Analyysi: Saksan oikeistopopulistien Petry meni menojaan – Onko edessä harmaa tulevaisuus?

Saksalaiset purkivat poliittista painetta äänestämällä AfD:tä. Puolueen sisäinen paine uhkaa hajottaa koko liikkeen, kirjoittaa Eurooppa-kirjeenvaihtaja Sampo Vaarakallio.

Saksan politiikka
Frauke Petryn kasvokuva.
Frauke PetryKay Nietfeld / EPA

Saksan liittopäivävaaleissa Vaihtoehto Saksalle, AfD, oli poliittisen paineen varoventtiili. Etenkin itäisen Saksan köyhempien kulmakuntien miehet purkivat poliittista turhautuneisuuttaan ja tyytymättömyyttään AfD:n kautta.

Tämä kaikki oli odotettua. Jo entuudestaan AfD on ollut vahvoilla idässä.

Puolueen maahanmuutto-, islam- ja Merkel -vastainen viesti on ollut juuri sitä puhetta, mitä idässä on haluttukin kuulla.

Valtakunnallisesti lähes kaksi miljoonaa äänestäjää siirtyi kristillisdemokraateista ja demareista Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen. Se on poliittisessa kentässä mullistus.

Tämä päivä näytti myös sen, että painetta on myös AfD-puolueen sisällä. Erilaiset poliittiset linjat ovat pitkän aikaa taistelleet elintilasta puolueessa.

Nyt voitolla on äärikansallinen linja, joka henkilöityi näissä vaaleissa toiseen kärkiehdokkaaseen Alexander Gaulandiin. Siksi eilisiin vaaleihin mentiin huomattavasti rajummalla viestillä kuin vielä neljä vuotta sitten, kun puolue perustettiin.

Tänään AfD:stä itsestään ei löytynyt varoventtiiliä. Puolueen aamuisessa tiedotustilaisuudessa toinen puheenjohtaja Frauke Petry ilmoitti yllättäen, ettei osallistu puolueen toimintaan liittopäivillä.

Linja ei enää miellytä. Petry nousi tuolistaan tyynesti ja meni menojaan.

Petry perustelee yllätysvetoaan sillä, että AfD:n puheet ovat muuttuneet niin rajuiksi, ettei mahdollisuutta suureen tavoitteeseen ole. Hänen omissa kaavailuissaan AfD olisi ollut hallituskelpoinen vuonna 2021.

Petry on vaalistrategisesti tahtonut maltillistaa puoluetta ja lunastaa sille paikan kristillisdemokraattien oikealta puolelta EU- ja eurokriittisenä sekä arvokonservatiivisena vaihtoehtona.

Näihin vaaleihin puolue meni kuitenkin hyvin äärikansallisella ja islam-vastaisella pelkoja lietsovalla viestillä. Vaalivoiton varmistuttua Alexander Gauland ilmoitti tulikivenkatkuisesti, että liittokansleri Angela Merkelin jahti jatkuu.

Petryn näkemys on, ettei näillä ulostuloilla tehdä siltoja rakentavaa oppositiopolitiikkaa ja sitä kautta hivuttauduta lähemmäs hallitusvaltaa.

Lisäksi tieto on, että puolueen riveistä löytyy uusnatseja. Nähty on, että monet puolueen edustajat ovat tahtoneet vähätellä Saksan natsimenneisyyttä. Näiden ryhmien rinnalla on vaikea asemoitua maltilliseksi konservatiiviseksi vaihtoehdoksi.

Nyt arvuutellaan, kuinka monet muut AfD-puolueen tuoreet edustajat ja kannattajat seuraavat Frauke Petryä? Perustaako Petry kokonaan uuden puolueen?

Harmaa tulevaisuus?

Lue lisää Saksan vaaleista:

Rakoilua Saksan vaalivoittajan riveissä? Maahanmuuttovastaisen AfD:n puheenjohtaja poistui kesken lehdistötilaisuuden

Mistä äärioikeistolainen AfD sai kannattajansa?

Mitä Merkelin laiha vaalivoitto tarkoittaa Saksalle, Euroopalle ja Suomelle? – Tässä analyysit ja arviot yhtenä pakettina