Entinen huumeidenkäyttäjä tukee nykyisiä neulanvaihtopisteessä – "Tiedän, miten pitkä ja kova matka se on"

Vain kourallinen asiakkaita kuukaudessa käy nykyään Kokkolan Vaihtarissa vaihtamassa likaiset huumeruiskut ja -neulat puhtaisiin. Lisää vetovoimaa on haettu kokemusasiantuntijasta.

huumeiden käyttäjät
Mikko Roiko.
Kalle Niskala / Yle

Huumeidenkäyttäjät voivat vaihtaa käytetyt neulat ja ruiskut puhtaisiin noin 40 pisteessä yli 30 paikkakunnalla. Terveysneuvontapisteiden (siirryt toiseen palveluun)tavoitettavuus vaihtelee kuitenkin kovasti eri puolilla maata.

Espoossa, Helsingissä, Raumalla, Tampereella, Turussa ja Valkeakoskella palvelua saa kaikkina arkipäivinä. Valtaosa pisteistä on auki vain tunnin pari yhtenä tai kahtena päivänä viikossa, jotkut vielä harvemmin eli joka toinen viikko. Kuusamossa tiedon aukiolosta saa soittamalla, Jyväskylässä taas toimii liikkuva vaihtopiste.

Kokkolassa terveysneuvonta- ja neulanvaihtopiste Vaihtari kärsii asiakaskadosta. Pisteessä on keväästä lähtien käynyt vain kourallinen asiakkaita kuukaudessa. Kun toiminta alkoi pian kaksi vuotta sitten, kävijöitä oli yli tuplaten. Osa kävijöistä asioi myös kaverien puolesta. Likaisia ruiskuja ja neuloja saatiin ensimmäisen puolen vuoden aikana talteen 4500.

Kyse ei ole siitä, etteikö tarvetta olisi. Esimerkiksi poliisin paljastamien huumausainerikosten määrä on viime vuosina tuplaantunut. Vaihtarissa epäillään, että sijainti terveyskeskuksen yhteydessä saattaa karkoittaa asiakkaita. Osa ostaa tuotteet apteekeista.

Vaihtopisteen toivotaan vähentävän veriteitse tarttuvien tautien leviämistä, kun tarjolla on puhtaita välineitä. Sen lisäksi Vaihtarista saa ehkäisyvälineitä, neuvoja ja apua ja tarvittaessa ohjausta hoitoonkin, jos asiakas sitä haluaa.

– Suoraa hoitoonohjausta meidän kautta ei ole, mutta opastetaan kyllä, miten hoitopolun alkuun pääsee, kertoo lähihoitaja Mika Niemonen.

Vaihtarin pussin sisältö pöydällä.
Vaihtarista saatavan pussin sisältö.Kalle Niskala / Yle

Niemonen uskoo, että kaikki tarvitsevat eivät ole vielä hakeutuneet Vaihtariin. Sen paikka terveyskeskuksessa ei ole palautteen perusteella paras mahdollinen, sillä pienellä paikkakunnalla pelätään leimautumista ja sitä, ettei henkilöllisyys pysy salassa.

Vaihtarille mietitäänkin parempaa paikkaa, ja parannusehdotuksia otetaan vastaan.

Minä en ole mikään erikoismies, luulen että minut on helppo kohdata

Kokemusasiantuntija, päihdetyöntekijä Mikko Roiko

Kynnystä on yritetty madaltaa muun muassa palkkaamalla kokemusasiantuntija. Mikko Roiko on nykyään myös päihdetyöntekijä. Vaihtarissa hän ottaa vastaan asiakkaita, antaa ja vaihtaa neuloja ja tarjoutuu keskustelemaan. Hän ei koe olevansa mitenkään käyttäjien yläpuolella eikä myöskään asiantuntija kohdatessaan huumeidenkäyttäjiä.

– Että voisin olla kuitenkin vertaisena, vaikka olen tätä uutta elämää nyt elänyt. Siinä ihminen kohtaa ihmisen.

Roiko toivoo, että paikka saisi sellaiset kasvot, että apua voi hakea ja ruiskut vaihtaa turvallisesti. Hän ymmärtää huumeidenkäyttöaikojensa valossa epäilykset ja sen, että vaatimus luottamuksesta on aivan ehdoton.

– Toivoisin, että ihmiset voisivat tulla. Ei me olla puheita pitämässä, vaan auttamassa.

Neuloja pakkauksessa.
Kalle Niskala / Yle

Roikon entisestä elämästä on kulunut 13 vuotta, mutta monet käyttäjät tunnistavat hänet yhä.

– Minä en ole mikään erikoismies, luulen että minut on helppo kohdata.

Takana on pitkä hoito. Irti aineista Roiko pääsi kahdella avulla: hän tuli uskoon ja pääsi samaan aikaan hyvään yhteisöhoitoon. Siitä alkoi toipumismatka.

Mikko Roiko näkee oman päihteidenkäyttönsä taustalla tarpeen selviytyä, aina kustakin hetkestä. Toivottomuus oli läsnä, enemmän tai vähemmän. Nyt mies uskaltaa ajatella pidemmälle, ja levollisuutta on tullut lisää.

Ymmärrys ei tule puheiden kautta, vaan siinä hetkessä, kun ollaan vaan

Kokemusasiantuntija Mikko Roiko

– Nimenomaan se toivo on ollut kasvavaa laatua. Se on ollut voimavara, tänäkin päivänä. Toivo on ollut itselle todella tärkeä.

Kokemusasiantuntija näkee taakse, mutta katsoo eteenpäin

Roiko on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen, sitten lähihoitajaksi valmentavaa, valmistunut päihdetyön ammattitutkinnosta ja kouluttautuu nyt urheiluhierojaksi. Hän puhuu yhä "meikäläisistä" ja kokee pystyvänsä samastumaan käyttäjiin.

– Koen että ymmärrys ei tule puheiden kautta, vaan siinä hetkessä, kun ollaan vaan.

Hänen mukaansa pelin pitää olla reilu: jos haluaa kohdata jonkun, pitää tulla kohdattavaksi. Roiko laittaa kortit pöytään ja katsoo, kuka lähtee mukaan.

– Tietyllä tavalla arvostan ihmisiä, joilla on vielä tilanne päällä ja oma matka vaiheissa. Tiedän, miten pitkä ja kova matka se on itsellä ollut. Siinä on monta vaihetta, eikä niitä voi jouduttaa.

Roiko voi kertoa entisestä elämästään ja ainakin kurkata taaksepäin, mutta varsinainen suunta on eteenpäin.

– Menneisiin ei pidä jäädä, niin sanon ennen kaikkea itselleni.