Joku heistä on Turun uusi kaupunginjohtaja – kollegat kertovat, millaisia hakijat ovat

Kysyimme Turun kaupunginjohtajahaussa haastatteluun kutsutuilta neljältä ehdokkaalta, mitkä olisivat heidän vahvuutensa ja heikkoutensa tehtävässä.

kaupunginjohtajat
Jarkko Virtanen, Minna Arve, Kari Häkämies, Ville Itälä
Turun uusi kaupunginjohtaja valitaan tästä nelikosta: Jarkko Virtanen (sd.), Minna Arve (kok.), Kari Häkämies (kok.) ja Ville Itälä (kok.).Nora Engström / Yle, Lotta Sundström / Yle, Kalle Mäkelä / Yle, Jarno Mela / Lehtikuva

Turun kaupunginjohtajahaussa on kutsuttu haastatteluun neljä ehdokasta: Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arve (kok.), Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies (kok.), Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Ville Itälä (kok.) ja Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd.).

Kaupunginvaltuusto valitsee Turun kaupunginjohtajan kokouksessaan 16. lokakuuta.

Tässä vaihtoehdot aakkosjärjestyksessä:

Minna Arve

Minna Arve.
Minna Arve.Yle

Kokoomuksen Minna Arve on Turun kaupunginjohtajaksi hakeneista nuorin. 42-vuotias Arve on syntyjään turkulainen, mutta on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Perniössä. Minna Arve on koulutukseltaan sairaanhoitaja ja kauppatieteiden maisteri, ja hän on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Tyksin sisätautiosastolla.

Turun kaupunginvaltuustossa Minna Arve on istunut vuodesta 2004 alkaen. Vuosina 2010–2014 Arve on toiminut kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Kokoomuksen puoluesihteerinä Arve toimi 2014–2016.

Minna on reipas uudistaja: hän on uudistanut kauppakamarillakin monia asioita, ja nähnyt fiksusti, mitä asioita voisi tehdä toisin.

Kaisa Leiwo

Tällä hetkellä Arve työskentelee Turun kauppakamarin toimitusjohtajana. Turun kauppakamarin johtaja Kaisa Leiwo kuvailee Minna Arvea näin:

"Minna on hyvä ihminen ja johtaja. Hänessä yhdistyy jämäkkyys ja talouden realiteettien ymmärtäminen, mutta kuitenkin pehmeys ja kyky välittää ihmisistä. Ei ole kovin tavanomaista, että ihminen pystyy katsomaan samoja asioita monesta näkökulmasta.

Minna on reipas uudistaja: hän on uudistanut kauppakamarillakin monia asioita, ja nähnyt fiksusti, mitä asioita voisi tehdä toisin. Johtajana Minna pystyy kertomaan, mihin suuntaan mennään, mutta antaa myös ihmisille tilaa tehdä omaa työtään.

Kun Turku on positiivisen rakennemuutoksen edessä, olisi Minna erityisesti tässä tilanteessa napakymppi valinta kaupunginjohtajaksi, sillä hänellä on kokemusta elinkeinoelämästä.”

Mitkä olisivat vahvuutesi Turun kaupunginjohtajana, Minna Arve?

– Tunnen Turun kaupungin konsernin sekä ihmiset, joiden kanssa tulisin työskentelemään. Minulla on erittäin vahvat verkostot alueellisesti, ja myös kansallisesti ja kansainvälisesti laajat. Tunnen alueen elinkeinoelämän hyvin, ja tunnistan vetovoimatekijät, joihin Turussa pitää panostaa. Minulla on vahva näkemys Turun roolista kaupungistuvassa maailmassa ja osana koko Suomen menestystä, Arve sanoo.

– Vuorovaikutus sekä kaupunkilaisten että päättäjien kanssa on minulle luontevaa, ja olen tehnyt sitä koko päättäjäurani ajan. Olen vahvasti läsnä myös somessa. Minulla on vahva johtamiskokemus sekä poliittisesta johtamisesta että organisaatioiden johtamisesta, hän jatkaa.

Entä heikkoutesi?

