1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Venäjä on kiduttanut pidätettyjä Krimillä

Sähköiskuja sukuelimiin ja raiskauksella uhkailua - tuore raportti piirtää synkän kuvan Krimin ihmisoikeustilanteesta Venäjän alaisuudessa.

Krim
Pienet vihreät miehet Krimillä.
Venäläiset sotilaat ilmaantuivat Krimin katukuvaan pian Kiovassa tapahtuneen vallanvaihdon jälkeen helmi-maaliskuun vaihteessa 2014.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän valtiovallan edustajat ovat syyllistyneet Krimillä mielivaltaisiin pidätyksiin ja kidutukseen, todetaan YK:n ihmisoikeuselimen tänään julkaisemassa raportissa.

Krimin ihmisoikeustilanne on YK:n mukaan heikentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä liitti alueen itseensä vuonna 2014.

– On kiireellinen tarve saada ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneet vastuuseen ja tarjota hyvitystä uhreille, vaati YK:n ihmisoikeuspäällikkö Zeid Ra'ad Al Hussein lausunnossaan.

Kiovan hallinnon syrjäyttämistä edeltävinä viikkoina rikoksiin syyllistyivät raportin mukaan Krimin itsepuolustusjoukot, miehityksen jälkeen ihmisoikeusrikkomuksiin ovat syyllistyneet poliisi ja Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Kahdessa YK:n dokumentoimassa tapauksessa FSB:n väitetään kiduttaneen Kiovan hallinnon kannattajia muun muassa sukupuolielimiin suunnatuilla sähköiskuilla. Pidätettyjä myös uhkailtiin raiskauksella, jotta he tunnustaisivat terrorismirikoksia.

Suurinta osaa väitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista ei ole raportin mukaan tutkittu kunnolla, eikä tekijöitä ole saatettu oikeuden eteen.

Vaino on YK:n mukaan kohdistunut erityisesti tataareihin, jotka muodostavat noin 12 prosenttia Krimin väestöstä. Turkinkieliset tataarit vastustivat Krimin liittämistä Venäjään.

Raportin mukaan tataareita edustava poliitikko Ilmi Umrov suljettiin viime vuonna kolmeksi viikoksi tahdonvastaiseen hoitoon psykiatriseen laitokseen. Myös viisi muuta poliittisesti aktiivista tataaria määrättiin oikeuden päätöksellä psykiatriseen arviointiin, jossa lääkärit väitetysti kyselivät heidän poliittisista näkemyksistään.

Raportin tiedot perustuvat Ukrainasta käsin tehtyihin haastatteluihin, sillä Venäjä ei ole päästänyt YK:n tutkijoita Krimille.

Venäjä ei ole toistaiseksi vastannut raportissa esitettyihin syytöksiin.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi