Turkki uhkaa sotatoimilla Irakin Kurdistanin äänestäessä itsenäisyydestä

Irakin ja Turkin välinen raja on osittain suljettu. Turkin Erdoğan vihjaa mahdollisesta yllätyshyökkäyksestä.

Irakin Kurdistan äänestää parhaillaan itsenäistymisestä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on uhannut Irakia sotatoimilla samaan aikaan, kun Irakin Kurdistan äänestää itsenäisyydestä.

Maanantaina pääkaupunki Ankarassa puhunut Erdoğan sanoi, että Turkki ei voi hyväksyä Kurdistanin itsenäistymistä. Presidentin mukaan Turkki tulee käyttämään kaikkia keinoja estääkseen kurdivaltion syntymisen.

– Meidän asevoimamme eivät ole paikalla (maiden välisellä rajalla) turhan takia, Erdoğan sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

– Voimme yllättäen saapua jonain yönä, hän jatkoi.

Erdoğanin mukaan Turkki saattaa sulkea Pohjois-Irakiin johtavan öljyputken.

– Katsotaan sitten minne - ja mitä kanavia pitkin - he myyvät öljynsä. Meillä on venttiili. Samalla hetkellä kun me suljemme venttiilin, se on siinä, Erdoğan sanoi.

Presidentin mukaan Irakin ja Turkin välinen raja on nyt osittain suljettu.

Tilanne on jännittynyt

Kansanäänestys Kurdistanin itsenäistymisestä on herättänyt vastustusta myös Bagdadissa.

Irakin kurdialueen pääministerin Nechirvan Barzanin mukaan nyt käynnissä oleva äänestys ei tarkoita, että rajat "piirretään uudestaan".

Lehdistötilaisuudessa maanantaina puhunut pääministeri korosti, että vaikka tulos olisi kyllä itsenäisyydelle, Kurdistan aikoo ratkaista erimielisyydet Bagdadin hallinnon kanssa rauhanomaisesti.

Tämä saattaa kuitenkin olla hankalaa.

Irakin parlamentin turvallisuuskomitean puheenjohtajan Hakim al-Zamilin mukaan Bagdadin hallinto pitää äänestystä perustuslain vastaisena.

Irakin parlamentissa tänään hyväksytyn päätöksen mukaan Irakin tulee lähettää sotilaita alueille, jotka kurdijoukot ovat ottaneet hallintaansa vuoden 2003 jälkeen.

Muokattu 25.9. kello 20:20. Poistettu maininta äänestyksen kohteena olevasta alueesta.

Lue lisää: