1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

THL: 6 000 ihmisen henkilötiedot ja laboratoriotulokset vuosivat verkkoon – Pääjohtaja: "Pyydän anteeksi"

Laitoksen mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe henkilötietojen käsittelyssä.

Kuva: AOP

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta on vuotanut 6 000 ihmisen nimi, henkilötunnus ja yhden laboratoriokokeen tulokset verkkoon, laitos tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

THL sai tiedon tapahtuneesta tietosuojavaltuutetulta elokuussa, minkä jälkeen tiedot poistettiin verkkopalveluista välittömästi. Henkilötunnisteet olivat löydettävissä internetin hakukoneiden avulla huhtikuusta 2017 lähtien.

Laitoksen mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe henkilötietojen käsittelyssä. Tietoja käsitellyt työntekijä oli käyttänyt henkilötunnisteista tietoa lakisääteisiin työtehtäviinsä liittyen. Virhe tapahtui, kun hän käytti erehdyksessä henkilötietoja sisältävää aineistoa laatiessaan esitysmateriaalia raportointia varten. Tietovuoto ei ole tapahtunut suoraan tietojärjestelmästä. Verkkoon vuotaneiden tietojen mukana ei ollut osoitteita eikä sairauskertomuksia.

Tietovuodon kohteille on lähetetty eilen kirje, jossa THL esittää anteeksipyynnön ja antaa toimintaohjeita. Kirjeessä ohjeistetaan seuraamaan varotoimenpiteenä omia lasku-, luotto- ja pankkikorttitietojaan.

THL:n pääjohtaja Juhani Eskola kertoo laitoksen ottavan vastuun tapahtumasta.

– Pyydän anteeksi sitä, että luottamuksellisia tietoja on päätynyt verkkoon, ja tästä aiheutuvaa huolta tietovuodon kohteille. Vastuu tapahtuneesta on THL:n. Suhtaudumme tietoturvallisuuteen erittäin vakavasti ja tarkistamme siihen liittyvät sisäiset prosessimme, jotta vastaavaa ei pääse tapahtumaan jatkossa, kertoo pääjohtaja Juhani Eskola tiedotteessa.

THL kertoo, että se ei voi kertoa tapauksen tarkempia yksityiskohtia tietosuojasyistä. Tällä pyritään estämään tietovuoden kohteeksi joutuneille mahdollisesti aiheutuva vahinko. THL:n tiedossa ei ole, että kukaan olisi käyttänyt verkosta löydettävissä olleita tietoja väärin.

Oletko sinä saanut THL:ltä kirjeen, jossa laitos kertoo, että henkilötietosi vuosivat nettiin? Kerro meille tapauksesta. Ota yhteyttä yle.uutiset@yle.fi.