Tytär kinusi isää leikkiin, syntyi liikunnallinen bisnesidea – SuperPark aloittaa maailmanvalloituksen Hongkongista

SuperPark avaa ensimmäisen ulkomaan puistonsa Aasiaan joulukuussa. Yrityksen hienous piilee siinä, että sisäaktiviteettipuistoja voi rakentaa jo olemassa oleviin tiloihin.

SuperPark Oy
Poika hyppää trampoliinilla.
SuperParkin konseptiin kuuluu jo valmiiden tilojen hyödyntäminen.Niko Mannonen / Yle

SotkamoTaneli Sutinen katsoo ympärilleen tyytyväisenä. Entisestä teollisuushallitilasta tuli viisi vuotta sitten Angry Birds -hahmoin koristeltu koko perheen liikuntapaikka. Nyt se on maailmanvalloituksen kotipesä.

SuperPark Oy:n kehitysjohtaja on tulossa Ruotsista ja menossa seuraavaksi Joensuuhun avaamaan ketjun kymmenettä sisäaktiviteettipuistoa. Samalla taustalla on iso työnsarka, sillä joulukuussa SuperPark avaa ketjun puiston Hongkongiin.

Silti aivan ensimmäisellä, ja Suomen suurimmalla, yrityksen rakentamalla sisäaktiviteettipuistolla on miehen sydämessä aivan ainutlaatuinen sija.

– Olen sanonutkin, että mies voi lähteä Kainuusta, mutta Kainuu ei miehestä, hän sanoo seisoessaan kiipeilytelineiden ja peliareenoiden keskellä.

Erityisen hienolta menestys tuntuu senkin vuoksi, koska yrityksen alkutaival ei ollut helppo.

Pikkupartainen mies katsoo kameraan, päällä violettihuppari jossa keltainen huppu.
SuperPark Oy:n kehitysjohtaja Taneli Sutinen vihjaa, että syksyllä yhtiön synnyinkodissa Sotkamossa voi olla luvassa jotain uutta. Niko Mannonen / Yle

Sutinen sai menestyksekkään ideansa lapsia ja aikuisia liikuttavasta matkailukohteesta ollessaan 4-vuotiaan tyttärensä kanssa vastaavanlaisessa sisäleikkipuistossa. Isä istui kahvilapöydän ääressä syömässä munkkia ja lukemassa iltapäivälehteä samalla kun tytär peuhasi lapsille tarkoitetuissa laitteissa.

– Tyttö tuli toistuvasti sanomaan, että "iskä iskä, tule leikkimään telineisiin minun kanssani". Sitten minä tajusin, että olisi kiva tehdä sellainen paikka, missä aikuinenkin voisi touhuta lapsen kanssa ja varhaisteinit sekä teinitkin viihtyisivät hyvin. Siitä lähti idea tällaisesta hybridimallin aktiviteettipuistosta, kertoo Sutinen ajatuksen syntyhetkestä.

Koska Sutisella oli pitkä kokemus matkailupalvelujen tuottamisesta, päätti hän pistää toimeksi, ja kertoi ideastaan Juha Tanskaselle. Koska molemmat miehistä ovat sotkamolaisia, ei ollut epäilystäkään, mihin ensimmäinen puisto laitettiin pystyyn.

Iso halli, iso remontti

Toimitusjohtaja Juha Tanskanen ja kehitysjohtaja Sutinen pitivät Sotkamon entisen kunnanjohtajan Petri Kauppisen ehdotusta Sotkamon toimipisteensä sulkeneen InCapin tehtaan tiloista hyvänä. Valtava halli avasi valtavat mahdollisuudet, mutta vaati myös valtavasti työtä. Lähes 9000 neliön hallin muutostyö ei ollut helppo prosessi.

– Tässä hallissa oli tehty oikein tarkkaa työtä käsillä, joten valaistus oli laskettu alas ja se oli todella tehokas. Myös ilmanvaihto oli matalalla, koska tehtaan aikaan täällä oli paljon käryä. Valaistuksen ja ilmastoinnin myötä korkeus oli vain 2,5 metrissä.

Renkaita ja putkia Vuokatin Super Parkissa.
Entisen InCapin tehdashallin tiloihin tehtiin viisi vuotta sitten valtava remontti aktiteettipuistoa varten. Niko Mannonen / Yle

Muutostöiden myötä hallissa voi hyppiä nyt lähes viiden metrin trampoliinihyppyjä ja kivuta kiipeilytelineitä pitkin. Remontin aikana väliseinät saivat väistyä ja pintaan tarvittiin uusi maali.

– Kokonaisuudessaan puhutaan noin puolen miljoonan investoinnista, Sutinen kertoo.

Rahoituspotin kasaaminen piti yrittäjät kiireisinä avajaispäivään asti ja vuoden sen jälkeenkin.

– Ennen puiston perustamista lähdimme hakemaan paikalliselta Ely-keskukselta tukea, ja oli hienoa, että sieltä lähdettiin mukaan. Toki tähän laitettiin omaakin rahaa kiinni ja haettiin pankista lainaa. Finnverakin oli mukana. Rahoitus koostui monesta osasta, mutta niin tällaisessa isossa hankkeessa pitkääkin.

Jännitystä ennen avajaisia

Angry Birds Activityparkin perustamisesta kunnalle aiheutuvista kustannuksista väännettiin myös Sotkamon kunnantalolla. Moni käsitti asian niin, että uudet yrittäjät hakevat kunnalta rahallista tukea 400 000 euron verran.

