1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miltä näyttää Tampereen paraatipaikalle uusittu ravintola? Alan kilpailu kovaa, mutta tervettä

Tampereen keskustaan, suojeltuun rakennukseen avautuva ravintola Puisto on laajentunut Hämeenkadun suuntaan ja katutason ulkoterassi on muuttunut sisätilaksi.

Kotimaan uutiset
Ravintola Puiston ikkunasta avautuvat näkymät sekä Hämeenkadulle että Tammerkoskeen
Ravintolapäällikkö Heli Eronen ja keittiöpäällikkö Kristian Harinen odottavat jo asiakkaita syksyllä avautuvaan Puisto-ravintolaan.Kai Pohjanen / Yle

Tampereen paraatipaikalla, Hämeensillan kupeessa, sijaitseva Koskipuiston Rosso on pitkän kesän ollut visusti paketissa, ohikulkijoiden ihmeteltävänä. Mitähän perinteisen terassiravintolan paikalle on kuoriutumassa?

Maanantaina Pirkanmaan Osuukauppa raotti piakkoin avattavan Puisto-ravintolansa verhoa ja esitteli uudenlaista ravintolan, kahvilan, kaupan sekä terassin yhdistelmäänsä.

Remontti on ollut mittava. Ravintolan yläkertaan on tullut satakunta lisäneliötä.

Suurimmat muutokset uusi ravintola on kokenut Hämeenkadun puolella. Sen sijaan koskenpuoleinen ulkosivu on entisellään ja alakerran kaarevassa ravintolasalissa muutoksia ei pintaremonttia ja keittiötä lukuun ottamatta suojelumääräysten takia ole tehty.

Ravintola Puiston ensimmäisen kerroksen tunnelmaa
Ravintola Puiston katukerroksessa on sekä kauppa että ravintolasali.Kai Pohjanen / Yle

Suojeltu rakennus

Koskipuisto on yksi Tampereen vanhimmista puistoista ja nykyisen ravintolan tuntumassa on ollut virvokkeita myynyt kioski 1800-luvun lopulta lähtien. Nykyinen ravintolarakennus on valmistunut vuonna 1966 ja sitä on sen jälkeen laajennettu.

Rakennuslupaa haettaessa Pirkanmaan maakuntamuseo korosti, että Koskipuiston ravintola sijoittuu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön Tammerkosken teollisuusmaisemaan – Hämeenkadun, Hämeensillan ja kosken leikkauskohtaan.

Koska ravintolarakennus on asemakaavassa suojeltu, piti muutosten suunnittelussa ottaa huomioon alueen kulttuurihistoriallisten ja maisemallisten arvojen säilyminen.

Sisäkuva suunnitellusta uudesta ravintolasta.
Aihio Arkkitehdit

Talon historia näkyy myös ruuassa

Uuden Puisto -ravintolan katutasossa tarjotaan lounasta ja sieltä löytyy perinteisen ravintolasalin ohella kauppa sekä kahvilatuotteita.

– Asiakas saa herkkukaupasta uniikkeja tuotteita ja samoja tuotteita voidaan hyödyntää myös ravintolan keittiössä, kertoo ravintolapäällikkö Heli Eronen.

Viitisenkymmentä henkilöä työllistävä Puisto aikoo palvella ravintolapäällikkö Erosen mukaan asiakkaitaan entistä ripeämmin. Työntekijät harjoittelevat parhaillaan ruoanvalmistus- ja tarjoiluprosessia mahdollisimman sujuvaksi.

Talon historiaa aiotaan pitää yllä myös ruokatarjonnassa. Keittiöpäällikkö Kristian Harisen mukaan Puisto ei ole italialaisravintola, mutta keittiössä on otettu ruoan valmistukseen italialaistyyppinen lähestymistapa.

– Tämä näkyy siinä, että keittiössä tehdään asioita itse niin paljon kuin pystytään, eikä lähdetä liikaa hienostelemaan tekniikoilla, vaan tehdään rehellistä ruokaa rakkaudella.

Ravintola Puiston yläsalin näkymää
Ravintola Puiston ylemmän kerroksen ruokasalista löytyy myös Tampereen historiaaKai Pohjanen / Yle

Kilpailu kiristyy

Tamperelainen ravintola-alan kilpailu saa syksyn tullen uusia kierroksia, kun Finlaysonin alueelle entisen ravintola Grillin tiloihin tulee näyttelijä Ville Haapasalon nimeä kantava ravintola.

Alan kilpailua pidetään kovana, mutta terveenä. Ravintolat aikovat vastata kovenevaan kilpailuun omilla vahvuuksillaan, sanoo keittiöpäällikkö Kristian Harinen, joka arvioi pian avattavalla ravintola Puistolla olevan monia vahvuuksia.

– Me olemme niin uniikki kokonaisuus, että meitä on hyvin vaikea laittaa yhteen kategoriaan. Tämä on se, millä me lähdemme tähän kilpailuun mukaan.

Ravintola Puiston alakerta on säilynyt entisellään
Alakerran kaarevasta salista avautuu tuttu näkymä TammerkoskeenKai Pohjanen / Yle
Lue seuraavaksi