Oulun kaupunginkirjastolla järjestetään tilaisuus, jossa aiotaan ottaa yhteys kuolleisiin eläimiin – kirjastoasiakkaat hämmästelevät

Maksullisia eläinmeedioiltoja pidetään syksyn aikana muuallakin maassa. Oulussa tapahtumasta on tullut kriittistä palautetta kirjastonjohdolle.

ilmiöt
Oulun kaupunginkirjasto
Oulun kaupunginkirjastolla järjestettävä tapahtuma on puhuttanut kirjastoasiakkaita.Yle / Marko Heikkinen

Oulun kaupunginkirjaston tiloissa järjestetään lokakuussa eläinmeedioilta.

Tapahtuman järjestää Animals Talk -yritys, jonka eläinmeedio aikoo luennoida yleisölle siitä, miten eläimien kanssa kommunikoidaan. Tämän jälkeen meedio on luvannut tulkita ihmisille kuolleiden tai elävien eläinten viestejä satunnaisesti.

Eläinmeedioillan järjestäminen kirjaston kaltaisessa tilassa on kirvoittanut kielteistä palautetta. Kirjastonjohtaja Jouni Pääkkölä kertoo, että hänelle on tullut asiasta sähköpostiviestejä.

Tähän maahan mahtuu monenlaista toimijaa.

Jouni Pääkkölä

Pääkkölä kuitenkin muistuttaa, että kaupunginkirjaston tiloja voidaan vuokrata eri toimijoille, jos kyse ei ole laittomasta toiminnasta. Kirjastossa olevien vuokratilojen vuokrauksesta vastaa taho, joka hoitaa talon toimistopalvelut.

– Hyvin harvoin kysymme, minkälainen taho tilat on vuokrannut. Tähän maahan mahtuu monenlaista toimijaa, Jouni Pääkkölä muistuttaa.

Kirjastonjohtaja aikoo kuitenkin tarkistaa tulevan eläinmeediotapahtuman sisällön.

Oulun lisäksi maksullisia eläinmeedioiltoja järjestetään lokakuussa myös Kouvolassa, Vaasassa ja Helsingissä. Tapahtumista peritään paikkakunnasta riippuen noin 20–30 euron maksu.

"Tällaista harrastetaan ihmismielen harmailla alueilla"

Eläinmeedioilloista on käyty kiivasta keskustelua muun muassa kriittistä ajattelua edistämään pyrkivän Skepsis-yhdistyksen Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Yhdistyksen oululainen edustaja Jouko Salo tyrmää eläinmeediotoiminnan ja sanoo, että hänen mielestään kyse on ihmisten hyväksikäytöstä. Erityisen huolestunut hän on juuri siitä, että tapahtumassa markkinoidaan mahdollisuutta kommunikoida jopa kuolleiden eläinten kanssa.

– Aika kunnianhimoista toimintaa, jos kuolleiden eläinten kanssa aiotaan viestiä. Tällaista harrastetaan ihmismielen harmailla alueilla, Salo muotoilee.

Kyse on taloudellisesta toiminnasta.

Jouko Salo

Animals Talkin yrittäjä Maiccu Kostiainen kertoo, että yritys on pitänyt eläinmeedioiltoja Suomessa ennenkin. Hän sanoo itse toimineensa eläinmeediona vuosituhannen alusta lähtien.

– Ihmiset ovat äärimmäisen kiinnostuneita siitä, mitä viestejä heidän eläimillään on heille välitettävänä, Kostiainen kertoo.

Maiccu Kostiaisen mukaan eläinmeedioilloista on tullut hänelle vain harvoin äärimmäisen kielteistä palautetta. Hän sanoo ottavansa kritiikin kyllä vastaan ja toteaa, että jokaisella on vapaus olla sitä mieltä mitä haluaa.

Jouko Salo pitää eläinmeedioiltoja vastuuttomina. Hän muistuttaa myös, että ihmiset maksavat kurssille pääsystä.

– Kyse on taloudellisesta toiminnasta.