Herätys: Yhä useampi matkustaa vaativan hoidon perässä, Macron linjaa Euroopan tulevaisuutta, pohjoisessa runsaita pilviä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Hoitohenkilökuntaa leikkausrobotin äärellä.
Hoitohenkilökuntaa leikkausrobotin äärellä.Markus Sjöberg / Yle

Yhä useampi suomalainen matkustaa vaativan hoidon perässä

Vuosittain tuhannet suomalaiset ovat valmiita lähtemään hoitoon oman sairaanhoitopiirinsä ulkopuolelle.

Erikoissairaanhoidossa potilaan valinnanvapaus tuli voimaan vuonna 2014, minkä jälkeen eri puolille Suomea hoitoon lähteneiden määrät ovat kasvaneet voimakkaasti.

Tampere ja Helsinki ovat suosituimpia hoitopaikkoja, mutta edelleen suurin osa erikoissairaanhoidon operaatioista tehdään lähisairaalassa ja omassa sairaanhoitopiirissä.

Pieni kunta haluaa helpottaa dementikkojen kulkemista kylänraitilla

Ilmapallojumppaa Honkahovin vanhainkodissa.
Ilmapallojumppaa Honkahovin vanhainkodissa.Kari Ahotupa / Yle

Itäuusmaalainen Lapinjärven kunta aikoo profiloitua muistiystävälliseksi taajamaksi. Tavoitteena on, että kunnassa dementiaa sairastavat voivat elää muiden joukossa.

Avuksi otetaan kaupunkisuunnittelu: värit, valot, taide ja rakennusten sijoittelu. Myös Helsingissä suunnitellaan muistikylää Koskelan sairaala-alueelle.

Molempiin hankkeisiin on haettu mallia hollantilaisista dementikkokylästä.

Paukut kaupunkeihin vai maalle?

Helsingin keskusta.
Helsingin keskusta.Ismo Pekkarinen / AOP

Pitääkö Suomessa keskittyä kaupunkien elinvoiman vahvistamiseen vai olisiko sittenkin viisaampaa pyrkiä huolehtimaan tasaisesta kehityksestä ja pitää koko maan asuttuna?

Ruotsalainen tutkija ja yritysjohdon neuvonantaja Kjell Nordström sanoo, että ainakin talousnäkökulmasta viisainta on panostaa kaupunkeihin. Hänen mukaansa nykytaloudessa verkottuminen on yhä tärkeämpää ja siksi yritysten pitää sijaita lähellä toisiaan.

Macron pitää tärkeän puheen

Emmanuel Macron
Emmanuel MacronPeter Foley / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron pitää tänään puheen, jossa hän kuvailee omia ajatuksiaan Euroopan unionin uudistamiseksi. Puhe on määrä pitää Sorbonnen yliopistossa.

Puhe on merkittävä, sillä Macronin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin välisen yhteistyön uskotaan ratkaisevan, mihin suuntaan EU:n uudistamisessa edetään.

Maailmankuulu intialaiskirjailija julkaisi 20 vuoden tauon jälkeen

Arundhati Roy
Arundhati RoyGiorgio Onorati / EPA

Arundhati Royn toinen romaani on ehkä yksi kirjamaailman odotetuimmista teoksista. Esikoisellaan Joutavuuksien jumala Booker-palkittu kirjailija nousi maailman maineeseen. Roylta vierähti kuitenkin parikymmentä vuotta kansalaisaktivismin parissa ennen kuin toinen romaani ilmestyi.

Kotimaassaan Intiassa Roy on kiistelty hahmo. Häntä vihataan ja rakastetaan. Kansalaisaktivistina Roy on ollut monessa mukana: vastustamassa hindunationalismia, kastijärjestelmää, ydinaseita ja korruptiota. Myös uusi romaani on polittiinen eivätkä Intian vallanpitäjät ole ottaneet sitä riemulla vastaan.

Sää jatkuu poutaisena

tiistain sääkartta
Yle

Sää on tänään koko maassa poutainen, vaikka pohjoisessa voi olla runsasta pilvisyyttä. Päivän ylin lämpötila vaihtelee koko maassa 10 ja 17 asteen välillä.

Lisää säästä yle.fi/saa.