Mika Sutinen on vuoden liikemies – jättää Mustin ja Mirrin toimitusjohtajan tehtävät

Mika Sutinen on ollut Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja ja osakas vuodesta 2010.

yritysjohtajat
Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen.
Toni Pitkänen / Yle

Lemmikkieläintarvikeliike Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen on valittu vuoden liikemieheksi. Valinta tehtiin Suomen liikemiesyhdistyksen juhlaseminaarissa maanantaina. Samalla hän ilmoitti jättävänsä toimitusjohtajan paikan yrityksessään lokakuun alusta alkaen.

Seitsemän vuotta toimitusjohtajana ja osakkaana ollut Sutinen kertoo, että hän aikoo keskittyä jatkossa hallitustyöhön Mustissa ja Mirrissä sekä yli kymmenessä muussa yrityksessä.

– Mielestäni 5–7 vuotta on optimaalinen aika näissä hommissa. Johtajan pitää uskaltaa uudistua, Sutinen sanoo tiedotteessa.

Mustin ja Mirrin pääomistaja viimeiset kaksi vuotta on ollut ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö EQT. Sutinen kertoo jäävänsä myös omistajaksi.

Vuoden liikemies ei meinannut uskoa valintaansa

Kuopiolainen Sutinen kertoi luopuvansa Mustin ja Mirrin toimitusjohtajuudesta samassa yhteydessä, kun hänet valittiin vuoden liikemieheksi. Sutinen ei aluksi uskonut valintaa todeksi.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että Suomessa on 25–30 parempaa johtajaa, jotka ansaitsevat tunnustuksen.

Sutisen aikana Mustin ja Mirrin liikevaihto on kasvanut 20–30 prosentin vuosivauhtia. Syyskuussa päättyneellä tilikaudella liikevaihtoa kertyi noin 170 miljoonaa euroa. Lisäksi myymälöiden määrä on noussut 90:stä 255:een, joista vajaat sata on franchising-yrittäjien hallussa.

Mustin ja Mirrin toimitusjohtaja Mika Sutinen.
Toni Pitkänen / Yle

Yhtenä perusteena Suomen Liikemiesyhdistyksen, Aalto-yliopiston ja Kauppalehdestä edustajista koostuneella valintaraadilla oli myös se, että Musti Mirri on yksi harvoista suomalaisista kuluttajatuotteita myyvistä yrityksistä, jotka ovat onnistuneet laajentamaan ulkomaille. Myymälöitä on Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassa.

Sutinen itse on ylpeä työntekijöistä, jotka ovat päässeet tiskin takaa myös todella vastuullisiin tehtäviin.

– Meidän tapamme toimia on palkata asennetta. Sitä on vaikea tuoda ulkoa, Sutinen toteaa tiedotteessa.

Aiemmin Sutinen on työskennellyt muun muassa kuopiolaisen lemmikkituoteyhtiö VPG Finland Oy:n, sittemmin Best Friend Groupiksi muuttuneen yrityksen toimitusjohtajana.