1. yle.fi
  2. Uutiset

Killanmäen tanssilava Pöytyällä tuhoutui tulipalossa

Kevytrakenteinen tanssilava jäi maanantai-iltana liekkien ruoaksi.

Pöytyä
Killanmäen tanssilava liekeissä Pöytyällä
Simo Päivärinta

Killanmäen tanssilava Pöytyän Karinaisissa tuhoutui täysin tulipalossa maanantaina-iltana. Päivystävän palomestarin Jukka Hännisen mukaan liekit löivät joka puolelta rakennuksesta ulos, kun pelastuslaitos saapui paikalle. Ne nuolivat rakennusta myös sen alta.

Menetys oli selvä. Ei tanssilavasta enää tanssilavaa jää jäljelle.

Jukka Hänninen

Rakennus oli kevytrakenteinen, mikä edisti palon nopeaa etenemistä. Koska tanssipaikan hyväksi ei voitu enää tehdä mitään, pyrittiin ensisijaisesti suojaamaan palopaikan ympäristöä. Lähettyvillä ei ole muita rakennuksia, mutta ympäristössä on paljon puustoa. Hänninen toteaa, että osa puista ehti kärvähtää.

– Menetys oli selvä. Ei tanssilavasta enää tanssilavaa jää jäljelle.

Kolme neljästä seinästä jäi pystyyn ja katto lähes kokonaan päälle, mutta runko on kasassa hyvin hatarasti. Rakennuksen sisällä oli penkkejä ja pöytiä.

Alkuvaiheessa paikalla oli sammuttamassa kymmenkunta yksikköä. Puolenyön jälkeen kevennettiin pariin yksikköön.

– Yhden jälkeen voitiin todeta, että palataan paikalle uudelleen aamulla.

Syttymissyytä selvitellään aamun valjetessa

Päivystävä palomestari Jukka Hänninen kertoo, että syttymissyy on vielä epäselvä. Pelastuslaitos menee aamun valjetessa paikalle varmistamaan alueen turvallisuutta ja tutkimaan palopaikkaa tarkemmin.

– Poliisi kävi paikalla, mutta tutkintaa oli mahdoton tehdä yöllä sammutustöiden aikana. Kun savut ja höyryt ovat hälvenneet, pääsemme katsomaan, mistä suunnasta palo on lähtenyt.

Killanmäen tanssilava tuhoutui tulipalossa.
Tarja Hiltunen / Yle

Muistojen tanssipaikka

Liekkien ruoaksi päätynyt tanssilava on valmistunut 1940- ja 50-lukujen taitteessa. Sen rakensi aikoinaan talkoilla Karinaisten Kunto.

Killanmäen tanssilavaa kunnostettiin viiden vuoden (siirryt toiseen palveluun) ajan niin sisältä kuin ulkoa. Työt saatiin valmiiksi pari vuotta sitten. Ympäristöä kohennettiin myös muun muassa istuttamalla uusia puita Tapani- ja Seija-myrskyjen tuhoalueelle.

Sammuttamassakin oli henkilöitä, jotka olivat tanssineet omat häänsä Killanmäellä.

Jukka Hänninen

Lavalla on pyörähdelty monet tanssit tunnettujen artistien tahtiin. Paikalla on tanssittu myös lukuisat häät.

– Paljastui, että sammuttamassakin oli henkilöitä, jotka olivat tanssineet omat häänsä Killanmäellä. Monelle nousi muistot pintaan, mitä talossa ja ympäristössä on aikanaan tapahtunut, kertoo päivystävä palomestari Jukka Hänninen.

Lue seuraavaksi