Etelä-Korean ministeri: ”Alueelle ei voi tulla uutta sotaa”

Ulkoministeri Kang Kyung-whan mukaan edelleen on tilaa diplomatialle.

Ulkomaat
Uutisvideot: Etelä-Korean tubetähdet tekevät selviytymispakkauksia
Uutisvideot: Etelä-Korean tubetähdet tekevät selviytymispakkauksia

Etelä-Korea on vaatinut Yhdysvaltoja auttamaan jännitteiden lieventämisessä Pohjois-Korean kanssa. Etelä-Korean ulkoministeri Kang Kyung-wha vaati asiaa Washingtonissa pitämässään puheessa. Etelä-Korean vaatimus tuli sen jälkeen, kun Pohjois-Korea tulkitsi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin puheet Pohjois-Korean hallinnosta sodanjulistukseksi maata vastaan.

Kangin mukaan nyt on välttämätöntä, että sekä Etelä-Korea että Yhdysvallat hoitavat kärjistyneen tilanteen välttääkseen jännitteiden eskaloitumisen pidemmälle sekä tahattomat sotilaalliset yhteenotot, jotka Kangin mukaan voivat lähteä hallinnasta nopeasti.

– On erittäin todennäköistä, että Pohjois-Korea provosoi lisää, Kang sanoi puheessaan.

– Alueelle ei voi tulla uutta sotaa. Seuraukset eivät olisi tuhoisia pelkästään Korean niemimaalle, mutta myös Koillis-Aasialle ja tietysti koko kansainväliselle yhteisölle.

Ministeri ilmaisi Etelä-Korean tuen Yhdysvaltain johtamalle politiikalle, jonka tarkoitus on paineistaa Pjongjangia neuvottelemaan Korean niemimaan ydinaseriisunnasta, eikä niinkään kaataa Pohjois-Korean hallintoa.

– Edelleen on tilaa diplomatialle.

Pohjois-Korea on sanonut toistuvasti tarvitsevansa ydinasepelotetta, koska maan mielestä Yhdysvallat haluaisi miehittää maan.

Lähteet: AP, STT, AFP