Joutsenet viihtyvät Meri-Lapissa – Kemin Kattilalahdelle ilmestyi pitkästä aikaa lähes 100 joutsenta

Joutsenet ovat viihtyneet syksyllä Meri-Lapissa. Esimerkiksi Tornionjoella ja Kemin Kattilalahdella on nähty isoja joutsenparvia.

joutsenet
Joutsenia Kemin Rytikarissa.
Risto Koskinen / Yle

Moni Kemin Rytikarissa liikkunut on pysähtynyt ihastelemaan Kattilalahden vesialueella uiskentelevia joutsenia. Syksyn mittaan alueelle on kertynyt lähes sata muuttomatkalla olevaa joutsenta.

Lintujen vierailu on monelle iloinen yllätys, koska viime vuosina alueella on ollut varsin hiljaista.

– Muistaakseni 27 vuotta sitten aluetta kunnostettiin ja siitä lähtien ei ole juuri joutsenia näkynyt. Yksi tai kaksi niitä on joskus ollut. Nyt niitä on ollut ainakin 85 ja sehän on kovasti myönteinen asia. Tämä voisi houkutella paikalle lintuharrastajia ja myös turisteja, kertoo lähistöllä 40 vuotta työskennellyt Pekka Onkalo.

– Ihmetyttää kyllä, että miten nyt voi olla näin paljon joutsenia ja tulivatkin niin yhtäkkiä. Rannatkin on täynnä höyheniä, Onkalo hymyilee.

Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenuksen varapuheenjohtaja Jouko Kärkkäinen uskoo syyn löytyvän rauhallisesta paikasta ja ravinnon määrästä.

– Siinä alueella on ollut nyt joutsenpoikue niin kyllä ne toisetkin joutsenet tulevat silloin pyörimään siihen. Joutsenet huomaavat, että se on turvallinen paikka ja uskaltavat tulla. Siinä on lisäksi reilusti ruokaa niille. Luultavasti ne ovat siinä niin kauan kuin evästä riittää, kertoo Kärkkäinen.

Tornion Napinmäen kohdalla oli sunnuntaina 260 joutsenta.

Jouko Kärkkäinen

Joutsenet ovat kerääntyneet isoin joukoin myös muualle Meri-Lapissa.

– Muuttomatkalla joutsenet kerääntyvät eri paikkoihin sankoiksi parviksi. Esimerkisi Tornionjoella on ihan perinteisesti paikkoja joissa joutsenet pysähtyvät levähtämään. Esimerkiksi Tornion Napinmäen kohdalla oli sunnuntaina 260 joutsenta.

Ihmiset kuvaavat joutsenia.
Kemin Kattilalahdella uiskentelevat joutsenet kiinnostavat ohikulkijoita.Risto Koskinen / Yle