Mustin ja Mirrin uusi toimitusjohtaja Ruotsista – Sutinen päätti lähdöstä jo tammikuussa

Musti ja Mirri saa uuden toimitusjohtajan ruotsalaisesta vaate- ja kodintavaraketjusta Indiskasta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Mustin ja Mirrin toimitusjohtajan Mika Sutisen pitkä odotus päättyi tänään. Maanantaina julkistettiin, että hän jättää reilun seitsemän vuoden työn lemmikkieläintarvikeyrityksen toimitusjohtajana. Operatiivinen johtaminen jää taakse ja hän siirtyy tarkastelemaan Mustia ja Mirriä yhtiön hallituksesta käsin.

Sutinen oli tullut jo kuluvan vuoden tammikuussa päätökseen siitä, että nyt olisi sopiva aika vaihtaa toimitusjohtajaa.

– Pääomasijoittajat yleensä omistaa yrityksen 4–5 vuotta. Kun nykyinen omistaja luopuu yhtiöstä, niin toimitusjohtajan olisi pitänyt olla sama sen seuraavat 6–7 vuotta. Se olisi ollut ammatillisesti liian pitkä aika sitoutua. Nyt keritään ajaa uusi toimitusjohtaja sisään, Sutinen kertoo päätökseen johtaneista syistä.

Nyt Mustin ja Mirrin omistava ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö EQT on ollut pääomistajana kaksi ja puoli vuotta.

Uusi toimitusjohtaja Ruotsista

Mustin ja Mirrin toimitusjohtajana lokakuun alusta aloittaa ruotsalaisen kodintavara- ja vaateketju Indiskan toimitusjohtajan paikalta siirtyvä David Rönnberg.

Vaikka Sutisen päätös toimitusjohtajan paikan jättämisestä syntyi jo vuoden alussa, asia ei edennyt niin nopeasti kuin hän olisi toivonut. Uutta toimitusjohtajaa ei tuntunut löytyvän. Loppukeväästä iski jo uskon puute.

– Voi olla, että rima oli meillä ominaisuuksien suhteen aluksi liian korkealla. Haluttiin myös, että syntyisi mahdollisuus löytää semmoinen henkilö, joka toisi osaamisellaan jotain uutta, Sutinen sanoo.

Sopivia ehdokkaita alkoi löytyä yhtiön vaihdettua rekrytointikumppania. Lopulta ruotsalainen Rönnberg valittiin. Hänessä yhdistyi Sutiselle kolme tärkeää ominaisuutta: kokemus digitaalisesta liiketoiminnasta, vahva osaaminen vähittäiskaupan myynnin johtamisessa ja Ruotsi. Ruotsi oli Sutiselle tärkeä elementti, koska Ruotsissa on isot markkinat ja suurin kasvupotentiaali. Musti ja Mirri toimii Ruotsin lisäksi myös Norjassa.

Hallituksen puheenjohtajana vastuu on enemmän isoisän vastuuta.

Mika Sutinen

Eniten tulee ikävä työkavereita

Sutinen sanoo lähtevänsä yhtiöstä hyvillä mielin ja loistavien muistojen kanssa. Eniten hän jää kaipaamaan päivittäistä kontaktia kollegoiden kanssa. Lähtö ei kuitenkaan ole täysin lopullinen, sillä Sutinen kertoo jatkavansa omistajana ja myös yhtiön hallituksessa.

– Toimitusjohtajan vastuu on kuin isän tai äidin vastuuta. Hallituksen puheenjohtajana vastuu on enemmän isoisän vastuuta. Siinä on kuitenkin merkittävä ero, Sutinen kertoo työnsä luonteen muuttumisesta.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Aika ei käy pitkäksi miehellä tulevaisuudessakaan. Sutinen istuu Mustin ja Mirrin lisäksi noin kymmenen eri yrityksen, esimerkiksi Luhdan ja Jungle Juice Barin, hallituksessa.

Viimeiseen työviikkoon kuuluu keskiviikkona viimeinen Sutisen vetämä hallituksen kokous. Sen jälkeen tarkoituksena on viettää hyvästejä.

– Hallituksen ja johtoryhmän kanssa mennään varmaan pidemmän kaavan mukaan syömään, Sutinen kertoo viimeisten työpäivien suunnitelmastaan.