– Luulen, että en ole aina ollut hyvä poliitikko, koska olen asiakeskeinen, joskus jopa tosikkomaisuuteen saakka. Siitä ehkä johtuu, että minulla tuntuu olevan maine kovana kokoomuslaisena, vaikka itse en koe olevani kova. Arvot ohjaavat vahvasti toimintaani, Arve sanoo.

Kari Häkämies

Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies hymyilee kameralle.
Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies.Kalle Mäkelä / Yle

Varsinais-Suomen maakuntajohtaja, kokoomuksen Kari Häkämies on koulutukseltaan oikeustieteiden kandidaatti ja varatuomari. 61-vuotias Häkämies on syntynyt Karhulassa ja työskennellyt kansanedustajana 1987–1998, oikeusministerinä 1996–1998 ja sisäasiainministerinä 1999–2000.

Lounais-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajana Häkämies toimi 2012–2015. Lisäksi hän on ollut Hämeenkyrön ja Pyhtään kunnanjohtajana sekä Kuopion kaupunginjohtajana.

Kun Häkämies toimi Pyhtään kunnanjohtajana, hänen kanssaan työskenteli runsaasti silloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja, nykyinen kunnanjohtaja, Olli Nuuttila. Hän kuvailee Häkämiestä näin:

Häkämies ei ole mikään nippeli-ihminen, vaan keskittyy isompiin ja oleellisiin asioihin.

Olli Nuuttila

"Hän on hyvän fiiliksen lähettiläs, joka luo ympärilleen mukavaa tunnelmaa. Pönöttäminen ei kuulu hänen repertuaariinsa. Häkämies ei ole mikään nippeli-ihminen, vaan keskittyy isompiin ja oleellisiin asioihin. Hän on hyvä verkostoituja: hänen kännykkäluettelossaan on puoli Suomea.

Hän olisi erittäin hyvä kaupunginjohtaja Turulle. Hän on asettunut erittäin hyvin Turun seudulle ja vienyt antaumuksella maakunnan ja Turun asiaa eteenpäin. Ei ole vaaraa siitä, etteikö hän olisi kiinnostunut viemään Turun asiaa eteenpäin myös jatkossa."

Mitkä olisivat vahvuutesi Turun kaupunginjohtajana, Kari Häkämies?

– Minulla on erittäin pitkä johtajakokemus nimenomaan kunnan ykköspaikalta, olen ollut kaksi kertaa kunnanjohtaja ja kerran kaupunginjohtaja ja olen ollut myös ministeri kuntaministeriössä. Valittiin kuka tahansa, niin sen pitäisi olla sellainen henkilö, joka tunnetaan koko Suomessa ja joka voi maan hallituksen, eduskunnan ja ministeriöitten kanssa asioida tasavertaisesti, Häkämies sanoo.

Entä heikkoutesi?

– Toivon, että se, että en ole syntyperäinen turkulainen, ei ole tässä prosessissa mikään rasite, Häkämies sanoo.

Kari Häkämies tunnetaan myös rikoskirjailijana. Mies on julkaissut 7 teosta.

Ville Itälä

Ville Itälä
Ville ItäläJarno Mela / Lehtikuva

Kokoomuksen Ville Itälä on 58-vuotias varatuomari, joka on syntynyt Luumäellä. Itälä on toiminut Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä Luxemburgissa vuodesta 2012 alkaen. Sitä ennen hän toimi kymmenisen vuotta kansanedustajana, 2000-luvun alussa hän oli kokoomuksen puheenjohtaja ja sisäministeri, ja Euroopan parlamentissa hän on ollut vuosina 2004–2012.

Turun kaupunginvaltuustossa Ville Itälä istui 1985–1996, ja kaupunginhallituksen puheenjohtajana hän toimi 1993–1995.

Ville kuuntelee muiden ihmisten mielipiteitä, mutta on samalla määrätietoinen omien kantojensa suhteen.

