1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ja Ruotsin yhteinen voimalinjahanke etenee – Suomi maksaa ja saa haluamansa

Suomelle tärkeä uusi voimalinjahanke on myötätuulessa. Suomen ja Ruotsin kantaverkkoyhtiöt ovat allekirjoittaneet sopimuksen 400kV:n linjan rakentamisesta Tornionjoen yli.

sähkönsiirto
Voimalinja kartalla.
Voimalinjan kulkureitiksi on ehdotettu ainakin kahta vaihtoehtoa.Yle Kemi

Suomen ja Ruotsin yhteinen voimalinja on tarkoitus rakentaa Oulun korkeudella sijaitsevasta Pyhänselästä Keminmaahan ja sieltä edelleen Ruotsin puolelle. Linjan pituus tulee olemaan noin 370 kilometriä.

Lähes 200 miljoonan euron voimalinja olisi kolmas pohjoinen vaihtosähköyhteys Suomen ja Ruotsin välillä. Se lisäisi maiden välistä sähkönsiirtokapasiteettia 800 megawattia eli 30 prosentilla nykyisestä.

Hanketta on viritelty jo vuosia, mutta nyt Fingrid ja Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska Kraftnät ovat allekirjoittaneet sopimuksen linjan rakentamisesta. Yhteyden on määrä olla valmis vuoteen 2025 mennessä.

Figridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoo, että aivan kirkossa kuulutettua hankkeen toteutuminen ei kuitenkaan vielä ole. Hanke tarvitsee vielä varmistuakseen ympäristöselvityksiä sekä investointipäätöksen.

– Tällaiset suuret rakennushankkeet etenevät kahdessa vaiheessa. Ensin hoidetaan luvitusprosessit kuntoon ja sitten tehdään investointipäätökset. Sopimuksen allekirjoittaminen on vahva signaali siitä, että molemmat ovat tosissaan, toteaa Ruusunen.

Yhteistä tahtoa tarvitaan, koska edessä on vielä monta vaihetta ennen kun linjaa ryhdytään rakentamaan.

– Me aloitamme ympäristövaikutusten analysoinnin ja suunnittelemme lopulliset johtoreitit. Kun nämä ovat selvillä ja suunnitelmat saadaan tehtyä, voidaan laskea kustannusarvio. Vasta sen jälkeen tehdään lopullinen investointipäätös.

Ruotsikin havahtumassa hyötyihin

Kustannukset kaatuvat lähes kokonaan suomalaiselle osapuolelle. Fingrid maksaa kokonaan oman puolen rakentamiskustannukset ja Ruotsin puolen kustannuksistakin 80 prosenttia. Liekö tämä syy siihen, että ruotsalaiset ovat lopulta myöntyneet linjan rakentamiseen. Ruusunen ei pidä Suomen suurempaa maksuosuutta ongelmana.

– Hyötyjiä ovat suomalaiset sähkönkäyttäjät. Tämä kolmas vaihtosähköyhteys Ruotsiin on hyvin tärkeä koko Suomen kansantaloudelle. Se on olennainen voimajärjestelmän käyttövarmuuden, sähkön riittävyyden ja reservimarkkinoiden tehostamisen kannalta. Esimerkiksi Olkiluoto 3 –ydinvoimalaitoksen käynnistyminen lähivuosina merkitsee, että tämä Ruotsin yhteys tarvitaan.

Ruusunen myöntää, että ruotsalaiset eivät olleet kovin kiinnostuneita hankkeesta alkuvaiheessa.

– Sen ymmärtää, että naapuri ei ollut siihen kovin innostuneita, mutta nyt Ruotsin puolellakin nähdään linjan hyödyt. Tietyissä tilanteissa Ruotsilla on pohjoisessa melkoinen sähkön ylijäämä, joka pitäisi saada etelään käyttäjille. Osittain se voi tiukan paikan tullen viedä sähköä vaikka Suomen kautta Etelä-Ruotsiin. Kyllä he näkevät, mikä hyöty tästä syntyy. Tämä on nyt lähtenyt myönteisesti eteenpäin.

Hankkeelle haetaan myös EU-rahaa.

Ruotsissa linjan paikka on vielä määrittelemättä

Kantaverkkoyhtiö Svenska Kraftnät on julkaisut sivuilla suunnitelman, jossa Ruotsin liittymäpaikoiksi on merkitty Överkalixin Svartby tai Jokkmokkin Messaureen.

Fingrid rakentaa linjan Pyhänselästä Keminmaahan ja Ruotsin puolella rakennetaan yhdessä Ruotsin kantaverkkoyhtiön kanssa. Toimitusjohtaja Ruusunen sanoo, että todennäköisempi liityntäpaikka Ruotsissa on Messauren kylä.

– Meidän pitää koordinoida tämä Keminmaalta lähtevä osuus ruotsalaisten kanssa. Ykkösvaihtoehtona on mennä sinne Messaureen, johon on vielä eri reittivaihtoehtoja. Ensin katsotaan isot linjat, mutta sitten mennään maastoon ja katsotaan kaikki vaihtoehdot läpi. Tässä alkuvaiheessa menee muutama vuosi, että saadaan se työ tehtyä kunnolla.

Merkittävimmät uuden yhteyden tuomat hyödyt ovat sähkön hintaerojen tasoittuminen maiden välillä ja sähköjärjestelmän toimintavarmuuden parantuminen.

Lue seuraavaksi