Asiantuntijat: Gävlen satamassa oli kesällä ulkovallan pienoissukellusvene

Ruotsin puolustusvoimat ei kommentoi asiaa. Asiantuntijat arvelevat tuoreessa raportissaan, että venäläinen pienoissukellusvene oli tuonut Gävlen satamaan sukeltajia.

Ruotsi
Kuvakaappaus sanomalehti Dagens Nyheterin kotisivulta.
Kuvakaappaus sanomalehti Dagens Nyheterin kotisivulta.25.9.2017

Ruotsalaisessa Gävlen satamassa havaittiin heinäkuussa esine, joka todennäköisesti oli vieraalle vallalle kuulunut pienoissukellusvene.

Ruotsalainen Dagens Nyheter -lehti (siirryt toiseen palveluun) on saanut haltuunsa maan puolustusvoimille lähetetyn raportin, jossa kuvaillaan erikoista havaintoa Tukholman pohjoispuolella sijaitsevassa Gävlessä.

Kaupungin satamassa oli tehty ruoppausta, jonka jälkeen sataman pohjaa oli määrä kartoittaa.

29. kesäkuuta kello 11 aamupäivällä kartoittajat havaitsivat kaikuluotaimen ruudulta 13 metriä pitkän ja kolme metriä leveän esineen sataman pohjassa. Esineestä otettiin kuva ja havaintoa tutkittiin kartoittajien lounastauolla.

Tauon jälkeen esine oli edelleen paikoillaan kello 13.04. Tuolloin paikalle päätettiin kutsua sukeltajat.

Sukeltajien tultua tuntia myöhemmin, oli esine poissa. Sukeltajat löysivät merenpohjasta yhdensuuntaisia, nelikulmaisia painumia, jotka olivat muutaman sentin syvyisiä.

Yksityinen tutkimus

Kaksi yksityishenkilöä, jotka olivat aiemmin toimineet Ruotsin puolustusvoimissa ja tiedustelutehtävissä, tekivät havainnosta tutkimuksen.

Tutkimus lähetettiin puolustusvoimille ja Gävlen satamalle. Myös Dagens Nyheter sai sen nähdäkseen.

Tutkimuksessa suljettiin pois mahdolliset virhehavainnot, kuten kaikuluotaimen tekninen vika, kalat, valaat tai merenpohjassa mahdollisesti olleet laivanhylyt.

Johtopäätös oli, että kyseessä täytyi olla vieraan valtion pienoissukellusvene, jolla on tuotu paikalle sukeltajia. Kyseessä oli siis rajaloukkaus.

Sukellusveneen kaiun ohella meressä havaittiin toinenkin kaiku, joka tutkijoiden mukaan oli sukeltaja. Sataman pohjassa tehtiin siis jotain, mutta mitä, sitä ei ole saatu selville.

Tutkijat eivät voi sanoa varmasti, minkä maalainen sukellusvene oli. Monella maalla on senkaltaisia aluksia.

Tutkijat arvelevat, että kyseessä on todennäköisimmin ollut venäläinen Triton NN -pienoissukellusvene, joka kykenee kulkemaan myös pinnalla suurella nopeudella. Venäjällä on Triton NN -aluksia mm. Kaliningradin tukikohdassa, Dagens Nyheter kertoo.

Ruotsin puolustusvoimat ei kommentoi asiaa.

Yle uutisoi havainnosta heinäkuussa.