Bettina Jakobsen

Euroopan tilintarkastustuomioistuimen tanskalaisjäsen Bettina Jakobsen kertoo Itälästä näin:

"Ville on erittäin hyvä kollega, joka kuuntelee muiden ihmisten mielipiteitä, mutta on samalla määrätietoinen omien kantojensa suhteen. Hänellä on hyvä huumorintaju, hän on hyvin luotettava ihminen ja seisoo sanojensa takana. On ollut miellyttävää työskennellä yhdessä hänen kanssaan.

Uskon, että Ville olisi hyvin taitava ja kyvykäs kaupunginjohtaja. Tilintarkastuskertomuksissaan hän tukee sitä, miten EU luo arvoa kansalaisilleen. Luulen, että hän jatkaisi kaupunginjohtajana samalla linjalla ja etsisi tehokkaita ratkaisuja, jotka antaisivat arvoa Turun asukkaille."

Mitkä olisivat vahvuutesi Turun kaupunginjohtajana, Ville Itälä?

– Vahvuuteni on kansainvälinen kokemus. Nykypäivänä kaupungit ovat kovassa kilpailussa, joten ilman kansainvälisyyttä on vaikeampi pärjätä, Itälä sanoo.

Entä heikkoutesi?

– Se, että olen ollut välillä pois ja nähnyt muuta, on mielestäni hyvä asia, mutta voi olla muiden mielestä huono puoli. En ole tällä hetkellä keskiössä. Kaikki nykyiset kaupunginvaltuutetut eivät edes tunnista minua, Itälä sanoo.

Ylelle antamassaan aikaisemmassa haastattelussa Ville Itälä kertoo, että on aina ollut kiinnostunut Turun kaupunginjohtajan pestistä.

Jarkko Virtanen

Turun apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen
Nora Engström / Yle

Sosiaalidemokraatteja Turun kaupunginjohtajan pestiin haastateltavien joukossa edustaa Jarkko Virtanen. 53-vuotias Virtanen on toiminut Turun apulaiskaupunginjohtajana vuodesta 2013 lähtien.

Sitä ennen Virtanen työskenteli Turun ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajana. Koulutukseltaan mies on palomies ja valtiotieteiden maisteri.

Kun Virtanen työskenteli ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtajana, hänen kollegansa oli nykyään Raision kaupunginjohtajana toimiva Ari Korhonen. Hän kuvailee Virtasta näin:

Jarkko Virtanen osaa kuunnella hyvin poliittista päätöksentekoa ja pitää keskusteluyhteydet yllä kaikkiin suuntiin.

Ari Korhonen

”Hän on yhteistyökykyinen ja positiivinen työkaveri. Hänen yksi keskeisiä vahvuuksiaan on, että hän osaa kuunnella hyvin poliittista päätöksentekoa ja pitää keskusteluyhteydet yllä kaikkiin suuntiin. Hän on ehdottomasti luottamuksen arvoinen. Hänen suhteensa päätöksentekijöihin kertovat kyvystä, jota hänellä on.

Jos Jarkko Virtanen olisi kaupunginjohtaja, hänen aikanaan informaatio kulkisi kaikkiin suuntiin. Hän tuntee Turun asiat äärimmäisen hyvin. On muistettava, että kun ollaan täyttämässä neljän vuoden määräaikaista pestiä, niin suhteessa siihen hän on täysin valmis ottamaan kaupunginjohtajan tehtävän haltuun – hän on jo nyt vähän kuin varakaupunginjohtaja.”

Mitkä olisivat vahvuutesi ja heikkoutesi Turun kaupunginjohtajana, Jarkko Virtanen?

– Valitettavasti en näe tässä vaiheessa tarkoituksenmukaisena ryhtyä arvioimaan ominaisuuksiani julkisuudessa puoleen taikka toiseen ennen varsinaiseen hakuprosessiin liittyviä haastatteluja, Virtanen sanoo.

Turun kaupunginjohtajaksi hakeneiden haastattelut järjestetään mahdollisimman pian. Suurimmat puolueet aikovat tavata haastatteluun valitut ehdokkaat lähipäivinä.

Turun kaupunginjohtajaksi haki kaikkiaan 15 henkilöä.