AP tutki: Ivanka Trump -tuotteiden valmistajista vaikea saada tietoja – Valtaosa tehdään Kiinassa

Tietojen saanti on vaikeutunut sen jälkeen, kun Ivanka Trumpista tuli isänsä neuvonantaja.

Ivanka Trump
Ivanka Trump ja Jared Kushner yleisöjoukossa.
Ivanka Trump ja Jared Kushner.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentin tyttären Ivanka Trumpin tuotemerkin vaatteita ja asusteita valmistavista ja Yhdysvaltoihin tuovista kiinalaisyhtiöistä on entistä vaikeampi saada tietoa, kertoo asiaa tutkinut uutistoimisto AP. (siirryt toiseen palveluun)

Suurin osa Ivanka Trump -tuotteista tulee Kiinasta. Sen jälkeen, kun Ivanka Trumpista tuli isänsä neuvonantaja, tuojayhtiöistä kertovia tietoja katosi julkisista listoista, AP toteaa. Trumpin yhtiö ei myöskään paljasta tietoja.

AP:n mukaan arvoitukseksi jäävät yhtiöt vastaavat 90-prosenttisesti Ivanka Trump -tuotteiden tuonnista Yhdysvaltoihin. Vielä vähemmän tiedetään tuotteiden valmistajista.

Grafiikka

Tämä tarkoittaa sitä, ettei tiedetä, keiden kanssa Ivanka Trump -brändi tekee yhteistyötä Kiinassa, vaikka Ivanka Trump ja hänen miehensä Jared Kushner ovat nousseet tärkeiksi välittäjiksi kiinalaisvirkamiehille Washingtonin suuntaan.

Tietojen puute herättää kysymyksiä

Sinänsä tuojatietojen jättäminen julkistamatta ei ole laitonta, mutta AP:n mukaan se herättää kysymyksiä.

AP toteaa, että liikeyhteyksien pitäminen salassa vaikeuttaa sen arvioimista, voivatko ulkomaiden hallitukset yrittää vaikuttaa Valkoiseen taloon tätä kautta. Samoin myös sen, hyötyykö yhtiö ulkomaisen hallituksen tukiaisista, jotka vievät töitä yhdysvaltalaisilta.

Nämä kysymykset heräävät erityisesti, kun kyseessä on Kiina, koska siellä hallituksen tukemat yhtiöt hallitsevat suurta osaa kaupankäynnistä.

– En tiedä, paljonko hän ansaitsee tällä ja miksi se on sen arvoista. Mielestäni se asettaa kauppapolitiikkamme kiusalliseen tilanteeseen, sanoo Richard Painter, joka toimi Valkoisen talon johtavana etiikkajuristina George W. Bushin presidenttikaudella.

Trumpin yhtiö ei vastaa itse tuotannosta

AP:n tietoonsa saamista, Ivanka Trump -tuotteita aiemmin Yhdysvaltoihin tuoneista yhtiöistä yksi on Kiinan hallituksen omistama ja toinen on saanut erityisvientitukea.

Tiedossa ei ole, tekeekö brändi vielä yhteistyötä tämän tai muiden valtionyhtiöiden kanssa. Trumpin yhtiö lupasi välttää tällaisia yhteyksiä sen jälkeen, kun Ivanka Trumpista tuli Valkoisen talon neuvonantaja.

Ivanka Trumpin omistama yhtiö ei itse valmista tuotteita. Se myöntää lisenssejä yhtiöille, jotka valvovat tuotantoa.

Lisenssiyhtiöillä on omat hankintaketjunsa ja jakeluverkostonsa. Se maksaa Ivanka Trumpin brändille lisenssimaksua vähittäismyyntituloista, selostaa Trumpin yhtiön edustaja Abigail Klem AP:lle. Klem korostaa, ettei brändiyhtiö solmi sopimuksia ulkomaisten valtionyhtiöiden kanssa. Hän kuitenkin myöntää, että lisenssinhaltijat saattavat näin tehdä.

.

Grafiikka

Brändiyhtiö kieltäytyi kertomasta AP:lle alihankkijoita, ja samoin kieltäytyivät Ivanka Trumpin vaatteiden, kenkien ja laukkujen lisenssien haltijat.

Klemin mukaan Ivanka Trumpin yhtiö ei hyötyisi, jos lisenssinhaltija kasvattaisi voittojaan siitä syystä, että tuotteiden hankintakustannukset alenisivat.

Lisenssointiyhtiö Beanstalkin toimitusjohtaja Michael Stone kuitenkin sanoo, että lisenssinhaltijoiden tuotantokustannusten aleneminen hyödyttäisi viime kädessä Ivanka Trumpia, koska se säästäisi rahaa markkinointiin tai antaisi mahdollisuuden alentaa vähittäismyyntihintoja, mitkä molemmat ovat omiaan lisäämään myyntiä.

