Analyysi: Trump palasi aloituspotkuun ja päästi ulos vanhat kaunansa NFL:ää kohtaan

Kongressi, puolustusvoimat, oikeuslaitos, puolueet, uutismedia, Hollywood, paavi, amerikkalainen jalkapallo. Trump on hyökännyt jo lähes kaikkien Yhdysvaltain tärkeimpien instituutioiden kimppuun, kirjoittaa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Donald Trump
Donald Trump Valkoisen talon ruusutarhassa toukokuussa 2017.
Jim Lo Scalzo / EPA

WashingtonDonald Trump ei pelkää konflikteja, vaan imee voimaa niistä.

Tämä kävi selväksi jälleen viikonvaihteessa, kun Trump lähti sotaan amerikkalaisen jalkapallon ammattilaisliigan NFL:n pelaajia, seurojen omistajia ja liigan johtajia vastaan.

Penkkiurheilijat katsoivat sunnuntain pelikierroksella ymmyrkäisinä, kun 22 NFL-joukkueen pelaajat protestoivat joko polvistumalla, seisomalla käsikynkässä tai jäämällä vaihtoaitoon kansallislaulun aikana. Vastaavaa ei Yhdysvalloissa ole aiemmin nähty.

Trump riiteli myös koripalloilijoiden kanssa. Baseball-pelaajiakin nähtiin polvistuneina.

NASCAR-autourheilujärjestö ilmoitti, ettei se hyväksy mielenilmauksia. Nyt odotetaan, ottaako jääkiekkoliiga NHL asiaan kantaa, sillä lätkäkausi alkaa reilun viikon kuluttua.

John Kelly tuskin taputtaa käsiään. Merijalkaväen kenraali tuli elokuun alussa tuomaan kuria ja järjestystä kaaokseen ajautuneeseen Valkoiseen taloon. Presidentti Donald Trumpin valtiomiesmäisemmän käytöksen arvellaan olevan Kellyn ansiota.

Kunnes tuli perjantai 23. syyskuuta ja Trump lähti Alabamaan kampanjatilaisuuteen ilman Kellya. Presidentti päästi ulos vanhat henkilökohtaiset kaunansa jalkapallon pääsarjaa kohtaan.

Trump yritti 1980-luvulla kaataa NFL:ää investoimalla sen kanssa kilpailevaan USFL-liigaan. Hanke epäonnnistui ja johti oikeudenkäynteihin Trumpin ja NFL:n välillä.

Sen jälkeen Trump on yrittänyt ostaa NFL-joukkueita. Oman kertomansa mukaan hän tarjosi vuonna 2014 Buffalo Billsista miljardi dollaria, mutta sekään ei joukkueen silloisille omistajille riittänyt.

Trump sanoi presidentinvaalikampanjansa aikana, ettei pyrkisi Valkoiseen taloon, jos olisi saanut Buffalo Billsin omakseen.

*Trumpin ei olisi kannattanut *lähteä taas sohimaan muurahaispesää. Viime kuun mellakat Charlottesvillessa ja hänen epäselviksi jääneet puheensa, kenet hän niistä tuomitsee, kuohuttavat varsinkin mustien yhteisöä.

NFL-pelaaja Colin Kaepernick alkoi viime vuonna protestoida polvistumalla kansallislaulun aikana. Kaepernick osoitti näin mieltään mustien huonoa kohtelua ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Hän on saanut seuraajia, mutta ennen perjantaita puhuttiin vain yksittäisistä pelaajista. Trump vaati Alabamassa NFL-joukkueita erottamaan nuo pelaajat, mikä kimmastutti urheilijoita yli lajirajojen.

*Yleisön on yllättänyt paitsi *urheilijoiden, myös joukkueiden johtajien ja omistajien peloton käyttäytyminen. He ovat puolustaneet pelaajiaan ja jopa seisseet kentällä heidän kanssaan käsikynkässä.

Mustien urheilupiireissä on perinteitä poliittiselle aktivismille. Urheilun ystävät muistavat vaikkapa nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari Muhammad Alin ja 1968 kesäolympialaisissa mustan nyrkkinsä palkintopallilla nostaneet pikajuoksijat John Carlosin ja Tommie Smithin.

Mutta mielenosoittajia on ollut lähinnä yksilölajeissa. Joukkueurheilijoilta Yhdysvalloissa on totuttu kuulemaan yltiöpositiivisia mitäänsanomattomuuksia, ei yhteiskunnallista kritiikkiä.

Texasin ja Floridan hirmumyrskyjen jälkimainingeissa Trump vetosi useamman kerran kansan yhtenäisyyden puolesta. Alabamassa kuitenkin esiintyi jälleen valkoista äärioikeistoa miellyttävä, vastapuolen raivon partaalle ajava presidentti.

Asiantuntijoiden mielestä Trump palasi aloituspotkuun. Yhdysvalloissa odotetaan nyt jännityksellä, ajattelevatko Trumpia tukevat äänestäjät samalla tavalla, onhan amerikkalainen jalkapallo maan suosituin urheilulaji.

Valitsevatko he presidentin vai fanittamiensa urheilutähtien joukkueen – vai onko heille samantekevää, mitä pelaajat kansallislaulun aikana tekevät?

Lue lisää:

Kommentti: Trump haastoi supertähdet – Enää edes urheilu ei yhdistä Yhdysvaltoja

Trump: NFL-kiistalla ei ole mitään tekemistä rodun kanssa - urheilutähtien laajat protestit Trumpia vastaan jatkuvat

Trumpin urheilukommentit herättäneet vastalausemyrskyn - LeBron James: Vierailu Valkoisessa talossa oli kunnia ennen Trumpia

Trumpin ja urheilijoiden sanasota hämmästyttää pitkään Suomessa asunutta amerikkalaistähteä: ”Ihmisten ei pitäisi olla näin herkkiä”