Bioreaktorista lakan ja puolukan soluja suomalaisten ruokapöytiin – kasvisolut kelpaavat vaikka smoothieen

llmastonmuutos uhkaa maailman ruoantuotantoa. Voisiko suomalaisesta kasvisoluja kasvattavasta bioreaktorista olla apua?

Ruoantuotanto
Lauri Reuter, tutkija VTT.
Tutkija Lauri Reuter.Antti Lähteenmäki / Yle

Laboratorion pöydällä hohkaa designvalaisinta muistuttava pyöreämuotoinen bioreaktori. Tutkija Lauri Reuter esittelee kasvisolukasvattamon prototyyppiä, jossa kasvaa marjakasvin soluja.

– Siihen laitetaan pieni määrä soluja sisälle ja annetaan hyvät kasvuolosuhteet ja ravinteita. Sitten solut jakautuvat. Viikon päästä reaktorista pystyy ottamaan ulos puolisen kiloa tuoreita soluja.

Bioreaktorissa on jo kasvatettu lakan, mesimarjan ja puolukan soluja.

Kasvisolut voi käyttää ruoaksi smoothieen tai mihin marjoja ja kasveja jo käytetään.

Lauri Reuter

– Ne voi käyttää ruoaksi smoothieen tai mihin marjoja ja kasveja jo käytetään.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n (siirryt toiseen palveluun) kasvibotekniikan ryhmässä tutkijana työskentelevä Reuter muistuttaa, että kasvisoluista saadaan terveydelle tärkeät antioksidantit ja vitamiinit.

– Maailmaa ei ruokita muistikoilla, mutta voimme pysyä paljon terveempinä, jos opimme hyödyntämään niitä oikein.

Bioreaktori.
Tulevaisuudessa bioreaktorit kasvattavat syötäväksemme kasvisoluja.Antti Lähteenmäki / Yle

Kasvisoluja kosmetiikkaan ja ruokaan

Aikaisemmin kasvisoluja on hyödynnetty kosmetiikassa sekä lääketieteessä. Yhdistelmä kasvisolut ja ruoka on kuitenkin uusi.

– Kasvisolut pystyvät tuottamaan samoja biomolekyylejä kuin kasvi itse. Ne ovat olleet arvokkaita lääketeollisuudessa lääkinnällisten molekyylien takia. Hinta on kuitenkin ollut hyvin korkea. Me pystymme tuomaan hintaa alas uusilla tavoilla kasvattaa niitä.

Kasvibiotekniikan ryhmällä on koko maapalloa koskeva haaste: kestävän ruoantuotannon kehittäminen.

– Maailman ruoantuotanto on hyvin kompleksi onglema, johon ei löydy yhtä ratkaisua. Tämäkään ei missään nimessä ratkaise kaikkea, mutta voi olla osa ratkaisua, Lauri Reuter sanoo.

Ilmastonmuutos uhkaa ruokatuotantoa

Tulevaisuudessa ruokaa joudutaan tuottamaan yhä enemmän ja hankalemmissa olosuhteissa. Ilmastonmuutos, sään ääri-ilmiöt tuovat haasteita maailman ruoantuotannolle.

Helsingin yliopiston vanhempi tutkija Hanna Tuomiston mukaan VTT:n laboratorion soluviljelmät Espoossa ovat maailmanlaajuisestikin uraauurtavia.

– Tällaiset uudet teknologiat ovat erittäin tärkeitä, koska ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan paljon haittaa maataloudelle. Suljetuissa olosuhteissa tuotettu ruoka takaa tulevaisuudessa paremman ruokaturvan ja kestävämmän ruoantuotannon, koska se ei ole niin altis ilmastonmuutokselle.

Asia on hyvin ajankohtainen. Sään ääri-ilmiöt, tulvat ja rankkasateet yleistyvät.

Hanna Tuomisto

– Asia on hyvin ajankohtainen. Sään ääri-ilmiöt, tulvat ja rankkasateet yleistyvät.

Hanna Tuomisto on työskennellyt vuosia Englannissa ja Italiassa. Tänä syksynä hän aloitti Helsingin yliopistoon kuuluvan maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Ruralia instituutissa Mikkelissä.

Tuomiston erikoisalaa ovat maailman ruokatuotanto ja siihen kohdistuvat uhkat.

Hän painottaa, että jatkossa tarvitaan ympäristöstä riippumatonta ruokatuotantoa. Samaa toivoo tutkija Lauri Reuter.

– Haluaisin, että pystymme tuottamaan ruokaa irrallaan ympäristöstä ja suojelemaan ympäristöä meiltä ja meitä ympäristöltä.

Hanna Tuomisto vanhempi tutkija Hki yliopisto
Vanhempi tutkija Hanna Tuomisto.Antti Lähteenmäki / Yle

Pian bioreaktori pulputtaa keittiössä

Mahdollisesti jo muutaman vuoden päästä bioreaktorissa kotikeittiön pöydällä valmistuu kasvisolusyötävää.

Noin kolmen vuoden päästä ensimmäiset bioreaktorit päätyvät ihmisten koteihin.

Lauri Reuter

– Noin kolmen vuoden päästä ensimmäiset bioreaktorit päätyvät ihmisten koteihin, mutta viiden vuoden päästä ne alkavat jo yleistyä, uskoo Lauri Reuter.

– Kyllä se on mahdollista. Senhän voi samaistaa vähän kuin leipäkoneeseen, Hanna Tuomisto toteaa.

Tuotantotapa on periaatteessa samanlainen kuin keinolihalla.

– Teknologia kehittyy erittäin nopeasti ja uudet innovaatiot saattavat aiheuttaa erittäin nopeita kehityskulkuja lisää.

Tiedetapahtuma Tutkijoiden yö järjestetään 29.9. noin 300 kaupungissa ympäri Eurooppaa. Marjasolut ja bioreaktori ovat yksi tapahtuman aiheista.