– Mitä menestyneempi lisenssinhaltija on, sitä menestyneempi Ivanka Trumpista tulee, Stone sanoo.

"Miksi salata?"

AP selvitti Ivanka Trump -tuotteita Yhdysvaltoihin tuovia yrityksiä rahtitiedoista, joita pitävät yllä kaksi maailmankauppaa seuraavaa yksityistä yhtiötä, ImportGenius (siirryt toiseen palveluun) ja Panjiva (siirryt toiseen palveluun).

Maalis-syyskuussa Panjivan listoista käy ilmi, että Yhdysvaltoihin tuotiin 57 kuljetusta Ivanka Trump -tuotteita. Tuojayhtiö käy ilmi vain viiden kuljetuksen osalta.

AP:n mukaan tiedot näyttää vetäneen pois kaksi lisenssinhaltijaa; G-III Apparel ja Marc Fisher Footwear. Kumpikaan ei vastanut AP:n kysymyksiin.

Panjivan analyytikko Chris Rogers sanoo, että alle neljännes yhtiöistä pyytää, ettei tulli julkistaisi tietoja.

– Monet yhtiöt ovat todenneet, että "tästä voi olla kaupallista haittaa, mutta haluamme olla avoimia. Miksi haluaisimme salata tiedon siitä, että teemme yhteistyötä tietyn yrityksen kanssa?", Rogers kertoo.

Panjivan tiedoista käy ilmi myös, että 85 prosenttia Yhdysvaltoihin tuoduista Ivanka Trump -tuotteista oli peräisin Kiinasta tai Hongkongista.

Ei ensimmäinen kohu

Ivanka Trumpin tuotemerkin ympärillä on kohuttu aikaisemminkin.

Kesällä puhuttivat Ivanka Trump -kenkiä valmistaneiden kiinalaistehtaiden työolot, kun Kiina pidätti kolme tehtaita tutkinutta aktivistia. Työntekijöiden ja aktivistien mukaan tehtaalla on rankat työolot ja palkka voi olla jopa lainvastaisen alhainen.

Tehtaat valmistavat kenkiä muillekin tuotemerkeille. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kuitenkin epäili, että aktivistit pidätettiin, jottei Yhdysvaltain presidentin tyttäreen liitetystä yhtiöstä julkistettaisi kiusallisia tietoja.

Helmikuussa puolestaan paheksuntaa herätti se, että Valkoinen talo puuttui Ivanka Trumpin tuotteiden myyntiin. Kun tavarataloketju Nordstrom ilmoitti poistavansa Ivanka Trump -tuotteet valikoimastaan, presidentti syytti yhtiötä tyttärensä kohtelemisesta epäoikeudenmukaisesti.

Lisää närkästystä aiheutti Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conway, joka mainosti Ivanka Trumpin tuotteita television keskusteluohjelmassa. Valkoisen talon eettiset säännöt kieltävät talon työntekijöitä mainostamasta mitään tuotetta, palvelua tai yritystä.

Amerikka ensin?

Yhdysvalloissa on puhuttanut myös se, että presidentti Trump on vaatinut yhdysvaltalaisia yhtiöitä valmistamaan tuotteensa Yhdysvalloissa, mutta presidentin oman tyttären tuotemerkin tuotteet tehdään enimmäkseen Kiinassa.

– Työpaikkoja ei ole, koska työpaikkamme ovat Kiinassa, Donald Trump sanoi vaalikampanjassatilaisuudessaan Indianassa (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna.

Valkoisen talon tiedottaja, sittemmin tehtävän jättänyt Sean Spicer, puolusti heinäkuussa (siirryt toiseen palveluun) Ivanka Trumpia sanomalla, ettei valmistaminen Yhdysvalloissa välttämättä sovi kaikille teollisuudenaloille.

Lue myös:

Ivanka Trumpin käyttämää kenkätehdasta tutkineet aktivistit vapautettiin Kiinassa – "Palkkojen polkemista, ylipitkiä päiviä, karkeita solvauksia"

Kiina pidätti Ivankan Trumpin käyttämän kenkätehtaan työoloja tutkineen aktivistin – Trumpilta pyydetään apua

Presidentti Trumpin avustaja mainosti Ivanka Trumpin tuotteita televisiossa

Tavaratalo poisti Ivanka Trumpin merkkituotteet myynnistä – Presidentti älähti Twitterissä: "epäoikeudenmukaista"

Kaksi kiinnostavinta CV:tä juuri nyt – näillä meriiteillä Ivanka-tytär aviomiehineen pääsi Trumpin Valkoiseen taloon

Lähteet: AP, Yle Uutiset