– Sehän ei ollut varsinaisesti mikään tuki, jota haimme kunnalta. Tämä oli InCapin omistama kiinteistö, jossa kunta oli teollistamissopimuksella mukana. Kiinteistöä perusparannettiin ja olimme silloin vuokralaisia. Katsoimme, että se olisi vuokranantajan, eli kiinteistönomistajan tehtävä huolehtia siitä, Sutinen selventää.

Meillä on tällä hetkellä puistoja entisessä kongressihallissa, delfinaariossa ja messuhallissa.

Taneli Sutinen

Kunnanhallitus olisi myöntänyt potin, mutta valtuusto päätti toisin. Rahaa ei tullut, mutta työt oli tehtävä.

– Ennen avajaisia jouduimme miettimään kovasti, että saammeko puiston auki. Remonttiin vaadittava summa oli niin merkittävä osa meidän rahoituspotistamme, Sutinen kertoo.

Yrittäjiä mietitytti myös puiston syrjäinen sijainti.

80 000 asiakasta puolessa vuodessa

Avajaiset pidettiin ja vihaiset linnut lennähtivät paikallisten ja matkailijoiden sydämiin. Ensimmäisen vuoden kävijätavoite oli 100 000 asiakasta, mutta yrittäjät olivat onnekseen alimitoittaneet tavoitteensa. Ensimmäisen puolen vuoden aikana kävijöitä oli jo 80 000 ja vuodessa aktiviteettipuistossa liikkui 140 000 kävijää.

– Onneksi ihmiset ottivat konseptimme hyvin vastaan ja meillä alkoi käydä porukkaa. Saimme hoidettua lyhytaikaiset velat, joita jouduimme ottamaan paikan avaamista varten.

Vuokatin Angry Birds -aktiviteettipuisto.
Vuokatin aktiviteettipuistossa vihaiset linnut ovat yhä näkyvästi läsnä.Niko Mannonen / Yle

Pelot sijainnin syrjäisyydestä osoittautuivat turhiksi.

– Meidät on löydetty hyvin.

Sutinen kertoo, että vanhan teollisuushallin neliöt on hyödynnetty tehokkaasti. Suurin osa niistä on aktiviteettikäytössä.

– Onhan tässä jonkin verran toimistotilaa, ravintola, kuntosali ja kokoustiloja. Pääosinhan nämä aktiviteetit soveltuvat kaikille.

Kun Sutiselta kysyy, ovatko yrittäjät nyt päässeet vaikeuksien kautta voittoon, mies myöntää, että hyvältä tuntuu, muttei työ missään nimessä ole ohi.

– Joudumme edelleen tekemään työtä, kun olemme päättäneet lähteä laajentamaan konseptia ympäri Suomen ja maailmalle. Vaikeuksia riittää varmasti jatkossakin, Sutinen kertoo toiveikas hymy kasvoillaan.

SuperPark mukautuu tilaan kuin tilaan

Puistoja on Vuokatin lisäksi Oulussa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Espoossa ja Jyväskylässä. Uusin puisto avattiin viime viikonloppuna Joensuuhun. Lisäksi yrityksellä on yksi SuperCorner, pienempi sisäaktiviteettipuisto, Kuopiossa.

– Seuraavan kahden vuoden aikana puistojen määrän on tarkoitus kasvaa 15 kappaleeseen Suomessa.

Joulukuussa Hongkongiin avataan SuperPark Oy:n ensimmäinen ulkomaan puisto, jonka rakennustyöt ovat käynnissä. Seuraavaksi yritys laajentaa myös Ruotsiin, Manner-Kiinaan, Baltian maihin ja Ranskaan.

Kannattaa pitää nyt syksyllä silmät ja korvat auki.

Taneli Sutinen

Menestyksekkäässä konseptissa on yksi hienous, joka tekee maailmanvalloituksesta vaivattomampaa. Sitä on noudatettu jo Vuokatin puiston kohdalla.

– SuperParkin hieno ominaisuus on se, että menemme monesti vanhoihin, valmiisiin tiloihin, koska pystymme mukautumaan. Meillä on tällä hetkellä puistoja entisessä kongressihallissa, delfinaariossa ja messuhallissa. Sitten on tällaisia terminaalihalleja, missä on ollut varastointitoimintaa. Minusta tyhjillään olevia tiloja pitäisi hyödyntää paremmin Suomessa, Sutinen valottaa.

Mukautuvuudesta oli hyötyä muun muassa Tampereella, jossa SuperPark saatiin sijoitettua keskeiselle paikalle, Särkänniemen huvipuistoon.

– Kun ei ole niin nirso tilojen suhteen, pystymme kasvattamaan nopeasti konseptia ympäri Suomea ja maailmallekin, Sutinen huomauttaa.

Kehitysjohtaja ei ole laajentumisen tiimellyksessä unohtanut paikkaa, josta konsepti lähti liikkeelle. Peliyhtiö Rovion Angry Birdsit ovat toistaiseksi vielä Vuokatin puiston keulakuva, mutta jotain uuttakin on luvassa.

– Kannattaa pitää nyt syksyllä silmät ja korvat auki, Sutinen sanoo veikeästi hymyillen.

Hänen mielestään Kainuussa on edelleen yritystoiminnan kannalta potentiaalia.

– Haluamme pitää tämän paikan oikein briljanttina, sillä tämä Vuokatin alue on sellainen, että kannattaa kehittää ja pistää paukkuja, Sutinen jatkaa.

Lue lisää:

Rasti seinään, kun aikuinen hyppää monttuun – koko tai ikä ei estä hulluttelua

Sisäaktiviteettipuistosta on tulossa vientituote

Vuokatin Angry Birds -puistosta otetaan mallia uusiin puistoihin

Maailman suurin Angry Birds -puisto Vuokattiin