eurooppalainen – vaikka kannatus laski ja maahanmuuttovastaiset nousivat liittopäiville

Suomen hallituspuolueissa arvellaan, että Saksan vaalitulos voi olla Suomen Eurooppa-poliittisen linjan kannalta toimiva. Perussuomalaiset puolestaan pitävät oikeistopopulistista AfD -puoluetta linjauksiltaan läheisenä.

Angela Merkel jatkaa vaalien jälkeen liittokanslerina, mutta joutuu etsimään uudet hallituskumppanit. Kuva: Odd Andersen / Lehtikuva

Suomen hallituksen on ollut toistaiseksi vaikea suhtautua Euroopan rahaliiton muuttamiseen. Ranskan ja Saksan on arveltu kaavailevan rahaliiton syventämistä.

Saksan arveltiin vaalien jälkeen liikkuvan Ranskan suuntaan, mutta vaalitulos kertookin muuta. Suurin puolue kristillidemokraatit tarvinnee hallitukseen myös liberaalit, jotka suhtautuvat kriittisesti yhteisvastuun kasvattamiseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä ei olisi huono asia, että liberaalit jarruttaisivat uudistamista. 

– Siinä yhdistyisi integraatiota korostava eteenpäinmeno, mutta sitten kuitenkin se puoli, jossa korostetaan jäsenmaiden ensisijaista vastuuta omasta taloudestaan. Tässä vaiheessa arvioiden se on lähellä Suomen kantaa Euroopan unioniin ja EMU:n kehittämiseen, Orpo sanoo.

Suomen hallituksen EU-kriittisin ryhmä on Sininen tulevaisuus, joka veikkaa Ranskan toiveiden karahtavan karikolle. Ranska haluaisi kasvattaa yhteisvastuuta Euroopan taloudenpidossa.

– Vaalitulos toimii hyvin toiseen suuntaan kuin nämä innokkaimmat uudistajat ovat toivoneet. Arvelen, että nämä Macronin ja muidenkin esittämät visiot saivat tässä nyt merkittävää vastatuulta, eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) sanoo.

Orpo: Merkel on edelleen Euroopan vaikutusvaltaisin

Sekä Terho että Orpo katsovat Saksan vaalituloksen edustavan jatkuvuutta. Kokoomuksen sisarpuolue kristillisdemokraatit menetti kannatusta mutta piti silti asemansa.

– CDU on edelleen Saksan suurin puolue ja Merkel on Euroopan vaikutusvaltaisin henkilö, Orpo toteaa.

Eurokriittinen oikeistopopulistipuolue AfD - Vaihtoehto Saksalle - nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi, mutta muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä sen kanssa.

Terhon mukaan AfD:n menestys osoittaa, että maahanmuuton merkitys poliittisena kysymyksenä on suuri eri puolilla Eurooppaa.

– Jos vanhat puolueet eivät ratkaise maahanmuuton poliittisia ongelmia, niin tulee uusia puolueita, jotka lupaavat ratkaista tämän ongelman.

Kokoomuksen Orpoa ääriajatusten nousu huolestuttaa.

– Minusta siihen pitää suhtautua erittäin vakavasti. Ei olla nähty sitten 40-luvun Saksassa, että äärioikeistolainen puolue on valtiopäivillä, Orpo sanoo.

Halla-aho: Vaihtoehto Saksalle on lähellä perussuomalaisia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puolestaan ei näe AfD:tä äärioikeistolaisena vaan kansallismielisenä puolueena. Halla-ahon mielestä AfD kannattaisi ottaa hallitukseen.

– Se, että Saksassakin tällaista linjaa edustava puolue voi menestyä hyvin ja ilmestyä täysin tyhjästä poliittiselle kartalle kertoo, että ajattelutavat alkavat vapautua siitä historiallisesta taakasta, joka Saksassa on sodan jälkeen ollut, Halla-aho arvioi.

Halla-ahon mukaan AfD muistuttaa perussuomalaisia.

– Näkisin, että nykyinen AfD ja nykyinen perussuomalaiset ovat hyvin lähellä toisiaan linjauksissaan.

Halla-aho toivoo, että puolueet istuisivat europarlamentissa seuraavalla kaudella samassa ryhmässä.

Sinisen eduskuntaryhmän ministeri Sampo Terho ei ota kantaa siihen, minkälainen näkemys puoluerekisteriin pyrkivillä sinisillä on Saksan oikeistopopulisteista.

– En koskaan ota kantaa toisten puolueiden vaalimenestykseen tai niiden luonteeseen. Kansalaiset tekevät valintoja ja niiden mukaan mennään. Sen totean, että tämä on osoitus sille, että Euroopassa etsitään uusia vaihtoehtoja ja keskeisimpiä tekijöitä turhautumiselle on tämä maahanmuuttokysymys, Terho pyörittelee.

.
.